用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

ok3 發表於 17-7-21 11:26
浦得EK耐, 你就會發覺有幾間學校喺呢度係特別受到偏愛. 相反, 有幾間學校個名一出就已經俾人圍插! 實情係讚 ...

家長普遍喜歡學校能教叻小朋友, 而唔係收最叻既小朋友黎教.....好可惜大部份直私都唔係....有得擇, 就梗係梗個叻, 其實人知常情......但最怕聽到啲校長講, 我地唔睇學術....最緊要有創意乜乜乜......校長可能真係唔睇, 因為能過到老師主任 1st, 2nd in. 果啲, 學術巳經有返咁上下.

fdsafdsa 發表於 17-7-26 09:37
家長普遍喜歡學校能教叻小朋友, 而唔係收最叻既小朋友黎教.....好可惜大部份直私都唔係....有得擇, 就梗係 ...

愈名既學校,係睇你係咪佢果TYPE,係咪孺子可教,多過知你而家識幾多野。

回覆樓主:

出位校長!

回覆 Felix223 的帖子

真係只考當時反應, 只係問小朋友日常生活如何, 絕沒困難學術問題.

回覆 buttbc 的帖子

大部分家長心目中的所謂名校, 面試真的不需考乘數.  學術考很簡單. 考的都是幼稚園及日常東西.  只是一些學習社誤導家長.

回覆 buttbc 的帖子

唔考直資, 等派位啦.  根本是家長自己問題.  學校那有問題.如果係讀得好, 小二, 小三, 甚至小四再插班心怡學校囉.

這所學校是完全沒問題, 真是活動行先, 讀書第二.
講真他們的表現實屬頂級, 已經超越了很多學校

回覆 mba34567 的帖子

那有一間男校會有5千多人報名, 只有YW已經說明一切

回覆 kkhon 的帖子

現在協恩能夠成為頂級(成績及運動)女校, 林校長功不可沒.現在英華的情況也是一樣.

YW 2016 1st in 的題目絕對是日常生活起居飲食的問題,所謂學術是K2,K3的程度,沒有串字,更沒有什麼乘數除數,亦沒有坊間所謂的艱深問題,相信緊張艱深的氣氛是補習社弄出來的。
小兒 In 得好開心,因為佢話個個老師都好開心咁同佢笑、鼓勵佢。

回覆 retriever 的帖子

真係!去多幾次面試,就會知每間學校都係揀佢覺得適合嘅人,學術只佔一部份,不用高估。

回覆 retriever 的帖子

好贊同,係睇你係咪佢果TYPE,係咪孺子可教,多過知你而家識幾多野。

lulumelody 發表於 17-7-17 13:32
林校長marketing好掂,講一套做一套,佢自己都講大話,重要經常扮教育學者。
...
我都覺得係,包裝係做得好好,加上學校硬件同埋历史. 同埋學術真係無容置疑,但學生品德個人方面我覺得普通.因為附近成日見到英華學生都行為都唔太好.商場餐廳見過唔讓座,大聲喧嘩個d行為都有.....

什麼是好學校, 什麼是名校.  每人心水不一.
是否適合更重要.

大檸樂 發表於 17-7-27 10:40
我都覺得係,包裝係做得好好,加上學校硬件同埋历史. 同埋學術真係無容置疑,但學生品德個人方面我覺得普通.因 ...

這不代表整間學校學生品格上有問題,相信只係個別學生,任何的學校都會有。

大檸樂 發表於 17-7-27 10:40
我都覺得係,包裝係做得好好,加上學校硬件同埋历史. 同埋學術真係無容置疑,但學生品德個人方面我覺得普通.因 ...

唔係喎,我坐開西鐵,我時常見不同的英華仔,佢地好有禮貎,見過幾次有英華仔讓位俾老人家⋯⋯我好欣賞佢地,感覺好有家教

芝士BB 發表於 17-7-27 10:56
唔係喎,我坐開西鐵,我時常見不同的英華仔,佢地好有禮貎,見過幾次有英華仔讓位俾老人家⋯⋯我好欣賞佢 ...

我想知「商場餐廳見過唔讓座」最指什麼?

GetReal 發表於 17-7-27 09:57
回覆 kkhon 的帖子

現在協恩能夠成為頂級(成績及運動)女校, 林校長功不可沒.現在英華的情況也是一樣.
每个人心中的"顶级 "学校都不同,在我心中的"顶级"学校只有两兩间。HY 同YW是好好的学校但不在我的"顶级"之列。

ppmmbb 發表於 17-7-27 11:00
我想知「商場餐廳見過唔讓座」最指什麼?

有仔的會明白(可惜我個係女),幾個活潑仔聚埋一齊,好難避免會喧嘩,就算是名校神校也會有這些情況,所以父母或監護人在旁的教導會很重要!

芝士BB 發表於 17-7-27 11:30
有仔的會明白(可惜我個係女),幾個活潑仔聚埋一齊,好難避免會喧嘩,就算是名校神校也會有這些情況,所 ...

讓座比人食先?

係EK有一個現象,一講到YW,大家就會神經緊張起來.
有報章一講林校長關于面試的意見, 就會有或大或小的炮火進擊.

我諗餐廳讓座,大概係指YW學生已經食完,唔主動讓座俾人坐啫.

面試唔一定要求考生識答,美資投資銀行會專登問到個考生唔識答,睇下個考生個臨場反應.

關于帶書去讀,我覺得係考小朋友是否願意分享自己喜歡的故事書給別人聽同表達能力.
‹ 上一主題|下一主題