用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 16-17學年升中概況
go

16-17學年升中概況

請問大家知唔知今年升中派位成績如何?謝謝!

今年有99%的學生獲派英中。
http://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/

今年好多人都識得搵直資中學打底,按自己能力考學校,所以成功率算唔錯。

以往的插班生通常都屬於Band 1組別,升到不錯的中學,樓主不用太擔心。

為什麼今年無list直資中學名單?

LMC大部分學生都考到非常不錯的直資中學架。
今年有英華女書院、德望學校、聖保羅書院、聖保祿學校、顏寶鈴書院、李國寶中學、匯基書院東九龍、優才書院、啟思中學、保良局羅氏基金中學、沙田培基書院、福建中學、林大輝中學、羅定邦中學、港青基信書院、聖道迦南書院、聖瑪加利男女英文中小學、地利亞修女紀念學校......

得2/5嘅學生係參加SSPA,好與不好,自己衡量一吓。

asbb 發表於 17-7-14 19:08
今年有99%的學生獲派英中。
http://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/
大家真係睇完就算?
用少少常識去分析一下吧!

114個畢業生, 110個參加派位, 1%入非英中 (以114人計定110人計既1%?).

但現實係, 官津中學名單中, 至少有以下幾間唔係英中:

Chan Sui Ki (La Salle) College   陳瑞褀(喇沙)書院
Tang King Po School    鄧鏡波學校
Po Leung Kuk Tong Nai Kan Junior Sec College   保良局唐乃勤初中書院
Pooi To Middle School   香港培道中學

當每間只有1人入, 即係至少有4人唔係入英中, (110-4)/110 or (114-4)/114, 頂多都係96.X%.....

99%呢條數, 點計出嚟呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:39
大家真係睇完就算?
還有「海外升學及其他」海外升學的小朋友不多,頂多只有一兩個,在學期中已經提早離開,SSPA結果沒有必要將他們計算在內。

至於「其他」,大家應該可以想像到是什麼學校。

識計數的家長實在厲害,令人佩服!
家長固然可以質疑學校公佈的官方數字,但如果每間想入讀的學校都以自己推理的數據去計算,相信你千挑萬選後想考的學校也未必咁容易考得入。
無論是否酸葡萄心理,還是已另謀高就,認同學校理念、好好培養自己孩子的好習慣及品德最重要,而不是人云亦云。

有說今屆落戶官津不足30人。

floppybb 發表於 17-8-19 00:41
有說今屆落戶官津不足30人。
最初唔止呢個數。不過,叩門後可能有變,但應該冇咁少

The figure is posted on the notice board at school hall.

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:39
大家真係睇完就算?

唐乃勤係英中