用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀ICT有用嗎?
樓主: Charissema
go

讀ICT有用嗎? [複製鏈接]

kls12 發表於 17-7-16 22:09
看你做甚麼行業吧,有些行業競爭是比較少的。以前沒有internet的年代,有朋友賣一張LAN card賺2000元,一天 ...

對! 真是好睇際遇

王家爸爸    發表於 17-7-16 23:12

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:36
當然好唔同啦!修邊科好啲,好睇你點界定好。

你同意kls12讲ce可以做cs的工作嗎?如果同意,即ce好過cs啦!

回覆樓主:

其實派完科心情好差又失落 一來派唔到Bio, 二來又驚ict揀錯,又想轉返 Georgraphy

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 21:44
其實有興趣又無妨,可能過1、2年改變唔想做獸醫呢。

老實講入獸醫仲難過入人醫, 談何容易?只是希望佢一股傻勁努力讀書咋

Charissema 發表於 17-7-16 22:17
其實派完科心情好差又失落 一來派唔到Bio, 二來又驚ict揀錯,又想轉返 Georgraphy
...

是你驚定個女?看數據,有得揀是不應揀ICT,因為高分的比率相對低,除非你很有興趣。小女也有讀ICT,她喜歡ICT多過Chemical.

kls12 發表於 17-7-16 22:34
是你驚定個女?看數據,有得揀是不應揀ICT,因為高分的比率相對低,除非你很有興趣。小女也有讀ICT,她喜歡I ...

主要我驚,但睇埋數據佢都驚驚哋 Georgraphy 好似穩陣啲, 但佢喜歡ict多啲 其實讀ict用既時間係咪畀其他科少?

Charissema 發表於 17-7-16 22:44
主要我驚,但睇埋數據佢都驚驚哋 Georgraphy 好似穩陣啲, 但佢喜歡ict多啲 其實讀ict用既時 ...

小女是,但真是沒有太多野讀。讀chemistry 背到隻野

hw1115 發表於 17-7-16 22:14
你同意kls12讲ce可以做cs的工作嗎?如果同意,即ce好過cs啦!
CE同CS學既野好唔同,除非CE學生自學部分CS野,或者除非CS學生自學部分CE野,如果唔係點可能互相取代?

如果DSE 數據來決定Ict 同 geog, 睇geog 好d, 但我不會用這來決定, 我曾經吾想阿仔揀,但學校Ict 成績吾錯, 反而揀科排1, 最後由得佢決定,始終讀是他,我見佢平時只會打機, 近來學寫JAVA. 應該好開始。

王家爸爸 發表於 17-7-16 23:12
CE同CS學既野好唔同,除非CE學生自學部分CS野,或者除非CS學生自學部分CE野,如果唔係點可能互相取代? ...

正如我之前所說,讀pure science 都可以去做 software, 怎會 讀computer engineering 不可以去做純software 的工作。
其實,讀完computer science 出來的學生,真是很多東西都不會。一來,真是電腦科技真是變得很快,例如電話的商業應用還是初起步,但大學應該涉足不多。二來,以大學教授的角度來看,教學生可以自己解決問題,是好過教他們一些技能。所以,很多東西都要自學.

不單是電腦知識要自學, 例如,HTML / CSS / JavaScript, 連 SQL 都不太識寫,還要學商業運作。可能是讀information system的人更適合編寫商業系統。

讀computer engineering 而又可以完全應用到,相信香港的工作真是不多,上國內的機會應是大得多。

kls12 發表於 17-7-17 01:52
正如我之前所說,讀pure science 都可以去做 software, 怎會 讀computer engineering 不可以去做純softwar ...
其實我哋當年係請中學生寫 software(只需要俾幾小時既訓練),所以 Pure Science(尤其係數學系)一定寫到 software。 當年係需要真係一行行用C寫(或者任何高階語言),我哋將近千頁(成幾十萬行)既 software,分拆成 functions 同 procedures,俾啲中學生寫。

之後 MRP、ERP 等流行,開始寫 SQL,表面上 SQL 簡單過以前好多,所以好多老闆都假設讀完大學之後就識寫,用好少時間訓練新人,然後佢哋開始寫 functions 同 procedures 之類,問題係寫呢啲 software 係低層次既工作,讀完大學(假設成績好,有得揀工作),一定唔想做呢啲野。

言歸正傳,讀電腦主要分兩類,軟件同硬件。如果讀軟件,第一個目標係做系統分析師,主要工作係:了解客戶要求,並且將客戶要求轉換成電腦處理(作業)流程、UI設計、邏輯設計、各 functions 同 procedures 既介面設計。呢幾樣工作最少精一種。

如果讀硬件,其實係電子工程既分支。如果屋企唔等你養,甚至有啲錢俾你創業,畢業之後繼續做研究,睇下學校有嘜好概念,將佢商業化,似乎係見到既最好出路。成功例子唔少:技大既無人機、城大既千里眼、理大既電動車、港大既電線充電等。未被留意,而有機會成功既項目更多,只係大學花太多精力去諗商業化。

王家爸爸 發表於 17-7-17 09:01
其實我哋當年係請中學生寫 software(只需要俾幾小時既訓練),所以 Pure Science(尤其係數學系)一定寫到 ...

是的,這是問題所在。D同學畢業後,不知去了那裡。想請教你,他們有甚麼好工?我在開放日,到大學問了幾位同學,都得不到答案

回覆樓主:

我諗讀ICT作為一科selective應該抵讀掛?只怕讀左又唔係想像咁鐘意,怕勤力都博唔到5……

王家爸爸 發表於 17-7-17 09:20
言歸正傳,讀電腦主要分兩類,軟件同硬件。如果讀軟件,第一個目標係做系統分析師,主要工作係:了解客戶要 ...

好清晰

Charissema 發表於 17-7-17 09:48
我諗讀ICT作為一科selective應該抵讀掛?只怕讀左又唔係想像咁鐘意,怕勤力都博唔到5……
...
我會建議去書店(例如三聯、商務),搵本ICT既雞精書(例如樂思既HKDSE必殺攻略),唔駛買,花十分鐘睇下有啲嘜野學,小朋友鍾唔鍾意,有無信心讀得掂,然後再決定。

王家爸爸 發表於 17-7-17 10:17
我會建議去書店(例如三聯、商務),搵本ICT既雞精書(例如樂思既HKDSE必殺攻略),唔駛買,花十分鐘睇下有 ...

多謝賜教

kls12 發表於 17-7-17 09:40
是的,這是問題所在。D同學畢業後,不知去了那裡。想請教你,他們有甚麼好工?我在開放日,到大學問了幾位 ...
唔知道可以做嘜,似乎係大學畢業生既普遍問題。

kls12 發表於 17-7-17 09:40
是的,這是問題所在。D同學畢業後,不知去了那裡。想請教你,他們有甚麼好工?我在開放日,到大學問了幾位 ...
好幾年前代過一年課,百幾個學生,來自港澳台陸都有,畢業一年之後,有啲繼續升學、有啲移咗民、有啲做空姐、有啲做空少、有啲做營業、有啲嫁入豪門、有啲做荷官、有啲炒樓、有啲自己做生意、有啲打老豆工、有啲接手家族生意、有啲唔肯講,當年市道好啲,得幾個話會做電腦相關行業。
我俾既建議係 follow your heart, take the best available opportunity, bring your brain with you。 首先要鍾意(唔鍾意一定做得唔好),抓緊好既機會(好既機會唔多,一出現就要抓緊),用心用腦去做好佢(做嘜都好,用心用腦去做,一定會比其他人成功;即使掃地都要掃得乾淨過人)。

王家爸爸 發表於 17-7-17 10:55
好幾年前代過一年課,百幾個學生,來自港澳台陸都有,畢業一年之後,有啲繼續升學、有啲移咗民、有啲做空姐 ...

謝謝!你似乎已解答了我的問題,這不止是電腦行業的問題,而是社會富裕了,要打工的人少了。
‹ 上一主題|下一主題