用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 woodland (Caine) 及 esf summer camp 分享
go

woodland (Caine) 及 esf summer camp 分享 [複製鏈接]

囡囡由未足12個月就已經參加woodland 既wriggler 及playgroup ,上左差唔多一年,到最近summer, join 左esf hillside 既summer camp,可以同大家分享一下:
Woodland
優點:
Happy school,職員友善有禮,有問必答,包括電郵都答得好快,每一個月都有唔同主題,例如主題係海洋,就會有海洋有關既歌,講海洋有關既書,同埋做海洋有關既勞作。有時有D我無諗住咁快教既野,好surprise 囡囡會識。而且學校有灌輸tidy up既 concept ,同埋要大家傳物品(e.g. Pass the ball), 囡囡由最初死唔肯放手,都後期順利交波,我都覺得學校功不可沒。
好彩遇到既老師都好有愛心,好有耐性,令囡囡好鐘意返學。而且學校會check 小朋友既體溫,家長及老師都要雙方簽名,令家長教放心。
缺點:
囡囡差唔多返兩堂(一個禮拜)就會中招(傷風感冒),最長試過兩個禮拜先中招,次次都要一兩個禮拜先會得返。都唔知係咪囡囡抵抗力能力較弱
唔係個個老師都好,由wriggler上到playgroup 見證左兩次"逃亡潮",有家長可能察覺老師唔合"心水",所以要逃去第二班。但唔係話想轉就有得轉,可能要等第二班有空缺先轉得,換句話說,早轉早著。有D只係工人帶bb 上堂,就未必有 sense 要轉。囡囡既playgroup 係Mr Denial 教,我地都好鐘意佢。

0    0    0    0

回覆樓主:

Esf hillside
缺點
由於缺點較多,所以由缺點寫起,安排好混亂,今日講既安排,第二日又唔同左,話俾你聽唔得既野,其他媽媽又做得。例如佢話between sections 可以轉人(有媽媽都咁做),下次上堂要求between sections 換人,佢又唔俾。又例如烈日當空或大雨滂沱,佢話唔俾你在學校室內位置等,兩個鐘既課程,唔知去邊去,有D唔人道,反正reception area 大把位。又例如佢話只俾一名成人陪同,中間無其他人上課室,但我見到一名霸氣媽鬧接待員幾句,又可以上去。安排令人好confuse. 接待員持續黑面,無表情,無尾音,一D都唔helpful。有一日仲俾我聽到有個貼住"visitor"既男人在reception 講電話爆粗

優點
課程由兩位老師教導,有愛心,人手充足
課程內容比woodland 較有深度
囡囡返完第一個星期都無任何病徵

yy143143 發表於 17-7-18 12:15
囡囡由未足12個月就已經參加woodland 既wriggler 及playgroup ,上左差唔多一年,到最近summer, join 左esf ...

請問你小朋友返Woodland (Caine Road)是英文playgroup, 還是英普?有那位老師你覺得較好?

R.Monique 發表於 17-7-20 01:01
請問你小朋友返Woodland (Caine Road)是英文playgroup, 還是英普?有那位老師你覺得較好?
...

囡囡返英文playgroup,老師係Mr Daniel. 但每星期二都有另一位國語老師同佢地唱歌,教幾句國語。英普我就唔清楚,據我所知,所有國語班都係由呢位老師教。囡囡都幾鐘意呢位國語老師

yy143143 發表於 17-7-20 13:05
囡囡返英文playgroup,老師係Mr Daniel. 但每星期二都有另一位國語老師同佢地唱歌,教幾句國語。英普我就 ...

Thanks for your advice!!!!
‹ 上一主題|下一主題