用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無媽媽知道'沙田圍呂小'係吾係轉左普通話教學? ...
go

有無媽媽知道'沙田圍呂小'係吾係轉左普通話教學?

有無媽媽知道'沙田圍呂小'係吾係轉左普通話教學?

呢間學校好吾好?band幾?

冬日勳章 醒目開學勳章

Re: 有無媽媽知道'沙田圍呂小'係吾係轉左普通話教學?

沙呂小是用普通話教中文,常識用英文,普遍家長質素都很好,而英文今年轉了本'深'啲嘅書,唔用New Welcome啦!

Are they have too much activites competition for the students?  Will it cause the academic result goes down?

yanyan mummy

您好, 小兒今年會入讀沙呂, 因我對這小學認識不多. 可否講一下此校教學方法.

謝謝
Carol

Manny

沙呂係沙田區頂頭大熱學校, 當然係"band one"啦, 學校仲有游泳池同好多設施

Carol,

Hello ! sorry !我吾係好識沙田D學校,所以答吾到你,我個女出年都升小一,所以依家問定先!

冬日勳章 醒目開學勳章

carolyu,沙呂小活動多,功課不太多,是活動教學型,學校主張多思考,不會死讀書,考試亦只是一年兩次,平時就小評估,但學生成績都很好,如果讀得好,每年都有考番出去拔萃而成功嘅例子,至於升中派位很不錯,每年有大約50人派呂中,而band 1學生有6成幾,派英中7x%.

yanyan-mummy

請問有多少班小一,每班有多少學生. 不好意思, 這麼多問題.

Carol

冬日勳章 醒目開學勳章

carolyu,因學校受歡迎,所以唔會小班,每級五班,每班大概36人.