用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無文盲可以考入直私?
樓主: comy
go

有無文盲可以考入直私?   [複製鏈接]

坦白講,如果真係文盲,依家都唔努力改善入到任何一間小學都只會係惡夢既開始。

Binlojai    發表於 17-7-24 10:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點都自己同佢認多d字la, 任何學校都喜歡愛閱讀的學生

periwinkemama 發表於 17-7-23 21:56
我女都學術麻麻,冇外補,K3未識寫英文細楷,但又未至於文盲,因為自己同佢都會去圖書館借書睇。Target 以 ...

唔操唔谷考到赤提、DGJS、聖心私小仲要放棄去揀一間happy津小,真係令一眾發盡功都考唔到呢幾間學校既家長牙癢癢……

其實我話我小朋友係文盲,當然唔會係一個字都唔識,但相比起為左考直私而又補中文又補英文又面試班的小朋友,咁我小朋友應該會係文盲囉

回覆 Soundervolt 的帖子

間津小冇強調happy,只係無升中壓力而已,都入返85-90%, 校風亦好

天使仔 發表於 17-7-23 22:11
其實我話我小朋友係文盲,當然唔會係一個字都唔識,但相比起為左考直私而又補中文又補英文又面試班的小朋友 ...

直私收生標準真係耐人尋味,我見過唔少各式各樣獎杯及沙紙成籮,專科專補,家長滿懷信心既小朋友考直私學校刹羽而還,亦見過普通背景,學術能力一般既小朋友考到傳統直私名校。在我而言,小朋友應該學懂佢本身年齡既學識已足夠,考唔考到心儀直私,好大程度上都要講下緣份。

天使仔    發表於 17-7-23 23:13

天使仔 發表於 17-7-21 23:08
我小朋友都係文盲,佢考港同過左2nd in, 之後3rd in就衰左,其實係衰喺我度。我記得考之前啲人都係話第3關 ...

請問佢問d咩問題 ,我都好驚我老公亂答 ,我老公連in幼稚園都胡亂答

回覆樓主

睇完其他人的程度之後,我覺得我仔都是文盲一個
英文文盲

Binlojai    發表於 17-7-25 10:51

lovelinda 發表於 17-7-25 00:24
睇完其他人的程度之後,我覺得我仔都是文盲一個
英文文盲
...
你個仔咁勁!考到咁多間男直資,又有咁多offer, 點會係英文文盲呀?!

LittleButter 發表於 17-7-25 00:28
你個仔咁勁!考到咁多間男直資,又有咁多offer, 點會係英文文盲呀?! ...

唔係呀!我真是頭痛緊他的英文,因為我見出面的小朋友大部分英文都好勁,當然可能有些是英強中弱。
我仔真的相反,越看越多中文,咪就越來越少英文。如果唔迫他,十次之中他會拿英文書看的次數可能只有兩三次
我怕他英文的程度會和其他小朋友拉得越來越遠,現在開始我多些叫他看英文

lovelinda 發表於 17-7-25 00:34
唔係呀!我真是頭痛緊他的英文,因為我見出面的小朋友大部分英文都好勁,當然可能有些是英強中弱。
我仔真 ...

原來只是相對中文而言,而且只是你擔心他英文程度不及人而已。你的孩子會拿起10本書閲讀,當中約有7本中文書、3本英文書,已經證明不是文盲,而是喜愛閲讀圖書者,仲要中英文的閱讀能力也有一定的程度呢!又怎可說囝囝是文盲呢?!

LittleButter 發表於 17-7-25 00:42
原來只是相對中文而言,而且只是你擔心他英文程度不及人而已。你的孩子會拿起10本書閲讀,當中約有7本中文 ...

多謝你,可能真是我自己擔心而已,希望他也能在英文上多作努力

lovelinda 發表於 17-7-25 00:57
多謝你,可能真是我自己擔心而已,希望他也能在英文上多作努力

中文比英文難學

睇多少少中文書未必是壞事

siden 發表於 17-7-25 01:14
中文比英文難學

睇多少少中文書未必是壞事

也對,其實我只怕他越來越唔睇英文
我會努力的,陪他看英文

periwinkemama 發表於 17-7-23 22:12
回覆 Soundervolt 的帖子

間津小冇強調happy,只係無升中壓力而已,都入返85-90%, 校風亦好 ...

Soundervolt 發表於 17-7-23 22:30

直私收生標準真係耐人尋味,我見過唔少各式各樣獎杯及 ...

好大程度係要睇態度,定性度和禮貌。

siden 發表於 17-7-25 02:28
好大程度係要睇態度,定性度和禮貌。

妳講得咁簡單實大把人唔信(亦唔啱聽)……

Soundervolt 發表於 17-7-25 08:43
妳講得咁簡單實大把人唔信(亦唔啱聽)……

係,最誠實最真實嘅真話係最唔啱聽。

唔係太多人肯承認自己個仔讀名幼/一疊獎狀證書/Cambridge movers程度/睇緊chapter books等等等等考唔到名直私係因為衰咗係基本工 - 坐姿站姿安定/望住人眼睛講野/性格專注明朗/有禮貌。

一個海綿忌廉蛋糕,任你上面啲忌廉唧花decoration做得幾靚,但層最基本嘅海綿蛋糕又嚡又硬,個蛋糕都係唔會好食嘅。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 17-7-25 09:08
係,最誠實最真實嘅真話係最唔啱聽。

唔係太多人肯承認自己個仔讀名幼/一疊獎狀證書/Cambridge movers程度/睇緊chapter books等等等等考唔到名直私係因為衰咗係基本工 - 坐姿站姿安定/望住人眼睛講野/性格專注明朗/有禮貌
我認~ 阿仔考唔到名直私係因為佢對眼唔望人架!

恐龍家

小曳人 發表於 17-7-25 09:21
我認~ 阿仔考唔到名直私係因為佢對眼唔望人架!

你乖

小曳人    發表於 17-7-25 09:23
‹ 上一主題|下一主題