用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:小女升中問題
樓主: Junjun7
go

請教:小女升中問題   [複製鏈接]

回覆 elbar 的帖子

Haha sorry about the typo
呢排諗阿仔多....
Should be spcs, St paul’s Convent School

王家爸爸 發表於 17-7-17 22:12
女校男生好玩啲

煲劇 男仔收很多朱古力

王家爸爸    發表於 17-7-18 07:39

cmchang0927 發表於 17-7-17 22:43
回覆 elbar 的帖子

Haha sorry about the typo
用手提電話既 autocorrect,都會經常係咁,自動同你改。

Yanamami 發表於 17-7-17 22:04
人家是級一耶~边有禁易影响呈分試?A piece of cake.
對於恒常既級一嚟講, 變咗級3都會勁唔開心了。

little_yolky 發表於 17-7-18 10:47
對於恒常既級一嚟講, 變咗級3都會勁唔開心了。
唔会~我地級1~5成日調位~老实講,錯个標点已可以退位~平常心。

Yanamami 發表於 17-7-18 11:41
唔会~我地級1~5成日調位~老实講,錯个標点已可以退位~平常心。
我哋學校好少調位, 我細個時都無乜調位。

睇嚟家姐要去華山論劍, 一定要數學提升20分, 體育keep住85分, 別無他法。原來, 依家D小朋友真係文武雙全, 我哋以前頭果批個個體育都唔掂的。

朋友們都好熱心,多謝大家!主要擔心女學校比較普通,唔敢去試 不過我地會盡力試下,唔理咁多先

Junjun7 發表於 17-7-18 19:06
朋友們都好熱心,多謝大家!主要擔心女學校比較普通,唔敢去試 不過我地會盡力試下,唔理咁多先 ...

如果認為間小學可能唔勁先考到級一,可以唔用學校推薦方式而自己報SPCC,如果有得面試(唔知係咪仲係400人),咁就代表小朋友在全港的次第排名不會差。

little_yolky 發表於 17-7-18 12:45
我哋學校好少調位, 我細個時都無乜調位。

睇嚟家姐要去華山論劍, 一定要數學提升20分, 體育keep住 ...
唔係而家,係不嬲~入傳統直资单靠成績(唔係無……)但难dd, 真係要讀得玩得。

醒目開學勳章 王國長老

Junjun7 發表於 17-7-18 19:06
朋友們都好熱心,多謝大家!主要擔心女學校比較普通,唔敢去試 不過我地會盡力試下,唔理咁多先 ...

報左先。俾幾十蚊當mock exam拎個實戰經驗都好。正常級一都係對自己有要求,去呢d實戰會令佢知道自己強弱項,亦可觀摩對手。
有實力嘅,分分鐘拎full scholarship六年全免學費。到時選擇落搭又得,放棄等派位又得。

順帶一提,英華會在放榜後,如果見自行已收嘅學生無註冊(即好有機會直資收左),會主動打俾家長問讀唔讀。所以如果心儀英華,就算直資收左都要照去自行,分分鐘到七月有意外驚喜架

Yanamami 發表於 17-7-19 20:20
唔係而家,係不嬲~入傳統直资单靠成績(唔係無……)但难dd, 真係要讀得玩得。 ...
真係時移世易。依家讀書, 真係乜都要得, 文武雙全, 十項全能。

回覆 little_yolky 的帖子

我地級二果個女仔, 學界游泳都係冠軍, 仲係紀錄保持者

rayeu160    發表於 17-7-21 13:00
little_yolky    發表於 17-7-21 09:31

Yanamami 發表於 17-7-19 20:20
唔係而家,係不嬲~入傳統直资单靠成績(唔係無……)但难dd, 真係要讀得玩得。 ...
真係無天理, 近日同級三(平時都係二三)果位媽咪傾偈, 原來佢阿女好少睇書, 仲「唔鐘意」睇英文書!阿女中、英、視藝、音樂、聖經、體育都同佢差唔多, 常識、中英書法仲要有時高分過佢, 只係差科數學1X分同唔夠佢小心而已, 名次就可以差1X名了。可能阿女英文再小心D, 中文再小心D, 數學有90分以上就有機入到10名內了。

妹妹頭 發表於 17-7-21 09:16
回覆 little_yolky 的帖子

我地級二果個女仔, 學界游泳都係冠軍, 仲係紀錄保持者 ...
如果係男仔就追死女仔了。

little_yolky 發表於 17-7-21 14:14
真係無天理, 近日同級三(平時都係二三)果位媽咪傾偈, 原來佢阿女好少睇書, 仲「唔鐘意」睇英文書!阿女中、 ...
我女直头唔鈡意睇書,要逼添……世界原本边有公平?

Yanamami 發表於 17-7-21 15:15
我女直头唔鈡意睇書,要逼添……世界原本边有公平?
真係有無搞錯, 年年書展放底十幾張金牛俾書商, 由六個月供奉到小四先見到D曙光, 人哋就小心駛得萬年船, 小心做卷就得............不過, 佢阿媽話舊年迫佢睇一套叫treehouse既書, 佢乖都肯睇。阿大就衰, 見人哋睇佢又睇, 所以書展又買咗一套。所以你話朋輩既力量幾大呢, 阿媽我叫到口臭佢都唔理我。

噚日去完書展, 阿女投訴:

女:媽咪, 今年買少好多書喎。
我:阿女, 買到人哋幫我哋送貨lu喎。
女:今次買多咗好多英文書, 中文書好少。
我:英文書唔係書嗎?
女:(唔出聲)

little_yolky 發表於 17-7-21 15:38
真係有無搞錯, 年年書展放底十幾張金牛俾書商, 由六個月供奉到小四先見到D曙光, 人哋就小心駛得萬 ...
好心善用图書館啦……边有禁多地方擺書?人都無頂企……

Yanamami 發表於 17-7-21 15:46
好心善用图書館啦……边有禁多地方擺書?人都無頂企……
C6同佢哋D書已經壓爛咗我張茶几了, D書放到一地都係................
1. 無人得閒帶佢哋去圖書館
2. 我哋區個圖書館童書部勁汚糟, D書又唔知點解同一個code, 好難搵
3. 阿大話學校圖書館D書唔啱睇, 唔知點解佢哋學校咁神奇, 阿大話有D書高年班至俾借, 老師話佢哋細個唔識睇, 但阿大唔想睇其他, 所以佢唔習慣去圖書館借。阿妹就借過好幾次了, 不過阿妹係借漫畫。

啱啱整咗張新組合床俾佢哋, 床腳整咗個書架, 兩呎半乘五呎, 今次書展買D都唔知放唔放得落, 唯有又將D舊雜誌封箱, 已經好多箱了。

pcy307 發表於 17-7-19 20:02
如果認為間小學可能唔勁先考到級一,可以唔用學校推薦方式而自己報SPCC,如果有得面試(唔知係咪仲係400人) ...

唔係人人有得面試?

retriever 發表於 17-7-21 18:53
唔係人人有得面試?

大約選450人面試
‹ 上一主題|下一主題