用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「死亡之卷」中文科 明年加12篇文言範文 ...
樓主: elbar
go

「死亡之卷」中文科 明年加12篇文言範文 [複製鏈接]

ccj2008 發表於 17-7-25 11:47
回覆 mother904 的帖子

想請教,2019DSE也會係呢12篇嗎?Thx

係呀!

回覆 Benbenmum 的帖子

多謝回復,我見仔昨天在書展買咗呢本文言練習,仔2019DSE。

ccj2008 發表於 17-7-25 11:47
回覆 mother904 的帖子

想請教,2019DSE也會係呢12篇嗎?Thx

我相信短期內不會大改,但實際上相信要留意考評局資訊

ccj2008    發表於 17-7-25 18:08

有D以前读书时背过,不算太难,最爱李清照

可以趁暑假和男朋友/女朋友一齊預習

我記得以前會考時, 老師都建議我地, 有得選就選晒文言文的問題, 因為文言文題目一般問得顯淺直接一點, 有讀書就會取到高分, 白話文相反會問得深入啲同刁轉啲.  所以加入文言文範本應該容易啲拎高分喎. 而且呢12篇當中, 好多都係以前舊課程中的文章, 好多老師自己都學過, 應該教得唔差吧!

回覆樓主

我在CE/AL年代讀過呢十幾篇文章,真的不難,如果比我考DSE,我寧願揀一啲題目係答呢幾篇文言文好過其他冇範文嘅文章。

樓上講得啱以前老師都係教我地有得揀就揀文言文嘅題目答,會問得比較淺和直接。

回覆樓主:

有範文背下咪幾好

回覆樓主:

文言文係中國語文既根,好多成語,語文結構都源於文言文,有得背仲唔lur飯應,事實過去幾年白老鼠已證明一切

回覆樓主:

除12篇外,好似還有一篇文言文閱讀。話就話文言文係古代的根,五科摘星,因一科中文2左入唔到大學,係社會的損失。其實可以按實際情況調整,比如將L3的分數降低

其中有二篇, 我仔中二時有教!!

pswongg 發表於 17-8-9 17:16
除12篇外,好似還有一篇文言文閱讀。話就話文言文係古代的根,五科摘星,因一科中文2左入唔到大學,係社會 ...
其實近年都有聽過中文2咗,但係好多5星星既學生被港大收左。

chanwendy 發表於 17-8-8 10:26
我記得以前會考時, 老師都建議我地, 有得選就選晒文言文的問題, 因為文言文題目一般問得顯淺直接一點, 有讀 ...
當年我既中學老師都係咁建議。

王家爸爸 發表於 17-8-11 15:30
其實近年都有聽過中文2咗,但係好多5星星既學生被港大收左。

不是科科都收。有星就有要求

pswongg 發表於 17-7-22 18:08
容易左,一齊升高,以前7X%有5**, 有範文之後可能要8X%才有5**

雖然要高分左先拎到5** 點都好過大海撈針

忙媽 發表於 17-9-16 20:03
雖然要高分左先拎到5** 點都好過大海撈針

有同感呢!雖然聽落12篇好似好多,但係話晒有範圍有內容,點都好過大海撈針呢!

回覆樓主:

以前會考年代是有26篇範文[文言+白話], 無記錯是由07年開始抛棄所有範文,本意是想考生能做到extensive reading,  跟大陸果套,(可惜,當時内地已睇到無範文之弊,已恢復考範文的制度), 可恨當時的香港教育高官後知後覺,比内地教育步伐遲十年呢!

YmOra 發表於 17-9-16 21:57
有同感呢!雖然聽落12篇好似好多,但係話晒有範圍有內容,點都好過大海撈針呢!

...
真係唔多……会考考哂中四中五共四册書……正如chun媽話齋……讀到呕白泡~

Yanamami 發表於 17-9-17 10:16
真係唔多……会考考哂中四中五共四册書……正如chun媽話齋……讀到呕白泡~ ...

同感,12篇仲有三年時間讀,比起當年幸福得多呢!不過,唔知係咪始終明年才首屆,學校的時間分配好似麻麻地,有些中學的進度仍是慢了一點點呢!我女中學亦有高中家長分享,我都怕出年會影響各中學的DSE表現呢!希望考評局唔好一開始就出得太深,慢慢來呢!

mother904 發表於 17-7-23 23:24
2018年DSE中開始考核的12篇範文:

《論語》:《論仁、論孝、論君子》
教育局網站其實都真係有好多好野

指定文言經典學習材料原文(十二篇): http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/kla/chi-edu/nss-lang/Set_text_12.pdf

主頁 > 課程發展 > 學習領域 > 中國語文教育 > 中國語文課程 - 指定文言經典學習材料資源: http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/kla/chi-edu/nss-lang/settext-index.html

‹ 上一主題|下一主題