用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:小女升中問題
樓主: Junjun7
go

請教:小女升中問題   [複製鏈接]

bokp 發表於 17-7-25 16:10
回覆 os_ecu 的帖子

三間超級名校都是waiting, 有另外三間直資收咗,不過最終都是選津校,剛入咗上智
好叻女

回覆 Junjun7 的帖子

謝謝你!努力呀!整個過程當中,我的心情都好似過山車咁,我好明白家長的箇中心情,所以我才分享我的經驗。

BBKDWLAM 發表於 17-7-25 15:49
EDB次第始終都只係反映同校前輩的實力,不是自己的成績。級一的學生其實係未知真正實力的,話唔定放佢係其 ...
Yes! 我當初無諗過個女會有入名校的機會,純粹諗住去見識吓,一生人只有一次嘛!所以我好鼓勵去試,真係當學吓嘢

我都認同去直資面試係好好的經驗。我同阿女講難得有機會去參觀吓不同學校的校舍,見吓不同學校的學生、老師和校長,考到先諗,考唔到都唔緊要,都係上番自己中學部。

bokp 發表於 17-7-25 16:40

謝謝你!努力呀!整個過程當中,我的心情都好似過山車咁,我好明白家長的箇中心情, ...

時間好快,10月就開始來啦!我女冇咩特長呀,最叻得跳舞鋼琴得5級。清點下豬肉奬有十幾個,冇一個出色呀

Junjun7 發表於 17-7-25 17:04
時間好快,10月就開始來啦!我女冇咩特長呀,最叻得跳舞,有團體甲、乙等奬項,考級全優,來緊先考六級;校 ...
神校如 DG 嗰啲到佢收表時間前都無乜時間有多啲進賬了,  所以好多都話靠五年級嗰一年搏的.

Dgs係最早收表(11月),second in時才剛考完呈二,所以呈ㄧ最緊要。
協恩和st paul convent 12月頭deadline,呈二成績表都未出但面試時12月中至尾可以到時補交。
我覺得hy and convent應該有時間睇埋呈二成績, dgs就未必有了。

cmchang0927 發表於 17-7-25 17:28

Dgs係最早收表(11月),second in時才剛考完呈二,所以呈ㄧ最緊要。
12月有啲小學都未考期考, 如果學校 consider 要 equal footing 既話, 可能未必會睇埋呈二成績.

另外各項校際既比賽又未必咁早有得玩, 所以 achievement 呢一欄好多都會係五年級既奮鬥成果.

都已經好好了!咁就要train下佢面試,佢平時怕醜嗎?

os_ecu 發表於 17-7-25 17:46
12月有啲小學都未考期考, 如果學校 consider 要 equal footing 既話, 可能未必會睇埋呈二成績.

另外各項校 ...

有D個人記錄唔一定靠學界,游水學界分區 應該鬥完~~

漏咗SPCC ~~~

bokp 發表於 17-7-25 17:53

都已經好好了!咁就要train下佢面試,佢平時怕醜嗎?
唔怕醜,都算大方有禮

回覆 mcl203 的帖子

呢間女最冇心機考,所以細節我都唔太記得。。。

我記得填表大部分都係填p4 p5的achievement

回覆 cmchang0927 的帖子

HY都好早in, 再分兩批2nd in,第一批2nd in係一月。

Junjun7 發表於 17-7-25 18:05
唔怕醜,都算大方有禮
Good!

t

回覆 bokp 的帖子

Hy 1st in和dgs 2nd 我女是在同ㄧ天,一個上午ㄧ個下午,所以我記得是十二月。ㄧ月尾近新年就hy通知2nd in。st paul convent就十二月尾1st in在hy通知2nd in之前,不過去到交自行份表附近才通知second in。

回覆 little_yolky 的帖子

我女以前都有類似問題, 於是我要求佢做完份卷, 一定要 check 卷, 結果佢同我講, 竟然發現了很多意想不到的錯處, 成績也好了, 希望這方法對你女也可行.

Hoba15 發表於 17-7-25 23:46
回覆 little_yolky 的帖子

我女以前都有類似問題, 於是我要求佢做完份卷, 一定要 check 卷, 結果佢同我講, ...
佢...........係有check卷的.........佢自己話....................

協恩和st paul convent 12月頭deadline,呈二成績表都未出但面試時12月中至尾可以到時補交。
我覺得hy and convent應該有時間睇埋呈二成績, dgs就未必有了。
舊年交表 deadline, HY係  11月12日  SPCS 就係 12月5日;  應該好泯 放唔切 呈二 成績了

‹ 上一主題|下一主題