用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校如何處理學生不感興趣的科目
go

國際學校如何處理學生不感興趣的科目 [複製鏈接]

唔知有無問錯地方,如有請更正。
我仔有讀N班,來年升IS K1,在N班一直都唔願意參加圖畫手工,驚污糟,英文老師知道我地轉IS後,就特別提醒要多和他一起玩messy play,等佢唔驚做手工。
我老公有潔癖,我亦愛乾淨,個仔怕污糟都可以理解。我地呢排都有同佢玩泥膠、油顏色,但佢唔係好鐘意,我地仲帶佢去artjamming,點知佢話唔要畫畫......
我地來緊呢間係happy school,應該都多勞作做,不過校長無叫我地prepare個仔喎...
有興趣知道,國際學校對於小朋友唔鐘意或害怕的科目,是如何幫助他們學習的呢?
謝謝~
   0    0    0    0

mandy_ng207 發表於 17-7-17 14:11
我仔有讀N班,來年升IS K1,在N班一直都唔願意參加圖畫手工,驚污糟,英文 ...

阿仔細個讀國際幼稚園亦有相同情況,全班用油彩印手掌在畫紙貼在班房牆上,佢死都唔肯將好手放在油彩盆內,連用油彩塗在掌上都唔肯。

外藉老師無迫佢,只鼓勵佢用食指輕掂油彩感受吓,佢果張畫紙只有左右食指手指頭印,唔係掌印,夠曬特別。

眨吓眼佢已經升IS中三,做art work 無問題,但仍然比較有個性,佢係資優生,雖然學校講明對資優生無特別支援或優惠,但只要唔影響其他人的大前題下,he is encouraged to be different。

我仔有讀N班,來年升IS K1,在N班一直都唔願意參加圖畫手工,驚污糟,英文 ...

佢仲細。我女2歲時都係咁,很嚴重連playdoh,海綿,paint, glue,沙全部吾肯掂,我仲驚佢有甚麼感統問題,但playgroup時遇到一個超好超有經驗的老師,完全冇逼佢,還用她的方法慢慢引導了佢,我女到三四歳巳克服了,而家最愛art work。

964000 發表於 17-7-17 21:36
佢仲細。我女2歲時都係咁,很嚴重連playdoh,海綿,paint, glue,沙全部吾肯掂,我仲驚佢有甚麼感統問題, ...

但真係一個個老師,之前遇到另一個老師,反而要拿著她的手試著掂D paint, 結果佢大喊到一年後還很怕那個老師。

睇標題, 以為好大件事. 主角原來只係就黎升IS K1嘅小朋友.  得幾歲人仔, 性格都未定, 自己連興趣係乜都未知, 係到閒聊一下冇所謂, 但父母已覺得擔心, 未免太誇張, 日後, 大把嘢佢地覺得冇興趣, 俾啲時間小朋友啦.

回覆 himching 的帖子

擔心嘅唔係我,係佢老師。我覺得都係好意來嘅。
不過我地K1轉校,老師亦會返老家了。

mandy_ng207 發表於 17-7-22 10:46

不用擔心,既然你們家庭能夠survive, 你們的孩子也能。

國際學校會建議孩子做risk taker 及be open minded, 家長就盡量鼓勵孩子吧!

不喜歡的科目更要努力以微笑鼓勵、鼓掌。

mandy_ng207 發表於 17-7-22 10:46

我相信老師只是一個 comment ,每一個小孩也有不同性格喜好,老師只是指出你孩子的性格,我不會認為他已去到 "擔心" 的程度。而你也不要太多想,只是升 K1 而已。
而且只是不愛做手工,很小事。不能說得上是 "科目"。
小朋友咁細,小肌肉正在發展,可能過多一些時候,小肌肉有力一些,他就會愛多做手工。
幼稚園一般也會多鼓勵小朋友參與各種遊戲和活動,學校是群體,多個學生走在一起,有十分獨特仔的效果。
家長在家也可以和他一起多畫畫,做手工。
我兩個孩子小時候,我是有大量紙,顏色,glue 等,由佢地用。孩子們小時候就是在剪剪貼貼畫畫中過。
我丈夫是典型處女座,愛整潔,但一樣由佢地 make a mess,到孩子晚上瞓晒,我們就大淸潔,直到他們大一些可以一齊幫手做 clean up。

‹ 上一主題|下一主題