用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好奇一問,有無家長覺得小朋友係資優但出黎結果係普通架 ...
go

好奇一問,有無家長覺得小朋友係資優但出黎結果係普通架? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

Rain.cmy 發表於 17-7-15 02:26
如題

幾多歲?
好多時一些成積好的積優生會误以為是資優生。

planetearth 發表於 17-7-15 09:21
幾多歲?
好多時一些成積好的積優生會误以為是資優生。

4歲幾。由細都覺得佢學嘢好快,認知講嘢方面老師話唔似4歲,雖然鐘意駁嘴,但講嘢好make sense,大人會覺得其實佢都有道理。性格好固執,人地講既嘢唔信,除非自己見到,所以好難搞。想像力好,玩玩具方法唔同其他小朋友唔同。歲幾嗰時,人地玩車係地luk 前luk後玩, 我小朋友就會用手當軌道當過山車玩,跳到人地既頭話係山上面,其他小朋友好反感,所以慢慢就唔鐘意同佢玩。但佢好鐘意朋友,有時出到去會主動同人玩,不過如果人地唔想同佢玩就會好唔開心,會喊話人地唔鐘意佢。身邊有朋友係老師,朋友既小朋友係資優,個個見到個仔就話一定都係。 雖然我覺得佢係算聪明,但覺得IQ未必會去到資優。
所以都好奇有無家長覺得或者人地覺得小朋友係,但結果係正常智力。

Rain.cmy 發表於 17-7-15 10:15
4歲幾。由細都覺得佢學嘢好快,認知講嘢方面老師話唔似4歲,雖然鐘意駁嘴,但講嘢好make sense,大人會覺 ...

好奇可以去check下,但一般六歲後check準D。資優有好多不同層面,小兒是 過度活躍專注力不足 , 上堂 喜歡多嘴搞笑 會擾亂課室秩序. 老師對佢嘅容忍度高好多.

planetearth 發表於 17-7-15 10:28
好奇可以去check下,但一般六歲後check準D。資優有好多不同層面,小兒是 過度活躍專注力不足 , 上堂 喜歡 ...

我小朋友都好動,但應該未到有活躍症。但就懷疑有專注力問題,做功課好大意,乜都要快,所以明明識得做但都錯。或者做左第1,2題就漏左3,就做4。如果眤個問題都持續或嚴重,我會捻住check下。平時屋企都有專注力訓練。砌lego, puzzles, 眤d有得玩既就鐘意亦都專注到。但如果係係書度搵錯處嗰d就唔得喇。話搵唔到,眼訓 etc...

Rain.cmy 發表於 17-7-15 10:40
我小朋友都好動,但應該未到有活躍症。但就懷疑有專注力問題,做功課好大意,乜都要快,所以明明識得做但 ...

小兒5歲入小學前無拎過功課回家做。每日大半天在外面玩,回家看2、3小時電視。
唔認為4歲有必要做功課,你女這個年纪4歲要做功課不專注及有錯漏好正常。
小學前這個年纪要多到户外玩及陪讀故事書

planetearth 發表於 17-7-15 11:50
小兒5歲入小學前無拎過功課回家做。每日大半天在外面玩,回家看2、3小時電視。
唔認為4歲有必要做功課,你 ...

老師平時班上做功課係咁樣。學校每日都有比功課返去做。仔仔每日係屋企都會自己閲讀, 會去公園玩。不過就少比睇電視,一個星期睇1個鐘。

Rain.cmy 發表於 17-7-15 12:01
老師平時班上做功課係咁樣。學校每日都有比功課返去做。仔仔每日係屋企都會自己閲讀, 會去公園玩。不過就 ...

喜歡自己閱讀非常好!要keep住閱讀習慣。
小兒年幼時看電視時是工人在厨房煮飯的時間。而他看電視(只看適當幼兒節目)也是學習native英語的時間。
早年工作太忙,少了很多陪讀時間。有時 覺得有點愧疚.

Rain.cmy 發表於 17-7-15 10:15
4歲幾。由細都覺得佢學嘢好快,認知講嘢方面老師話唔似4歲,雖然鐘意駁嘴,但講嘢好make sense,大人會覺 ...

有的,我見過報導有些家長check了吾係又check, 其實只是一個分數,都係咁教吧

回覆 Rain.cmy 的帖子

你個仔嘅情況同我小時候一樣...我由細到大都覺得自己同其他人有d唔同,不過我阿媽就當我一個普通細路咁教,我成績算好嘅,因為記性好,不過從來無人叫我去做測試。小學時其實朋友唔多,因為有時我講野跳步朋友仔跟唔到,而且我又鐘意學術唔鐘意明星,有時都幾苦悶。讀傳統女校13年一直都係反叛麻煩友,但因為成績好,老師都唔係好捨得罰我。我都試過小一時粗心大意,將配對題的ABCD抄左做1234(我都唔知點解自己可以自動將A轉做1!)當年老師好心,無扣我分,只係話俾我媽知,叫我下次小心睇題目
我到現在都好奇自己是不是資優或亞氏保加,不過我覺得唔知都好,做人無咩壓力。值得留意的倒是你仔的心理發展和社交能力,我為我那差勁的社交能力付上了很大代價,如果當年有人教我點樣同人交朋友,我就唔使有十幾年諗唔通啦。
共勉之

醒目開學勳章 貢獻勳章

認識一位家長,孩子响私小成績幾好,做評估時score大約127-129,不屬資優,轉到津校後,老師交排佢參加數學比賽,俾唔少機會佢嚟數學方面嘅發展

其實,分數真係咁重要咩?!
恐龍家

小曳人 發表於 17-7-25 17:38
認識一位家長,孩子响私小成績幾好,做評估時score大約127-129,不屬資優,轉到津校後,老師交排佢參加數學 ...

係囉,即係如果我話200磅是過重,難道你已197磅話自己冇事咩,和200磅一般的處理,和300磅的處理則有點不同。

noverzero    發表於 17-7-26 09:54

mandy_ng207 發表於 17-7-25 17:02
回覆 Rain.cmy 的帖子

你個仔嘅情況同我小時候一樣...我由細到大都覺得自己同其他人有d唔同,不過我阿媽就 ...

認識許多大人都是這樣,現在都是普通人,行過冤枉路終於知道人際關係和EQ比IQ更重要

964000 發表於 17-7-26 08:17
係囉,即係如果我話200磅是過重,難道你已197磅話自己冇事咩,和200磅一般的處理,和300磅的處理則有點不 ...

講得好!

認識一位家長,孩子响私小成績幾好,做評估時score大約127-129,不屬資優,轉到津校後,老師交排佢參加數學 ...
個人感覺,120-130既小朋友發展會幾好,夠聰明,亦明白天外有天,人外有人。大體上知道要努力才會成功。過130後分數越高,伴隨啲問題越來越多,亦越來越嚴重。

akys 發表於 17-7-26 14:02
個人感覺,120-130既小朋友發展會幾好,夠聰明,亦明白天外有天,人外有人。大體上知道要努力才會成功。過 ...

Same view. 120-129 又聰明,又不會太鑽牛角尖。

lui 發表於 17-7-28 12:04
Same view. 120-129 又聰明,又不會太鑽牛角尖。

120-129, 加點努力和態度,已經足夠名列前茅

akys 發表於 17-7-26 14:02
個人感覺,120-130既小朋友發展會幾好,夠聰明,亦明白天外有天,人外有人。大體上知道要努力才會成功。過 ...

其實有些孩高智商天生的也没辦法控制自己太敏感。有些高智商自閉人士也令人很多誤解。弱智人士可能更能得到人同情。高智商人士的問題可能被誤解為縱壞咗。
小兒有個女同學highly gifted. 見她會好不耐煩其他同學的 步伐比較慢,親眼見過她因為其他同學跟不上反白眼。 識她媽媽會好小心照顧她的情緒。 會特意 為女兒邀請其他女同學來家玩,這個媽媽說女兒 玩玩下會突然間呢埋自己看書, 唔埋堆玩.
家長面對家有資優兒也要學習去面對。

planetearth 發表於 17-7-28 20:02
其實有些孩高智商天生的也没辦法控制自己太敏感。有些高智商自閉人士也令人很多誤解。弱智人士可能更能得 ...

分數真係唔緊要。有時請人見D resume 三四十歲人仲寫自已 IQ 140 都有 D 可悲攪笑。
‹ 上一主題|下一主題