用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問考Pre S1當天是否穿便服?
樓主: Gogojuly
go

請問考Pre S1當天是否穿便服? [複製鏈接]

回覆樓主:

其實冇所謂的,舊年我仔 Pre s1 著便服,但也見不少學生著校服。老師是不會理的。

我已打左去问,话便服。

BBKDWLAM 發表於 17-7-17 16:34
都已經升中學了,計我話小學校長的說話可以唔使聽。

如中學見你仲著小學校服嚟,都有點奇怪啫!: ...

(emoji)

Gogojuly 發表於 17-7-17 00:04
如題

學校註冊時應有道明衣著
已買校服穿校服 未買的
衣服整齊
唔好著背心 鳮亦袖
短袖親衫 長褲要到腳踝

YmOra    發表於 17-7-18 08:51

舊年我女考PS1嗰日著小學校服,後來聽佢講係專登唔著便服,佢話除咗可以提醒自己今天來應考不單單只為自己中一分班,亦是為學弟學妹爭取多DD Band1學位,而且,她說著住套小學校服到中學應試,而這個考試又係為小學,又係為中學而做,感覺好特別呢!好似係哩套小學校服從此就完成它的""歷史使命"",任務完成且在她喜歡的中學呢!

claudiayumt    發表於 17-7-18 13:37

醒目開學勳章

最好著中學校服去

optman88 發表於 17-7-17 08:12
間間唔同,我上年,係註冊日,已經叫妳買校服。pre s1 果日要著中學校服,人為要影相去做學生證。中學係註 ...
me 2

最終,著咗便服

所見大部份著便服,小數著小學校服

YmOra 發表於 17-7-18 09:13
舊年我女考PS1嗰日著小學校服,後來聽佢講係專登唔著便服,佢話除咗可以提醒自己今天來應考不單單只為自己中 ...

阿囡心態好好,夠積極又無私,聽到佢呢番說話我都會覺得好鼓舞,抵讚!

rulerL 發表於 17-7-18 22:39
阿囡心態好好,夠積極又無私,聽到佢呢番說話我都會覺得好鼓舞,抵讚!
...

她都幾"念舊"的,套舊校服和五六年級嘅主科課本亦唔舍得掉.

這年中一裡,其中有一日係學校"便服日"活動,相信每個孩子在小學或中學也參與過這類活動呢!我校幾有創意呢!活動當日,係校長、老師們調轉頭穿起""學生校服"",反而學生們就穿上""便服服飾"",這種身份倒置的"""便服日"""對每位中一學生來說,可算是新奇有趣呢!但對我女兒來說就多一份特別的感覺,她懷念番起自己{"珍而重之"}嘅{{"退了休的小學校服"},她頓時覺得校長、老師們十分親切,有著同一想法似的{{{念舊}}}呢!

分享資料:(圖片內所有著住校服的就是校長和老師們呢!)
http://www.bhjs.edu.hk/news/items/zht/upload/9b4520.pdf

2jkidsfather    發表於 17-7-19 09:18
‹ 上一主題|下一主題