用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關大腦修剪期的疑問
go

有關大腦修剪期的疑問

想問問大腦修剪期是什麼?
是否大腦將吾用的circuit cut左?
是否大約由7歲開始修剪?
家長應如何應對大腦修剪期?
例如,
(1)上小一后就好小用英語對話,因上了中小,大腦會否將"講英文"呢個能力修剪左?
我是否應該安排English speaking導師同佢講多d, 以免能力被修剪?

(2)小朋友沒有學捉棋,大腦會否將捉棋用的羅輯思維修剪左?
我是否應快教小朋友捉棋? 以免之後develop得吾好?

以上是例子,我是想問問家長應如何應對大腦修剪期?
麻煩大家解答。

My understandjng is 3-6

MrBeast 發表於 17-7-18 11:16
My understandjng is 3-6

真的嗎?嚇一嚇
我見心理學書5-6歲前學language最好,6歲后就學吾到接近native既水準,我以為是7歲修剪,所以之後學得冇噤好添。。

我觉得更早~原本我女細时可左右手同时畫畫,用多左隻右手(寫字做功課)左手就無禁靈(虽然仲係左手揸筷子剪刀塗改帶)。
BB时係英文兒歌、卡通、故事書……-路浸,不过屋企無人講英文,亦請唔起native私教~听,佢地自己睇英文節目、上Youtube, 问題不大,係講会差少少,有口音在所难免,只望盡量減輕……

醒目開學勳章 貢獻勳章

人嘅腦袋,好多時係同6歲前所接觸嘅嘢有關,過咗6歲,好似口語夠唔夠地道一樣,總係爭d

所以腦袋要運動
所以就算係天才,唔用都變蠢才

但我無聽過"修剪期"呢個term
恐龍家

小曳人 發表於 17-7-18 11:50
人嘅腦袋,好多時係同6歲前所接觸嘅嘢有關,過咗6歲,好似口語夠唔夠地道一樣,總係爭d

所以腦袋要運動

可能我講錯個term, 因為我都吾係好sure,等我今晚反家后搵搵個term係咩先。

Yanamami 發表於 17-7-18 11:45
我觉得更早~原本我女細时可左右手同时畫畫,用多左隻右手(寫字做功課)左手就無禁靈(虽然仲係左手揸筷子剪刀 ...

我就是想問問,是否要把握時間,將6歲前學到既“野”保存好,一直練習。
將未學應學既野,就盡早開始學呢?

例如Yanamamj講,小時用到左手,是否間吾中都要比小朋友用多d左手,keep住左手既效能呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

所以,有人會推廣早教,而早教有不少學說係用5感去試唔同事物,多探索,多體驗
腦神經就自然連線連得好
恐龍家

咩係「修剪期」??淨係聽過 Critical Period Hypothesis。(若有誤解,恕我學藝不精)

的確細個學語言會比較優勝,唔怕講錯、用錯,又未需要去學、記咁多野,冇負擔煩惱,腦部仲繼續發展。不過至於咩年齡開始唔得就有爭議,不過一般都認為係發育期開始就學語言會比較難度。好似 Isabelle 咁,6.5 歲之前都冇語言 input,之後獲救被送去醫院同治療,結果一年半內變得完成正常,句法、用詞全部都冇問題。

就好似打遊戲機咁,一個人物有攻擊力、防禦力、速度。但係在有限「資源」(遊戲金幣、Level Up Points),如果你專注於攻擊力,其他方面會相對提升得慢。到時候你想提升翻防禦力、速度的話,因為你已經 Level Up 得太高,所需要嘅「資源」增加,變左你提升得好慢。

我都係讀中小,得英文堂講英語。冇錯,係相對比國際學校、英小起步同 Level Up 慢,不過都要睇資質同往後自己有冇心機去專研。

小曳人 發表於 17-7-18 12:08
所以,有人會推廣早教,而早教有不少學說係用5感去試唔同事物,多探索,多體驗
腦神經就自然連線連得好 ...

早教之後吾記得都有D印象,尤其語言

如有方法可否相告,因第一次聽

santakit 發表於 17-7-18 11:37
真的嗎?嚇一嚇
我見心理學書5-6歲前學language最好,6歲后就學吾到接近native既水準,我以為是7歲修剪, ...
Check out
welcome to your child's brain

By sam wang

語言來說,係有個 critical period,不過其實日常應用來說,之後學也可以的,只是難d耐d,有d音發唔到

回覆樓主:

孩子二歲幾不肯說話,小學要入支援小組。。基本上有語言問題。。估分先天及後天,如後天努力可補不足。。。

父母都想趁黃金期比舊海綿吸飽佢,性格的形成好多時被忽略,古語云:江山易改本性難移、三嵗定八十

MNIF 發表於 17-7-18 13:02
有修剪期,大腦會修剪不常用的東西。從胎兒至三歲是一切事物吸收黃金期。三歲前大腦基本已經發展百分之八十 ...
所以重點係要多元刺激大腦而已, 但依家就變成乜都早教, 早教多種語言, 早教認字。其實係應該多元刺激, 激發想象、創作、解難能力, 但就變成早學語文同計數。以前古代, 小朋友要到六七歲至學書本知識, 之前係透過玩耍學習。

回覆樓主

有修剪期,但記得洪蘭老師講過,修剪係必須的,為咗騰出更多空間為學習將來更複雜嘅嘢; 正如記憶一樣,腦係唔可能記住由出生到死嘅所有記憶,一定要放棄一d唔重要嘅來騰出空間比將來。

剪咗唔代表以後學唔番,只係以前的經驗唔重要,所以剪去。係可以重新建立更完整更複雜的線路。

Btw, 你有冇睇inside out?

呢d唔能夠控制嘅就由得佢順其自然,如果係重要有用的,就自然唔會學咗又從來唔重複而比大腦剪去線路。

回覆樓主:

學語言(口語)和聽覺有關,每種語言都有自己的音,如果好耐冇聽某種外語,有時會將外語幾個相似的音,當成母語的一個音,所以講粵語的人,有些會分不到bad 和 bed ,但如果刻意去教去學,有比較下就會聽到有分別。所以有啲早教CD,係俾BB 聽大自然的聲音,聽音樂,聽外語(不用明白意思,反正任何語言對BB 來說都是陌生的東西),刺激聽覺細胞。

我自己學普通話,小學有教拼音和簡單字詞讀音,中學時完全冇學亦冇講,最多間中睇下普通話電影,但大學時再學又跟得番,和國內同學溝通完全沒有問題。講外語有口音是必然的事,能溝通便成了,就算是外國人,澳洲/英國/美國,大家口音都有不同。

下棋方面,小朋友要到起碼五六歲才明白那些規則,所以不用太早學。雖然下棋可以訓練邏輯思維,但亦有其他活動可以做到類似效果,玩唔玩好睇小朋友興趣。條條大道通羅馬,冇話一定要參加某些活動才可以學到某些東西。

個人認為,學了的東西,如果不應用(不溫習),很快就會忘記,和幾多歲學關係不算很大。

回覆樓主

神經元修剪期大約在三歳開始,所以幼兒教育有一定重要性,但教育不淨指語言知識,重要是對身邊事物認知,識別他人眉頭眼額也是重要

但是否三歳前早教,長大後成績好/成就高,有無研究我就唔知

回覆樓主:

六歳之前,盡量因應小朋友的腦部發展,配合敏感期去develope 小朋友。每個人也只有廿四小時,如何運用這廿四小時便很重要了。有人會兩三歲就練寫字認字,但忘記了文字敏感期在三歲以後,花大部份精力於學術,時間過去,沒有用過的能力,例如音樂,看大自然的眼睛,便會被修剪。