用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?
樓主: KHMum
go

林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?   [複製鏈接]

loveissac 發表於 17-7-18 22:11
羅定邦無收,好彩派到第一志願咋
救恩?羅定邦無理由唔收,但今年中一叩門羅定邦都收爆人,要截人龍。

Fanny_ma 發表於 17-7-18 22:13
救恩?羅定邦無理由唔收,但今年中一叩門羅定邦都收爆人,要截人龍。

我唔心息,11/7又去叩,in 左一分鐘左右就話fail, 大前题又收左我50蚊手續費

loveissac 發表於 17-7-18 22:18
我唔心息,11/7又去叩,in 左一分鐘左右就話fail, 大前题又收左我50蚊手續費
...
願聞其詳,點樣in一分鐘話fail? 不要緊,救恩亦不錯,某些部分比羅記好。

醒目開學勳章

Moonhui 發表於 17-7-18 18:05
其實9月我仔入讀林大輝,昨天開始上bridging programme, 暫時校長,老師都幾有耐性對小朋友,同學仔多數比 ...

我上年都有去開放日,我對林都改觀不少,我覺得係進步了很多,可能以前真係差,需要時間來洗禮,講真,以前我讀書年代,培英,蘇浙,林漢光都係band 5學校,而家都進到band 1啦,雖然我仔最後都無揀林大輝,但我相信這間學校是不停進步中,有小朋友讀緊的家長,不須理會其他人的睇法,最緊要合適自己小朋友,加油。不是每個小朋友都能夠讀書好叻,最緊要搵到他們長處去發展

ilovematthew 發表於 17-7-18 22:37
我上年都有去開放日,我對林都改觀不少,我覺得係進步了很多,可能以前真係差,需要時間來洗禮,講真,以 ...

好同意,既然選定了,就唔需要理其他人的講法去影響到自己

queenie0102 發表於 17-7-17 16:14
林大輝係band 3C

Yes 林大輝的確是band 3c

KHMum 發表於 17-7-15 13:12
如B2學生,那間校風好些?謝謝!
以DSE成績/入U率計, 三間中最好既應該係WKF.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問德信同WKF入八大率, 有幾多少?

peace 發表於 17-8-4 12:09

唔知, WKF只係上年有份Newsletter透露過少少資料:http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/home/download_attachment.php?target=%2Fhome%2Fjunior%2Fjunior20%2Fintranet20%2Ffile%2Fnotice%2Ftbrbthu6db5or99ad1ij9di1f1.1473661844.2596%2FA%20New%20Decade%20of%20A-School.pdf

升讀本地+海外degree有68%

德信近4年每年升讀local degree只有1X%

林大輝無資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

peace 發表於 17-8-4 12:09

其實, 二線學校, 學生如果上學開心, 唔學壞, 最後入到大學, 真係bonus, 唔好計較係咪八大了, 係咪?

2jkidsfather    發表於 17-9-15 08:24

回覆樓主:

如果林大輝都rejected.真是無言。

Moonhui 發表於 17-7-18 18:05
其實9月我仔入讀林大輝,昨天開始上bridging programme, 暫時校長,老師都幾有耐性對小朋友,同學仔多數比 ...

可以再分享下你欣賞學校既地方嗎我小朋友成績一般,坐唔定,我只想搵間校風ok,老師好就得,無乜要求,可以比多些資料我嗎?

德信中學每年有成30人由德信小學升上去, 有B2亦有B3生, 但德小德育教育做得好, 大部分學生係純品和乖, 而且, 近年都聽好多德中學生回報告訴學生老師很好

睇資料,林大輝放了很多資源係「特色科目」,運動、時裝設計、IT 咁,佢地好多學生係運動界有出色表現,多項運動項目都出過世界有排名的精英,亦都有校友做左Reebok首席設計師,都算係異路功名。

小朋友如果唔中意坐定定讀書,其實可以跳出Banding的概念,考慮下學校是否適合。

2jkidsfather    發表於 17-9-15 08:23

luvgaga 發表於 17-8-4 11:03
Yes 林大輝的確是band 3c

想知道林大輝是band 3,但教學語言是英文,那怎樣教啊?band 3學生又有幾多個懂英文?

cherrieshum 發表於 17-9-15 07:47
想知道林大輝是band 3,但教學語言是英文,那怎樣教啊?band 3學生又有幾多個懂英文?
...

下次見到親戚個女 再回你 她仍在這校上高中的

topyy 發表於 17-9-14 23:47
可以再分享下你欣賞學校既地方嗎我小朋友成績一般,坐唔定,我只想搵間校風ok,老師好就得,無乜要 ...
我仔讀得好開心,有自信,我問佢上堂英語教學佢聽得明吾明,佢話ok, 吾明再問老師,老師會盡量教到明。管得頗嚴,不是外界説那麼寛鬆,對交齊功課要求也嚴,暫時我仔handle到。
好多活動,運動資源豐富,老師也有爱心,當然有些仁慈一點有些比較嚴肅一點。
如發覺小朋友某些科目未達標準,好似放學后有輔助。
欠交功課的話,當天要留堂做完。你仲想知邊方面既野?
我看了教科書,都吾係淺,數學係校本課程。

Moonhui 發表於 17-9-15 11:01
我仔讀得好開心,有自信,我問佢上堂英語教學佢聽得明吾明,佢話ok, 吾明再問老師,老師會盡量教到明。管得 ...

謝謝分享!最緊要老師有愛心請問高年班操行點呀?會唔會蝦中一仔?或者佢啲同學仔好唔好相處?唔好意思咁多問題

topyy 發表於 17-9-17 22:22
謝謝分享!最緊要老師有愛心請問高年班操行點呀?會唔會蝦中一仔?或者佢啲同學仔好唔好相處?唔 ...
冇同高年班相處和操行甚樣真吾知,不過我仔好快同中一,二既同學混熟,有時同中二既學長一齊小息,相處暫時冇問題。同人相處ok與否真要看小朋友既性格,不能一概而論!

Moonhui 發表於 17-9-18 10:15
冇同高年班相處和操行甚樣真吾知,不過我仔好快同中一,二既同學混熟,有時同中二既學長一齊小息,相處暫時 ...

其實我想了解下啲學生相處融唔融洽,惡唔惡,不過我問得唔好,因上到中學,同輩既影響力好大。咁我相信呢間學校的校風都唔錯,老師又關愛學生,謝謝您的分享
‹ 上一主題|下一主題