用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2018 羅氏 DSE results (page 2)
go

2018 羅氏 DSE results (page 2)

zebrabb 發表於 18-3-31 09:54
係,一個都不能少,在現今教育界之中,真的很令人尊敬。
冇錯,這理念很好!當我知道原來某一條龍學校話就話全收自己小學部學生,但原來達標都要面試挑選,我就更欣賞。

zebrabb 發表於 18-4-1 08:39
但訪問校長那篇報導說,一條龍減少操練,又好像有點⋯⋯兒
吓! 原來已經減少操練,但我都覺得好辛苦,真係每個人感受唔同。不過,入得陸小又跟得上的學生我估資質都唔差,唔需要在小學錦快係咁操。

xueyun 發表於 18-4-2 05:42
回覆 zebrabb 的帖子

好久前聽校長講過學校不再操,如果要操家長自己操。我想他是把責任留给家長。哎!做人 ...
係呀! 讀得陸小的家長預左唔好交曬比學校,要自己跟下。

foureyeswind 發表於 18-4-2 22:19
我女現正讀小三。我估計校長的意思是指學校冇教深半年或一年,(外面很多 名校也喜歡教深或考深),但陸小 ...
認同lighthouse本書真係深左少少。聽聞好似話這幾年收番來的小學生英文好左,所以要加深。陸小的學生質素不差的,BK都見到有陸小學生考到其他名小。

polliebb 發表於 18-4-3 09:22

Quiz多等於操練? 陸小初小功課一啲都唔多,同同區津校比, ...
我都認同陸小功課唔算好多,只是間唔中有一兩次較多。 我說的操練不只是Quiz,好多其他野加埋,雖然我覺得陸小出的小測卷有時真係出到半份考試卷咁(個人感受,不喜勿插)。 我知道實有學校有無限quiz同默書,但陸小我唔覺得輕鬆, 真係覺得辛苦嗎! 每個人感覺都唔同,這都只是我個人感受,我都係想分享下啫。

foureyeswind 發表於 18-7-11 11:04
大家知不知道今年DSE成績?
中學交流版過邊有, NOT BAD。