用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 除左資優教育學院,仲有邊一間小學適合資優小朋友? ...
go

除左資優教育學院,仲有邊一間小學適合資優小朋友? [複製鏈接]

除左資優教育學院,仲有邊一間小學適合資優小朋友?
   3    0    0    1

Missy_Phy 發表於 17-7-18 09:06

資優教育學苑不是常規小學來的。

Missy_Phy 發表於 17-7-18 09:06
其實好難答你,因為孩子性格,問題會影響校內生活。如果係聽話,操行好嗰類就萬事大吉,各大名校都得,亦有充裕培育機會,但搞事類就會幾痛苦。唔好以為名校鐘意資優,乖嘅就係。多年聽來SFA,港同,優才或各IS都係唔錯嘅選擇。

akys 發表於 17-7-18 11:36
其實好難答你,因為孩子性格,問題會影響校內生活。如果係聽話,操行好嗰類就萬事大吉,各大名校都得,亦有 ...

攪事多咀個D,有不少去了IS,因為IS鼓勵發表意見小朋友會開心D,佢地數學也會跳級教。我聽過有個過動資優,在ESF每天小息老師可以比佢跑完步先上堂。

964000 發表於 17-7-18 12:09
攪事多咀個D,有不少去了IS,因為IS鼓勵發表意見小朋友會開心D,佢地數學也會跳級教。我聽過有個過動資優 ...
喺傳統學校會攞咗小息時間呢教書,追進度。你表現出不耐煩就會話你『唔控制自己,我知你得個喎』。罰!

964000 發表於 17-7-18 12:09
攪事多咀個D,有不少去了IS,因為IS鼓勵發表意見小朋友會開心D,佢地數學也會跳級教。我聽過有個過動資優 ...

哈哈,的確是的。
小兒上堂多嘴 擾亂課室秩序. 見到班主任同佢傾幾句, 我同班主任講話罰佢小息唔準玩,班主任反而說如果小息唔畀佢 周圍跑發洩, 返嚟上堂仲 惡劣。

planetearth 發表於 17-7-18 12:46
哈哈,的確是的。
小兒上堂多嘴 擾亂課室秩序. 見到班主任同佢傾幾句, 我同班主任講話罰佢小息唔準玩,班 ...

咁你班主任好好,是IS定local?

964000 發表於 17-7-18 13:44
咁你班主任好好,是IS定local?

IB私校,雙母語,但教育模式全完是IS理念。其實都好睇老師。今年班主任其實都 好嚴,但好理解他情況,也是她推薦入資優班,(加高能力測試評核)。但去年的班主任就火星撞地球,好唔理解,但在學期中我親自同老師深情對話後就改變了。大人用錯方法去罰這類活躍小孩,會有反效果。
數學老師會叫他幫忙指導同组同學,這樣減少上堂搞住其他人。

planetearth 發表於 17-7-18 14:32

IB私校,雙母語,但教育模式全完是IS理念。其實都好睇 ...

完全不徝得高興。

Activehealth 發表於 17-7-18 22:51
完全不徝得高興。

上過澳洲大學培訓父母栽培資優兒童的課程,教授指出叫資優學生指導其他同學的做法完全 ...

說來也是,我弟弟就是受害者,小時我媽叫我教佢功課,我直呈覺得他是弱智的怎麼咁淺都可以吾明,覺得他冇用心,經常駡他蠢,低B,他長大後也自信很低落我有時也覺得我有份害左佢,我真係覺得自己小時候是個很nasty的人,對弟弟和朋友一樣,希望個女吾會咁,唉。

Activehealth 發表於 17-7-18 22:51
完全不徝得高興。

上過澳洲大學培訓父母栽培資優兒童的課程,教授指出叫資優學生指導其他同學的做法完全 ...

同意你說的。
不過都好睇小朋友性格。小兒都算easy going, 也挺有耐性教人。
件事是去年小三時跟幾個妈咪breakfast, 有個媽咪講佢個女近來數學功課突然好大進步,她說原來上堂小兒教她數,她還說小兒教得好有技巧,只會解釋,不會給她答案,之後在學校遇見,多次多謝我(她太客氣了)
之後我才問兒子,他說數學老師叫他教她(同一组)。
至於enrichment, 好像都有,不過小兒好少講,要我問他才說多一點。
小兒在同輩之間挺受歡迎,但反而有一樣資優生的問題嘢令我擔心,他說他不想自己太叻因為唔想冇朋友。

planetearth 發表於 17-7-19 08:02
同意你說的。
不過都好睇小朋友性格。小兒都算easy going, 也挺有耐性教人。
件事是去年小三時跟幾個妈咪b ...

你小兒子很本事呀,咁快已明白這個道理,哈哈。其實沒有覺得自己叻,只是覺得其他人有問題,不用心。

964000 發表於 17-7-19 08:48

你小兒子很本事呀,咁快已明白這個道理,哈哈。其實沒有覺得 ...

不知是否同他經歷有關,所以學識咗. 經一事長一智。
話說小二時他寫中文字比較慢,被兩個男仔笑他蠢,他當然都好唔開心,好彩後來老師都處理得好好. 我們就成日教他自己叻的不要認叻,不要笑其他人,你都知道被人笑的感受是怎樣的。
他今年升小五。

964000 發表於 17-7-19 04:00
說來也是,我弟弟就是受害者,小時我媽叫我教佢功課,我直呈覺得他是弱智的怎麼咁淺都可以吾明,覺得他冇 ...

你個case同我差不多.
以前讀中學時阿媽叫我幫他一個朋友的兒子,當時小四,那個小朋友真係好聰明,原本英文唔合格,我教了兩月之後就,第二次考試就八、九十分。之後就唔使再補習, 他是基層, 當時社會環境又唔興補習. 現在已經在英國讀完Law, 返嚟做律師。
但另一個case 是我
自己家姐個仔,以前細個真係唔識 小朋友的智力係有分別。他教極都唔識 好忟 ,以為他懶惰就勁鬧他,而家想起都好內疚。

planetearth 發表於 17-7-19 08:02
同意你說的。
件事是去年小三時跟幾個妈咪b ...

恭喜你有一個IQ+EQ都高的兒子。

阿仔學校Maths 有額外enrichment part
俾能力較高或想挑戰自己的學生(不一定是資優生),homework 同assessment 都可以做enrichment 攞bonus points.

Enrichment 中數學老師將課題加深加闊挑戰學生,阿仔完成enrichment 後,老師再要他再想出另外幾個創新方法去拆解之前已完成的題目。
阿仔再完成後老師讓他數學科accelerate 由Y8 至Y11,給他Y11公開試題目課堂上做,做完給他批改跟他討論。

阿仔去年參加了香港資優教育學苑HKAGE,現已是數學及科學正式學員,是透過家長推薦進入(學校沒機制推薦,IS中學)。阿仔初時有點懊惱, 主要是admin方面問題,如網上學習課程密碼不符,電腦不能顯示graphs,成績未有按時公佈等。但阿仔有機會遇到其他跟他類同的學生,他不是那樣'奇怪', 更遇到數學比他好的學生,學懂「一山還有一山高」的道理。

阿仔暑假加入了網上數學聊天室(英文),與世界各地數學愛好者(多數為成年人)互相討論數學理論、最新硏究、互出難題比試。阿仔很高興告訴我當中有些難題他能解決,因在HKAGE 有遇過類近的難題,有些討論區上的話題他也能參與討論,因HKAGE 數學老師跟他們有介紹過。

Activehealth 發表於 17-7-19 16:49
恭喜你有一個IQ+EQ都高的兒子。

阿仔學校Maths 有額外enrichment part

小兒應該只是普通資優,未必是 數學尖子, 只是數學比同班同學好,平時不肯多做練習,比較懶散。我其實都買了一些練習,但還是很快過期一本本送比人。
唔知係咪年紀仍小未開竅 。
謝謝你分享你兒子 的 學習經驗。 可能小兒大小小可以參考你兒子的 經歷。
我同意應該幾個 志同道合的小朋友一起學習,互相 切磋 ,其實他也很喜歡一兩個同班數學比較叻的同學一起challenge數學問題, 不過唔算太多,也只是間中在課堂互相challenge。 如果多啲機會相信佢哋可以 刺激更多思考.
有聽中大 資優教育講座教授都話資優兒童要有平等機會. 教授所說的平等機會是指應他們嘅能力給他們 平等機會, 而不是跟普通人同步.

完全不徝得高興。

請問那一間國際學校有 acceleration?

我正在找!

picture 發表於 17-11-14 12:01
請問那一間國際學校有 acceleration?

我正在找!

ESF,但不是每間每年,主要看老師安排,仲要case by case。更不是整年acceleration,是個別科目如數學。

Harbour School 小學中學極小班教學,科目完全可以tailor-made,但學費排高排全港頭幾位。

完全不徝得高興。

其實資優生不應只規範咗得學術提高,教一般同學可學識體諒及包容,將來出嚟社會要對唔同人。
我女初小時都返嚟投訴同組同學懶(當時細,未意識到蠢),因佢成日唔合格...
我同佢解釋返人有好多種,除了學習能力,仲有家庭背景嘅 support......教她找找他的其他優點
經過好多次解釋...女投訴也越嚟越少,由初唔鐘意呢位同學到接受
到今日女巳高小,傳到耳中巳是佢自己如何教同帶一個小朋友由唔合格變合格。
到剛剛某面試評審問佢資優學生應否同普通小朋友一起上堂
佢答案係應該,大約係講因為資優學生可幫助普通學生, 而資優生亦不是全能,也需要普通學生幫助不足......
以上係佢面完試出嚟講比我知,佢只即場諗嚟答。

所以無話啱同錯,係睇覺得邊樣較重要嚟取捨。

hinhei 發表於 17-11-15 23:24

愛心不是施捨,愛心不是可憐。
愛心需要你以平等的態度付出。在你彎腰的那瞬間,愛心才真正地付出。「資優生」往往自高自大,習慣從高處往下望人,完全不懂彎腰。

‹ 上一主題|下一主題