用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 文憑上大學升學率高?
go

文憑上大學升學率高? [複製鏈接]

想問一下,文憑升大學是不是比副學士難?因為見到一些新聞說某些文憑畢業升學率高,容易讀大學
在那裡可以找到各種文憑的升學率呢?
   2    0    1    0

很難一概而論,有一些新聞說副學士難升大學
https://kknews.cc/zh-hk/education/k39no2q.html

應該要看學科的吧,你想問那一個學科呢?

starcrosslover 發表於 17-7-23 00:01
很難一概而論,有一些新聞說副學士難升大學
https://kknews.cc/zh-hk/education/k39no2q.html
謝謝樓上的回覆,是想知道有關幼兒教育的學科。因為想知道讀迎憑的升學或出路是怎樣

謝謝!

kevinyuen08 發表於 17-7-23 00:05
謝謝樓上的回覆,是想知道有關幼兒教育的學科。因為想知道讀迎憑的升學或出路是怎樣

謝謝!

睇黎你好有心讀幼教!我有三個建議。
第一,你只係想要做幼教,唔在乎有無知識或技能既話,報任何一間都可以,但一定要大學學位。或者你無信心,可以揀東華幼教,有得hea讀都無問題。
第二,你好有心做幼教,真心想教小朋友既話,死都報教大,啲人和善好多,大部分個心都係真心想做幼教既。浸大唔係唔好,但好chur!東華唔算好,啲人好hea,學唔到啲咩。嶺南新開唔清楚,但佢只有ce,依家有20660,除非學校好要人,否則都係揀bEd。
第三,有大學學位既,咁去報中大post degree,讀1年就有牌教得人。
最重要係,如果你想教所有幼稚園,唔好揀耀中,讀完耀中只岩教國際學校,但唔係間間請,而且國際學校品質參差不齊。
如果你個id無寫錯,你應該係一個男仔。男仔係有教課程好吃香,但係有啲學校都未必請男仔!因為始終都有一個性別嘅顧慮。
依家越來越多學校開辦幼教課程,真心想讀嘅可以PM我!

朋友教幼兒園, 只是讀了幼兒教育的學科, 再一邊做一邊進修, 只在也接近 20000 一個月.

tyiLam 發表於 17-8-2 01:33
第一,你只係想要做幼教,唔在乎有無知識或技能既話,報任何一間都可 ...
非常感謝你詳細的回應~!!
我也明白有大學學位會比較好一點,但無奈自己成績一般,所以想從文憑開始讀起。
所以想找一間課程較好和升學率較高的學校。

問過一些長輩建議,去了教育展覽,也在網上找過一些資料。(暫定的目標)是想繼續升學同去國際幼稚園教,所以根據成績和目標後,就覺得耀中的課程和設計挺好的,而且主要是英文教學。(看其他人分享很多都是用廣東話)。雖然上網評價佢評價好壞參半,話唔係好出名,但話佢老師幾好(希望唔係打手...)
非常多謝棲上各位的分享!!
P.S.我是男仔

tyiLam 發表於 17-8-2 01:33
第一,你只係想要做幼教,唔在乎有無知識或技能既話,報任何一間都可 ...

很詳細的回覆,這些資料對我很有用,感謝!請問一下,浸大及教大的高級文憑是否競爭很大,女兒有興趣讀幼敎,今年英國讀完ALevel, 現在等成績8月中放榜,浸大自資及教大HD 都已經完成面試,但仍沒有消息,機會是否不大,耀中取錄了,但並不是我們的首選。

soon 發表於 17-8-7 15:01

很詳細的回覆,這些資料對我很有用,感謝!請問一下,浸大及教 ...

其實只要你係外國讀完書返嚟,輝中多數都會請。都係果句有心,同埋想教所有學校,當然係浸大教大中大嶺南東華。
其實你點解唔報外國嘅教育系?讀完返黎,係中大讀一年post degree,即可有幼師牌。
加上你而家都冇消息,即係唔會取錄你。通常外國返嚟嘅人,太遲有成績啦,通常都已經收咗好多學生,機會好渺茫。
都係睇你想做邊啲學校,讀耀中出嚟,選擇會少咗,因為正常學校未必請。
如果仲有問題,可pm我。
‹ 上一主題|下一主題