用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:小女升中問題
樓主: Junjun7
go

請教:小女升中問題   [複製鏈接]

oldgamesman 發表於 17-7-16 23:00
你想知你女兒的實力很簡單,去考下直資就知道
參考返你女學校過去5年,全級第一個位去咗邊間學校就基本知道啊女的結果啦。

little_yolky 發表於 17-7-26 10:09
佢...........係有check卷的.........佢自己話....................
你女check卷係望多次定重头做-次?有分别的~

Yanamami 發表於 17-7-30 00:10
你女check卷係望多次定重头做-次?有分别的~
望多次。

little_yolky 發表於 17-7-31 09:21
望多次。

望多次睇唔到边度有錯,答多次先会有分别。我同女講,你份卷係-定会有錯,當做proof reading ex, 揾番佢出黎。

Yanamami 發表於 17-7-31 09:24
望多次睇唔到边度有錯,答多次先会有分别。我同女講,你份卷係-定会有錯,當做proof reading ex, 揾番佢 ...
原來如此。

little_yolky 發表於 17-7-31 10:01
原來如此。
好耐之前係FB有个post, 係街头实驗~揾路人讀紙板上-句(有个minor mistake). 9/10係唔觉有问題。話人腦有时係会做adjustment(好似word既-个自动改錯功能)。如果之後同路人講果句有野錯,佢地重讀先揾到~所以覆卷再睇-次係無用,要同自己講-定有野錯漏先会“开左天眼”睇到。

Yanamami 發表於 17-7-31 10:29
好耐之前係FB有个post, 係街头实驗~揾路人讀紙板上-句(有个minor mistake). 9/10係唔觉有问題。話人腦有时 ...
原來係咁, 咁我一定係個腦既 adjustment 模式出錯咗, 我由細到大唔知點解成日睇到D錯嘢。好似上EK D家長成日寫錯字白字, 睇得多, 對眼同個頭會好痛, 因為改唔到人哋D嘢。

little_yolky 發表於 17-7-31 12:08
原來係咁, 咁我一定係個腦既 adjustment 模式出錯咗, 我由細到大唔知點解成日睇到D錯嘢。好似上EK D家長成 ...
你果d可能係職業病

little_yolky    發表於 17-7-31 12:48

golfwu 發表於 17-7-29 23:23
參考返你女學校過去5年,全級第一個位去咗邊間學校就基本知道啊女的結果啦。
...
但今年打破傳統,考入的學校沒人入過
MCS奮鬥中        

請問區外學生入bps係唔係好難?

Junjun7 發表於 17-8-4 07:55
請問區外學生入bps係唔係好難?
一係自行 (全港精英) , 一係甲部乙部爭嗰兩三粒位 (全區 band 1)

話難可以真係好難. 我估考級十內+多少特異功能 走唔甩了.

os_ecu 發表於 17-8-4 10:44
一係自行 (全港精英) , 一係甲部乙部爭嗰兩三粒位 (全區 band 1)

話難可以真係好難. 我估考級十內+多少特 ...
聽起來就係一個字「難」
‹ 上一主題|下一主題