用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48校網小學16-17年度派Band1百分比
go

48校網小學16-17年度派Band1百分比 [複製鏈接]

呢幾日陸續從各個小學website搵到以下數據,大略統計咗其中幾間俾大家參考下,如果想知具體派咗邊啲中學,可自行去各校website睇。

學校      升中人數     派Band1人數   百分比
平兆          148                89               60%

德兆          155                89               57%

聖馬太       127                72               57%

聖安當       127                52               41%

藍循           128                47               37%

陳呂           124                46               37%

油基顯        181               65               36%

油基法        161               57               35%

1    0    0    0

回覆樓主:

多謝分享

多謝分享

doubleday 發表於 17-7-17 19:44
呢幾日陸續從各個小學website搵到以下數據,大略統計咗其中幾間俾大家參考下,如果想知具體派咗邊啲中學, ...
你份資料, 好似係係FB抄過嚟....... 當中其實有不少疑點

48網中, 目前只有平兆, 德兆, 聖馬太同聖安當有係校網公佈升中派位資料, 但只有聖安當一間有公佈畢業生人數, 除餘3間, 只係列咗一堆英中/有開英文班既中學同入讀人數, 根本無講有幾多個畢業生

至於藍循, 暫時只有係校內張貼升中派位資料, 校網通常8/9月先update

其它幾間, 更加從來唔會係校網公佈資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

官小秀明道有冇40%band1?

回覆樓主

油基法得3x%?!

醒目開學勳章 王國長老

睇下點DEFINE咩叫BAND ONE啦
同hkpapa852果個數字有距離
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3493940

回覆 hkpapa852 的帖子

其實每間學校Website都可以搵到每個年度嘅畢業生總人數㗎,或者你可以問下你哋校方親自求證

回覆 Charlotte_mom 的帖子

FB好多熱心家長都post咗本校升中派位榜嘅相片,再計埋各校website搵到嘅畢業人數,其實呢啲percentage 個個都可以計到。唔好太過執著,始終係要搵到一間適合自己小朋友嘅學校,成績唔係全部,我本人更加鍾意校風品格行先嘅學校。

doubleday 發表於 17-8-18 00:34

其實每間學校Website都可以搵到每個年度嘅畢業生總人數㗎,或者你可以問下你哋校方 ...
每間學校Website都可以搵到每個年度嘅畢業生總人數㗎

你真係有上網搵過?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

doubleday 發表於 17-8-18 00:34

其實每間學校Website都可以搵到每個年度嘅畢業生總人數㗎,或者你可以問下你哋校方 ...
當真間間都搵得到, 我搵唔到時問你啵~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-18 08:41
每間學校Website都可以搵到每個年度嘅畢業生總人數㗎

你真係有上網搵過?
睇咁耐佢都係想講某一間學校啫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-8-18 10:11
睇咁耐佢都係想講某一間學校啫
要捧個別學校唔係問題, 但唔好求其轉貼D自己都唔多楚內情既資料出嚟, 仲要當係自己搵既.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-18 10:13
要捧個別學校唔係問題, 但唔好求其轉貼D自己都唔多楚內情既資料出嚟, 仲要當係自己搵既. ...
我嚴重地想請教佢荃灣某一間小學既升中派位結果, 咁多年黎我都好想知, 但又眼盲地搵唔到.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-18 10:13
要捧個別學校唔係問題, 但唔好求其轉貼D自己都唔多楚內情既資料出嚟, 仲要當係自己搵既. ...
岩岩好鬼無聊咁去睇左一份充滿語言偽術既升中派位結果

miriam 發表於 17-8-18 10:39
岩岩好鬼無聊咁去睇左一份充滿語言偽術既升中派位結果
邊份? 等我又去學吓嘢!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-18 10:42
邊份? 等我又去學吓嘢!
唔講, 自己估

miriam 發表於 17-8-18 10:45
唔講, 自己估
俾少少貼士啦! 係咪荃灣區先?

hkpapa852 發表於 17-7-21 17:19
你份資料, 好似係係FB抄過嚟....... 當中其實有不少疑點

48網中, 目前只有平兆, 德兆, 聖馬太同聖安當有係 ...

舊年睇過家長影嘅學校升中結果(在校內張貼的),油基顯同油基法係三十幾個百分點

karen55407 發表於 17-8-18 11:10
舊年睇過家長影嘅學校升中結果(在校內張貼的),油基顯同油基法係三十幾個百分點
...
其實, 一直以來, 觀塘區只有4間官津小學可以算係一線既小學 (升中派位恒常地有45%+學生升讀B1中學), 好多學校既表現, 只係人云亦云吹大咗.
但近年發現, 4間之中, 藍田個間表現一直向下, 近兩年已經被樓主想推介個間過咗頭添!

所以, 觀塘區其實只餘吓3間一線官津學
‹ 上一主題|下一主題