用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無文盲可以考入直私?
樓主: comy
go

有無文盲可以考入直私?   [複製鏈接]

小曳人 發表於 17-7-25 09:21
我認~ 阿仔考唔到名直私係因為佢對眼唔望人架!

喂咪住

你仔之前咪讀緊名私,你唔算

siden 發表於 17-7-25 09:08
係,最誠實最真實嘅真話係最唔啱聽。

唔係太多人肯承認自己個仔讀名幼/一疊獎狀證書/Cambridge movers程 ...
我Buy李...唔係, 我Buy你  (文盲??

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 17-7-25 09:24
喂咪住

你仔之前咪讀緊名私,你唔算
嗰間唔睇"面試表現",只考學術呀!
恐龍家

siden 發表於 17-7-25 02:28
好大程度係要睇態度,定性度和禮貌。
同意!當然,基本對答和學術亦不可少。

Soundervolt 發表於 17-7-25 08:43
妳講得咁簡單實大把人唔信(亦唔啱聽)……

呢番說話,只有過來人先知。
家下呢度咁多既得利益者,點會話補習興趣班無用呢?
確實,中英文底字好,讀任何小學都事半功倍。唔好理佢識唔識,評估睇題目都唔會錯。

至於面試班都不敢苟同。

大公子舊年以素人之身闖關亦去到旺角山二面同南昌二面。雖然最後入咗私小,一年後總算無穿無爛,讀得開心無補習過咗佢個honey moon year.

賽後檢討,二面失敗全因性格不合同怕羞。

所以,今時今日我都很感恩,佢可以讀到適合的學校。

與其補左補右拉牛上樹去谷入學校,不如順其自然找合適的。

回覆 jason1978 的帖子

認同,阿女都從未補習,只係有學樂器,都考到人人稱之神級女校,但衡量過又成功叩得好津校之後結果放棄了兩家神校了,因為學術佢雖未至文盲但還比較其他經過力谷嘅的確係弱,一間無乜升中壓力又校風良好嘅津校會適合阿女同阿媽讀!小朋友能愉快學習,吸收嘅可能比催谷更多!大家努力加油!

ChocoMilk33    發表於 17-7-25 14:47

siden 發表於 17-7-25 09:08
係,最誠實最真實嘅真話係最唔啱聽。

唔係太多人肯承認自己個仔讀名幼/一疊獎狀證書/Cambridge movers程 ...

無錯,我都一直強調禮貌、品行、專注力、記性、待人接物態度、閱讀習慣⋯⋯等的重要性
認真,論學術程度,我小朋友真的是不值一題,往往天外有天、人外有人
真心覺得這些因素才是致勝關鍵

periwinkemama 發表於 17-7-25 12:09
回覆 jason1978 的帖子

認同,阿女都從未補習,只係有學樂器,都考到人人稱之神級女校,但衡量過又成功叩 ...

Same thought

千語mami 發表於 17-7-17 17:44
其實有無直私唔考學術只係玩遊戲?

高主教唔考學術

phoebewong123 發表於 17-7-17 18:03
救恩港同dbs 是否不考什麼學術?

一樣考,求恩考中英認字、讀字,中文認讀完詞語之後,要用該詞語口頭作句,仲要考推理,考合作性,一group小朋友合作砌一樣嘢之後由斜台上滾下來,校長問答等等

港同考睇電視之後答問題,合作砌嘢、計數

以我經驗,冇一間唔考學術,真係唔好信校長的說話

回覆 Charlotte_mom 的帖子

個所謂工作紙,其實係一張紙有好多個格仔,係開放題,例如問問小朋友「超級市場有咩唔食得」,然後畫出來。我唔記得有冇限最多畫幾多個,我家小朋友和另一小朋友一題都畫了兩三的個,總共兩題。所以在好多方格係漏空的,港同面試很合乎小朋友的發展階段,只考基本k3的加數,但以應用形式考。港同著重的是自動性及聽指示的能力。

anpanman_baby 發表於 17-7-17 17:51
即使俾人評為一般的直資,如播道、聖馬加利、漢華、陸慶濤一樣考
Smc劲學術

回覆樓主:

。。

估唔到,呢個post又出現喇。
咁有緣,就等我又分享下性格同學術在考小的小小經歷。
爬文見我大公子性格文靜愛閱讀,以素人之身考咗入私小,讀得好開心。
到今年,二公子考小。二公子性格大不同,愛social,有創意,不喜閱讀,愛捉棋,但有性別脾氣差。同樣,我乜都無比佢補,無面試班,伴讀更少或他沒興趣。戰績:越見越差。將軍澳直資一offer(call waiting), 一個上曬堂都係waiting.三大名私就一offer,一waiting, 另外南昌男校二面止步。
結論:似乎將軍澳直資對性格較外向的小朋友有利。私小就似睇幼稚園品牌(因二公子識字唔算多,中文好過英文)。

回覆樓主

我仔,全文盲,talk得,有同理心,但一粒中文都唔識,全無外補,少伴讀,私幼,仲要係無功課的一種。

in完問佢做過乜,唔理我,繼續同d朋友玩,第一間in就收了,之後乜都無去。

我只能說好好彩,學校收合適的學生。

我好奇考到直私(或入剧-線津校)既“文盲”,上到小-適應嗎?跟到進度?我见有帖話小-跟唔上……

Yanamami 發表於 18-6-19 07:27
我好奇考到直私(或入剧-線津校)既“文盲”,上到小-適應嗎?跟到進度?我见有帖話小-跟唔上…… ...

一線津校還可以討論

但直資有可能嗎。。。大前提係邊間直資係文盲都入到呢?

sunnymama2 發表於 18-6-19 07:52
一線津校還可以討論

但直資有可能嗎。。。大前提係邊間直資係文盲都入到呢?

文盲能取得offer當然威水,但依家稍為似樣嘅小學都教得深到死,而文盲都能夠應付到,當然是天才,即學即用即考即掂,文盲嘅父母感到驕傲又欣慰,是理所當然的。

Yanamami 發表於 18-6-19 07:27
我好奇考到直私(或入剧-線津校)既“文盲”,上到小-適應嗎?跟到進度?我见有帖話小-跟唔上…… ...

其實有時係而家啲小朋友太叻,未入小學已經又flyers 又movers。 但以我小朋友唻講,佢幼稚園未ready, 唔代表佢小學唔ready. Once she is ready for change,  she can pick up very fast. 好似佢之前唔鍾意睇書,但升上小一後,一年內睇到chapter book。 當然而家啲小朋友重勁啦,幼稚園已經睇緊。但我想表達嘅係,佢幼稚園文盲唔代表佢小學跟唔到架,只係佢未ready, 所以媽媽們要俾啲信心佢哋呀!

muimui2 發表於 18-6-19 09:44
其實有時係而家啲小朋友太叻,未入小學已經又flyers 又movers。 但以我小朋友唻講,佢幼稚園未ready, 唔代 ...

唔~~我明白。不过想深入d探討下……你小朋友幼稚園時不願閱讀,但你有係其他方面栽培輔助?定由得佢自由發展,上到小学自自然然跟到?其实我估大部份係强差人意。所以好奇,除左唔願閱讀外,你小朋友除番学就係食玩瞓?上到小学又自然跟到?
‹ 上一主題|下一主題