用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拒直資校獎學金 母教導不卑不亢
go

拒直資校獎學金 母教導不卑不亢 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170713/20088030

功課、考試,從來不會提供答案,「要令佢自己思考」

與兒子相處必須愛護和訓育並重,更加要適時放手

BTW, "態度高傲的教師" 是指哪間直資 ?

2    0    0    0

回覆 retriever 的帖子

直資男校冇幾多間, 仲要出入名車......

retriever 發表於 17-7-13 12:51
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170713/20088030

老師高傲有同感

MK?

TTMA 發表於 17-7-13 17:27
老師高傲有同感

有無話老師好型?

ppmmbb 發表於 17-7-13 17:31
MK?

算唔算?

MK 某程度係貶義詞喎,小心。

retriever 發表於 17-7-13 18:40
算唔算?

MK 某程度係貶義詞喎,小心。

亞皆老街!OK.

回覆樓主:

安貧自重, 人窮志不短!  家長的價值觀很務實, 孩子能迎難而上亦非常生性! ......房間連書枱也放不下, 要在飯枱温習卻没怨天尤人, 很難得!

回覆樓主:

蘋果嘅訪問文章……

Jackieson    發表於 17-7-14 11:02

NatalieBaby 發表於 17-7-13 21:43
安貧自重, 人窮志不短!  家長的價值觀很務實, 孩子能迎難而上亦非常生性! ......房間連書枱也放不下, 要在 ...

Totally agree

如果我仔考第ㄧ,我也不會比錢讀。。。band 1A免費津校實收。。
上年我朋友個仔間小學級頭三個也有coedu offer,結果三個也冇take,最後2個去左qc,一個去左學費平三分ㄧ的直資女校

Soundervolt 發表於 17-7-13 22:07
蘋果嘅訪問文章……

有咩問題?

cmchang0927 發表於 17-7-13 22:44
如果我仔考第ㄧ,我也不會比錢讀。。。band 1A免費津校實收。。
上年我朋友個仔間小學級頭三個也有coedu of ...

去QC 唔奇,但去果間直資女校,都唔會為平1/3。

retriever 發表於 17-7-14 07:52
有咩問題?
arm, 分析能力糸分析內容多於來源, 重点是內容是否正確

cmchang0927 發表於 17-7-13 22:44
上年我朋友個仔間小學級頭三個也有coedu of ...
同意呵, 而且佢如果家境好差, 我係佢媽媽會選擇出來做野幫補下.  本身個狀元叻同勤力是事實, 但報導說不收直資獎學金而入官校是因為不想被有錢同學睇唔起 = 人格高尚, 就有點過份.  其實是個人取向而已.
我以前小學都是年年級一(地區普通小學),  升中時老師推介填而家很受歡迎的女直資 (當年仍是官津校), 我爸媽忙於搵食番工, 所以一切都是我自己做主.  但當時我已自問家貧, 望見那校大操場泳池已覺自己入讀會被人睇不起家境, 所以只是選了官校入讀.   雖然一樣升大學讀完degree master, 出來工作後回望總是少了些人脈, 在此識人多過識字的社會是否仍先天不足?

皇仁狀元當然是更叻的case, 皇仁本身已是勁名校, 人脈會好些, 而他如讀醫相對可能比從商少考慮人脈問題.  但如他出來做野後回望, 會否有如我同一想法都未知.  

回覆 HaYi 的帖子

佢自己諗多咗,其實小朋友返學階段根本唔會理會咁多,特別係男仔,玩得癲就真。

天使麵    發表於 17-7-14 17:23
Soundervolt    發表於 17-7-14 11:21

"態度高傲的老師" 得果間有? 而且, 我估計佢同D老師接觸都不會很多, 咁快就有呢個JUDGEMENT我覺得有D STEREOTYPE. 講真去到中學家長之間已好少接觸, 小朋友反而好少計較誰有錢誰窮

NeoMom 發表於 17-7-14 10:47
"態度高傲的老師" 得果間有? 而且, 我估計佢同D老師接觸都不會很多, 咁快就有呢個JUDGEMENT我覺得有D STERE ...

啱! 学校又臥地中槍。訪问應集中係现校点樣培养学生成才,唔需要对单憑觀感而又未讀過既学校莽下批评,踩低其他人抬高自己。可能受訪者既說話未必同報導一樣,因为呢份報纸最强项係搞煽情及加鹽加醋。

HaYi 發表於 17-7-14 08:54
同意呵, 而且佢如果家境好差, 我係佢媽媽會選擇出來做野幫補下.  本身個狀元叻同勤力是事實, 但報導說不收 ...

你所說的,也是我近來考慮的問題。我也在想,如果小女考到DGS或者其他學校,而她又希望入讀,我是否應該從現在努力賺錢?哈哈。

200904 發表於 17-7-14 12:03
你所說的,也是我近來考慮的問題。我也在想,如果小女考到DGS或者其他學校,而她又希望入讀,我是否應該從 ...

如果考到神级如co ed . 好似50 60 k月入都可申請减免,私校就吾知D拦
‹ 上一主題|下一主題