用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇咩類型小學比較適合?
go

選擇咩類型小學比較適合? [複製鏈接]

想請問一下各位,小朋友好鍾意做功課練習寫字,但佢本身小手肌唔太好,想請問大家應該選擇咩類型學校比較適合呢?
   1    0    0    0

car_tai 發表於 17-7-14 00:25
想請問一下各位,小朋友好鍾意做功課練習寫字,但佢本身小手肌唔太好,想請問大家應該選擇咩類型學校比較適 ...

我覺得傳統官津但抄寫功課相對少果d

anbandingdong 發表於 17-8-6 09:33
我覺得傳統官津但抄寫功課相對少果d

傳統官津請問係咪指官津?
還是官津都有分新式 / 舊式?

回覆 car_tai 的帖子

我覺得意思係官津都有分舊(傳統)同新,是指年份。
有 d 官津係比較新(例如般咸道官立小學),教學包袱比較少,容易調整教學辦法/功課量等。

有 d 傳統官津歷史悠久,甚至過百年,會容易「谷」,都可能會多功課,特別係抄寫。但係當中都有比較少功課嘅學校。比如 St Mary's 同天神比較,天神係會「谷」d,而 St. Mary's 就會輕鬆 d,雖然到最後兩間小學都入同一間中學而大家程度不相上下。又例如聖保祿天主教,都係屬於比較少功課。

不過有 d 直資、私立都是相對少功課的 Happy School,例如大坑真光、港大同學(多 project 做),當然唔排除有 d 會好似德望咁辛苦。
(Sorry 如果你小朋友係男仔,我補習學生多女仔

不過最重要都係研究一下自己家庭環境、小朋友能力同認知。

car_tai 發表於 17-7-14 00:25
想請問一下各位,小朋友好鍾意做功課練習寫字,但佢本身小手肌唔太好,想請問大家應該選擇咩類型學校比較適 ...

鍾意寫字,唔等於鍾意抄寫功課。

細路幾歲?K2 下學期前不要太多寫字。劃下連線就好了。

retriever 發表於 17-8-15 07:58
鍾意寫字,唔等於鍾意抄寫功課。

細路幾歲?K2 下學期前不要太多寫字。劃下連線就好了。

明白!小朋友 5.5 歲

international school
‹ 上一主題|下一主題