用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 32網加部份31和40網叩門分享
go

32網加部份31和40網叩門分享   [複製鏈接]

之前參考前人一些分享,做了一個叩門表,有前人話十幾間也不過份,二十幾間也很平常,放榜前一二星期開始download 各學校叩門表,預備定所需文件。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2577913

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2757313

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2996560

放榜當天,中了寶校,唯有儘叩表上既所有學校。選校策略,本身是32網,新大天3條1,唔夠膽放另三大(舊大天,基榮,協和)入乙二,三,於是放沙崙第二,塘官第三,點知都唔得,跌到第七基全。明年龍年,策略應是選第一心儀,第二塘官,否則會跌去基全。聞說教局派了二百五十位學生比基全,唔怪得咁多人入基全。

我第一選新大天(3條1)抽唔到,叩門都冇消息,此校所有人(超過二佰)都有面試機會,考學術性問題,如spell book,計5+3,等等,不過交叩門表時,要交自行和統一表副本,所以選佢作第一,可能有少少分加。家長不用面試。終於在備取生註冊的第二天,收到offer,皇天不負有心人,這間我寫了好幾封求位信。

第二選沙崙,浪費了,此校選第一才有機會抽到,另外,佢會優先見選第一的小朋友。有人選第二志願,放榜當天一早交表,即日call面試。我們十二點才交表,冇面試機會.(今年消息,有人抽獎放榜前交叩門表,於放榜一星期前已有offer)

第三選塘官,舊年選第四都可以派入,今年選第三唔入。我建議第一選心儀,第二選這間,才有機會。這間學校要考筆試和小朋友面試,家長不用面試。這間我在備取生註冊日第二天收到offer.
   133    0    0    0

回覆樓主:

大角咀天主教(舊校),這間學校要選頭三志願,先獲面試機會,我們識人才獲面試機會,雖然有幸入第二輪面試,但校長見我哋頭三志願冇選佢,質疑我哋誠意唔夠,和對學校認識唔深。第一輪面試考畫畫和問問題,第二輪家長和小朋友一起跟校長和副校長面試。所以第一選心儀,第二選塘尾,第三選舊大天(博有叩門面試機會),這應該是龍年32網穩陣選校方法。我32網4大內3間都有offer,唯獨這間沒有,我估呢間應該唔收000

太子協和,面試形式非考卷,是考指令,對阿囡有利,終於這間是阿囡第一個offer。老師有mark到達時間,聞說有睇家長衣著,和觀眾小朋友有冇睇圖書,家長玩手機還是看學校小冊子,這間我有寫叩門感謝信,順利攞咗第一個offer.

基榮,交咗profile,學校選人面試,我們是000,都有面試機會,有人000都有offer,我們在候備生註冊第四天才收到offer.

跟著講31網,基道,應該所有人都有面試機會,我們在備取生註冊當天才有offer。面試前半部老師先見小朋友,計時做卷,後半部見埋家長。我們是最後一個見,老師趕住收工,表現好求其。這間學校好混亂,放榜後打電話問學校,幾時停止接受叩門交表,老師話未定,叫我儘快交,因這間有倆天面試日,第一天是第一個星期六,第二天下一個星期二,咁我當然遲啲交表,博星期二面試,因星期六已有很多面試,但過咗幾日再打去問,學校竟然話已deadline,我話之前有老師話未定deadline,點知會突然deadline,個老師話如你想交叩門表,就照交吧。儘管自己覺得倆母女都表現麻麻,後期唔記得幾時,都有問我哋有冇興趣入讀。

羅裕積,小朋友和家長分開面試,我估小朋友考唔深,好似都是照抄生字。家長面試,問好多關於對學校既認識,如學校有什麼活動等,如何配合學校等,這間我雖然唔係全部識答,但我引導老師同我吹水講關於育兒,面試完後自覺ko了。但是這間學校應該是唯一一間在註冊日當天才通知家長的,我早上未夠九點收call

循道,也是考卷的,自覺無望,結果是rejected.

方樹泉我也照叩,六月尾收call話歡迎入讀

回覆樓主:

跟著講40網
開平,如你有一條1,和放榜當天即交叩門表,好似即刻面試,小朋友會考一份好淺既卷,如寫A-Z,其他冇選第一就安排後期面試,考一份好深既卷。如ok, 即刻跟家長作第二輪面試,一倆日比offer。開平越來越勁,明年唔知還會唔會對第一志願生有優惠。(更正:有網友話111才卷淺)

善導,這一間是二線頭,一線尾,應較容易攞offer,也是候備生註冊日第二天有offer

荔枝角天主教,這間是放榜後第一個星期六八點幾面試,撞了新大天冇去,因網上冇講幾時面試,白排隊交表

基福,跟開平一樣,如有一條一,會獲優先面試,考得較淺,我們冇第二輪面試機會

瑪神,撞了基福面試日期,冇去。

長沙灣協和,只獲第一輪面試,冇第二輪。

還有倆間神校,都是報來玩吓,當然冇機會。

叩門前預備,早一年半載,要諗定想報咩學校,一二三線也有,因你唔知會唔會被派去寶校。放榜前倆星期,各小學陸續上載叩門表和資料,整定一個叩門表,和影所定所有有關資料,有一些面試唔撞其他學校,又接受放榜前交表,可先交,其他有機會撞面試時間,要策略性交表。如新大天已定第一個星期六九點面試,撞了太子協和面試,於是我在最後一日才交表協和,獲11:15後段面試時間。新大天雖然是全部人九點面試,但還是有分別的。面試當天,等副校一講完嘢,我們即刻排隊佔頭位,可以早一點面試完。當天9:40面試完新大天,跟著10:05去舊大天第二輪面試,10:45面試完舊大天,又飛的去太子協和。

放榜後第二個星期六,一樣有三間面試,第一間是8:30基榮,跟著9:05善導,第三間是中午面試聖羅撤,第一間和第二間只差35分鐘,學校又唔比改時間,唯有硬著頭皮照去,博遲到學校照比面試。基榮九點前面試完畢,上的士已經是九點,去到善導冇咩人,我們已遲到十分鐘,校工只是吩咐我們在課室門外等,幸好上一個學生還未面試完畢,我們到步後還要多等15分鐘才到我們面試。

回覆樓主:

所講既學校差唔多講完,每一間面試完畢都有寫叩門應謝信,內容包括諗同學校辦學目的,學校三年計劃,講吓女兒的優點,講埋如學校收了,會參加家校活動等。

由於面試完協和後,倆星期後就有offer。所以其他學校就沒有再寫信,只是仍繼續寫信比新大天。六月尾寫了一封信比新大天,更新個人檔案和學校成績表,個人檔案第一版封面阿囡張相是在新大天學校門前拍攝的,跟著最後一封信是在七月三日即備取生註冊當天寄出的,內容是認同校長的話,講吓培養阿囡之道,寄埋阿囡寫字功課比校長睇,當然啲字寫得幾好先比。留意寄信timing也很重要,候備生註冊日是大執位日,前後寄信很重要。

看了很多人問個情形點點點,應該寫信嗎?又有很多負面既人話寫信是冇用的,但我相信是有用的。對神校或名校可能作用不大,但對地區一線或二線,應該有用。事實上,阿囡面試表現平平,但仍收到一些call,相信是寫信所致。整個叩門過程比我想中快完,因七月五日已收到新大天電話。這為整個叩門過程畫上完美句號.其實我已作好最壞打算,作戰到九月頭開學的。

最後贈六個字,不要問,只要寫。

<update> 9月6日剛收到大角咀天主教(舊校)call,不過推了.

apple1990    發表於 17-7-20 21:04

回覆樓主

獲益匪淺!萬分感謝無私分享!

感謝分享。

我囡囡派左跨網學校(住34網,派43網),不過我無你咁誇張申請超個十間學校既叩門(我只係叩左4間,3間34網,1間41網)。交通接送係我一個重要考慮。

因為我覺得叩咁多間,家長辛苦之餘,小朋友仲辛苦。我既策略係知道4間學校叩門考試既模式,就集中火力係5月頭就開始訓練一下,只要囡囡盡左力就可以。

最後囡囡都叩入到一間唔錯既學校,不過唔係心儀嗰間。我會等七月尾,囡囡間幼稚園派埋成績表及獎狀(囡囡今年獲得品學兼優獎)後,再去寫求位信去我填111既學校,希望學校可以俾個位我囡囡啦。

好詳細既資料,其實樓主叩門策略似係大包圍。叩咁多間,其實有d根本上可以唔洗叩。方樹泉應該同基全同級,就算叩到,你都未必會讀,何必花時間同精力去叩一間同級學校呢?基道如果唔計有人放棄學位,只有8個叩門位,位咁少,就算表現好,可能都無位收。

回覆樓主:

se6b03 發表於 17-7-17 11:32
好詳細既資料,其實樓主叩門策略似係大包圍。叩咁多間,其實有d根本上可以唔洗叩。方樹泉應該同基全同級, ...

是大包圍,當你在谷底就會明白唔放過任何機會,方樹泉排名前過基全,冇人話比我知叩門一定會成功既。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-7-20 20:31

一個閒人 發表於 17-7-17 11:17
感謝分享。

我囡囡派左跨網學校(住34網,派43網),不過我無你咁誇張申請超個十間學校既叩門(我只係叩左 ...

我唔知你是否有私校做backup,我是冇backup的,辛苦都冇法,我叩咁多間,冇人話比我知邊間會收我,可能全部都唔收呢?咁到時你會會怨自己害咗阿囡?點解唔而家寫信,仲等乜? 音樂椅幾時會停,冇人知。

choikiuma 發表於 17-7-17 13:09
我唔知你是否有私校做backup,我是冇backup的,辛苦都冇法,我叩咁多間,冇人話比我知邊間會收我,可能全部 ...

而家冇成績表,寫住其他嘢比校長先,有成績表時再寫都可以,學校由第一批叩門生已經轉咗幾round嘞!

choikiuma 發表於 17-7-17 13:09
我唔知你是否有私校做backup,我是冇backup的,辛苦都冇法,我叩咁多間,冇人話比我知邊間會收我,可能全部 ...

我無申請私校,因為我覺得無需要讀私校。去年有真道既offer,不過係11年制,驚銜接返官津學校會有問題,所以無接受個offer。

叩門前,我跟我太太都已經做好expectation management。叩太多間對小朋友同大人既身心都好疲累。叩到間好既,小朋友、家長固然會好開心;叩唔到既,小朋友自信心有可能會有好大打擊,做家長亦可能無形中埋怨小朋友(其實最太原因,可能係填表填得太進取、又或者運氣不佳)。大抽獎負最大責任係家長,唔係小朋友。

我會用隨緣既心去寫呢封求位信,唔會特別強求。因為portfolio係申請叩門信時已經遞交。不過我都已經寫好左封求位信,只係要等update既資訊,即係幼稚園七月尾時派發成績表同獎狀時至可以寄。宜家寄,下一封都唔知寫乜好。每間學校校長既心態都唔一樣,我覺得求位信,「一封起、兩封止」;太chur,有可能會有反效果。同埋,呢兩年適齡入學既小朋友咁多;個個家長都寫求位信,會加重學校既行政負擔,令到結果可能變差。我手上已經叩到有一間唔錯既學校,寫求位信只係入返我心儀既。

四個字,「一切隨緣」。

一個閒人 發表於 17-7-17 13:44
我無申請私校,因為我覺得無需要讀私校。去年有真道既offer,不過係11年制,驚銜接返官津學校會有問題,所 ...

當然你手頭上已一間,做法會不一樣
,每個人有唔同選擇,祝君好運。

回覆 choikiuma 的帖子

我e+都未有一間心儀嘅取録、已經寫左二封信了!又更新左成績表!都唔知要不要繼續寫!我冇郵寄我親自交比學校!我交左2間一間2封!

回覆樓主

好多謝你嘅分享,真係好有用

castle100 發表於 17-7-17 14:35

我e+都未有一間心儀嘅取録、已經寫左二封信了!又更新左成績表!都唔知要不要繼續 ...

係呀!寫信唔話係咪一定有用,比我會所有心儀都寫,會預咗作戰到九月頭。

想問下你地寫信係咪都係用手寫中文?有冇寫英文信?用英文寫效果會唔會唔同?

我係打字、請問手寫好嗎?因為自己手字真係唔得

謝謝分享!

se6b03 發表於 17-7-17 15:24
想問下你地寫信係咪都係用手寫中文?有冇寫英文信?用英文寫效果會唔會唔同? ...

我是用中文的,覺得用中文更加傳神,但若叩的是英文小學,就另計。
‹ 上一主題|下一主題