用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

芝士BB 發表於 17-7-17 16:05
你又怎知校長表(emoji)不一呢?我身邊有五個朋友讀英華,他們家長都覺得校長在簡介會所講嘅教育方針,學期 ...

我身邊也有唔少現任英華家長,亦都表達相似嘅感受,每人也有唔同嘅意見,點解硬要撲出來說你唔係用家,所以無得say呢?為何表達異見就說成說話偏激呢?

Binlojai 發表於 17-7-17 17:31
唉.. 但我都仲有做小學老師嘅朋友當呢位校長係偶像, 我都唔知講咩好... 佢應該自己及佢識嘅同行都無跟過呢 ...

笑 .. .. .. .. ..

buttbc 發表於 17-7-17 15:01
其實我覺得做父母,教小朋友學做人,教佢地道理,以身作則,課餘同佢溫習已經足夠。教佢知識,係學校既責任 ...

位就得咁多,你要玩,就要識規舉,要競爭

香港不會冇書讀的,唔好話人迫啊

回覆樓主

其實網上,真的各有各吹,大家都可隨口話自己識咩家長,自己是什麼家長⋯⋯不過有一點就是,如果自己不是用家,但又對這間學校或校長不滿,還要出言中傷的,其中最大理由是⋯酸⋯自己考不上,我就唱衰你!
:-) waiwai

suzuki12 發表於 17-7-17 17:32
我身邊也有唔少現任英華家長,亦都表達相似嘅感受,每人也有唔同嘅意見,點解硬要撲出來說你唔係用家,所 ...

以我理解,一些沒有事實根據的中傷異見,就是偏激。

呢個po真係充滿酸味

其實仔仔剛考完YW小一,真的沒有什麼操練,什麼學術獎項證書都沒有,人家去考Cambridge, Trinity等的試都沒有考,其實第一round考的真的好基本的認知,沒有P1程度。如問下交通工具名、喜歡什麼交通工具、說下英文故事、問有陌生人打電話來會怎樣處理、問下9+?=9 等等。都是基本K2,3 有的知識,而且仔仔更不是全部答對。反而我們真的帶仔仔去好多圖書館、郊遊、參觀博物館增加生活經驗及常識。不認為校長是講一套做一套哦!

ppmmbb 發表於 17-7-17 17:33
笑 .. .. .. .. ..

依個都有幾個咁天真

回覆樓主

作為用家,真係唔覺校長有甚麼講一套做一套,反而覺得佢事事親力親為,甚有魄力。

當然,若你非常不認同她的作風,學校的風格,就選別的吧,何必動氣?選一所適合你及你小朋友的學校就是了。

似公关同sales多过似校长,做得最多show校長,佢認第二冇人敢認第一

kkhon 發表於 17-7-17 20:46
似公关同sales多过似校长,做得最多show校長,佢認第二冇人敢認第一

在YW家長眼中,她是最親民的校長,她和每一個家長都是零距離,也會細心聆聽家長的心聲,在很短時間就會有行動去改善不足。只是她做事太熱情,有時又好貪玩,傳媒又喜歡找她做訪問,她又樂意分享她的教育經驗,於是就被些外人話佢高調、似sales 多過似校長等惡言,真的登佢唔扺!也真正感受到人言可畏的可怕!只希望網民積積口德,不要危言聳聽⋯⋯⋯

SCboy 發表於 17-7-17 12:47
哈哈!考過就知校長講一套做一套。講到天花龍鳳,但第一round已用學術KO剩四百人。其實佢係咪想叫你唔好谷 ...

其實全部學校都係要唔谷都有小二程度既學生。

回覆樓主:

呢度某些人的思維是,所有舉辦簡介會介紹學校的校長,在教育版、雜誌接受訪問的校長都是公關,都是Sales, 因此在香港,所有直私校、一些官津校,他們都把教育當一盤生意做⋯⋯⋯?

moniko 發表於 17-7-17 21:20

冇錯。但我諗最令人反感的是講得太清高太離地,叫人不要怪獸,但其實同其他學校的interview 一樣Buy怪獸。

明白五千人考要foul剩四百,最快最客觀就係考學術。可能其他學校冇俾人這樣的錯覺,明買明賣,考得深考得淺都比較言行一致。

毫無疑問,學校同學生都好好,絕對沒有冒犯之意。

moniko 發表於 17-7-17 21:20

要唔谷都識咁多野,其實啲學校係想收資優和天才

SCboy 發表於 17-7-17 22:20
冇錯。但我諗最令人反感的是講得太清高太離地,叫人不要怪獸,但其實同其他學校的interview 一樣Buy怪獸。 ...

我唔覺得YW buy 怪獸家長。相反,入到去讀,學校真的是教幾多考幾多,不會像好多名校般教淺考深,只要上堂明白,老師也會在考試前在堂上幫學生溫習考試重點。另外,可能沒有很大的呈分試及升中壓力,一般學生的課外活動都會比較多,當然,學校不會強迫你參加任何活動或校隊,一切安排在於家長,學校只會提供不同的平台給家長去設計自己孩子的成長道路,而家長大部分都有班主任的Whasapp, 因此在家校合作方面,YW是做得很出色的!

Mario1234 發表於 17-7-17 21:16
在YW家長眼中,她是最親民的校長,她和每一個家長都是零距離,也會細心聆聽家長的心聲,在很短時間就會有 ...
我並不認為形容某人似sales係惡言或沒口德,有些sales比校長的年薪更高,如果你認為"sales"是貶義詞,我向你致歉!林校長曝光率高眾所皆知,不用危言聳聽。親民的校長我好欣賞,我更欣賞務實不花巧,言出必行和願意多花時間去管理學校。我有朋友的仔是英華仔,我都覺得英華是好學校,她的學生及家長也有好品格。

kkhon 發表於 17-7-17 22:46
我並不認為形容某人似sales係惡言或沒口德,有些sales比校長的年薪更高,如果你認為"sales"是貶義詞,我向 ...

林校長在YW家長眼中就是務實、言出必行和願意多花時間去管理學校的校長!但有一點我認同你,就是有時佢比較花巧,因為佢太貪玩、太似老頑童了,不但對家長,就算在學校佢都會成日俾D驚喜班學生,有時真的好攪鬼!

Mario1234 發表於 17-7-17 22:55
林校長在YW家長眼中就是務實、言出必行和願意多花時間去管理學校的校長!但有一點我認同你,就是有時佢比 ...

SCboy 發表於 17-7-17 22:20
冇錯。但我諗最令人反感的是講得太清高太離地,叫人不要怪獸,但其實同其他學校的interview 一樣Buy怪獸。 ...

以你的思維,考到或叩到名校的是怪獸家長;而考不到或叩不到名校的全是正常家長?
‹ 上一主題|下一主題