用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:小女升中問題
樓主: Junjun7
go

請教:小女升中問題   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

數學係要理解加操多啲就會好, 好好把握暑假.

Benbenmum 發表於 17-7-21 19:16
大約選450人面試

朋友細路基本上無什體藝業績。就讀小學亦與名小相距甚遠。能獲得面試真係算好叻仔。

表示全港次弟夠高?

Hoba15 發表於 17-7-22 14:13

數學係要理解加操多啲就會好, 好好把握暑假.
數X阿sir話佢題目理解唔錯, 尤其文字題, 不過計數就好差, 成日計錯數。

回覆 retriever 的帖子

SPCC出面試名單和結果時,EDB應該未出次第排名的。

elbar 發表於 17-7-17 21:38
spc係男校, 女生不能報名
佢應該係講 St. Paul Convent

個仔將來可能吾跟家姐讀果間小學,吾知點揀好,冇分

其實考不同level的直資真的可以一試,不用擔心小學level,我個女級二、三都有機會2nd in DGS及協恩同埋in SPCC, 佢冇乜特異功能,小學亦不是勁學校。反而interview唔怕羞好重要。當然最後都係waiting, 但這亦是對考好的津校好好的參考。另外要努力keep住呈二成績。

bokp 發表於 17-7-24 18:42
其實考不同level的直資真的可以一試,不用擔心小學level,我個女級二、三都有機會2nd in DGS及協恩同埋in S ...
你女都好叻,佢面試表現ok嗎?怯場嗎?我都諗住俾個女去試下,因為唔試會有小小遺憾!佢自己都想去見識下

佢唔怯呀,用“好玩”嚟形容。所以要train吓佢interview, 得閒问吓佢不同的問題,目的係train執生及即時反應,不是背答案,其實多數都唔中。努力呀!

是因為不小心嗎?

回覆 Junjun7 的帖子

你講得啱㗎,要試下,我同個女講,一生人得一次直升中面試,要好好享受這個刺激的遊戲,盡力去做就得

bokp 發表於 17-7-25 08:26
回覆 Junjun7 的帖子

你講得啱㗎,要試下,我同個女講,一生人得一次直升中面試,要好好享受這個刺激的遊 ...
態度正面,好!!

Hoba15 發表於 17-7-24 23:48

是因為不小心嗎?
誰知她是什麼原因, 反正次次有9成分都係錯加減乘除, 連阿拉伯轉大寫都可以錯, 進位錯, 借位錯, 乘數表錯, 總之就是列式啱, 計錯數。呢度兩分, 果度兩分, 好快就無咗20分了, 好似用20蚊咁快。

其實考不同level的直資真的可以一試,不用擔心小學level,我個女級二、三都有機會2nd in DGS及協恩同埋in SPCC, 佢冇乜特異功能,小學亦不是勁學校。反而interview唔怕羞好重要。當然最後都係waiting, 但這亦是對考好的津校好好的參考。另外要努力keep住呈二成績。
面試時有自己諗法好重要,背答案會好易聽得出的.

同埋英文能力好都會大大加分

回覆 os_ecu 的帖子

所以我會得閒就問吓佢對不同的社會問題的諗法,答案不重要,最重要是如何表達,以及表達到自己想講的意見

os_ecu    發表於 17-7-25 14:35

回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝!我覺得這個心態好重要,當日佢2nd in 見DGS校長,我話,一生未必有機會同DGS校長會面傾談,是好難得的,要好好珍惜,得唔得唔重要,但要全力以赴,做到最好。

敢問最後係邊間收咗囡囡 ?

回覆樓主:

EDB次第始終都只係反映同校前輩的實力,不是自己的成績。級一的學生其實係未知真正實力的,話唔定放佢係其他名小學,佢一樣可以名列前芧的。所以即使唔係一線小學,B1A中學對級一的學生都好有興趣的。

回覆 os_ecu 的帖子

三間超級名校都是waiting, 有另外三間直資收咗,不過最終都是選津校,剛入咗上智

os_ecu    發表於 17-7-25 16:27

BBKDWLAM 發表於 17-7-25 15:49
EDB次第始終都只係反映同校前輩的實力,不是自己的成績。級一的學生其實係未知真正實力的,話唔定放佢係其 ...

‹ 上一主題|下一主題