用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【家長熱議】家長投訴返3日學交半個月校車費 真道校長 ...
go

【家長熱議】家長投訴返3日學交半個月校車費 真道校長: [複製鏈接]

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170711/s00001/1499782419463

暑假將至,不少學生在期末考試後都不需天天上學。將軍澳真道書院一群家長向投訴,學校在7月只需上學3天,但使用校車服務的家長仍要支付半個月車資,更稱校長發「威脅性」通告,指若7月停搭校車,新學年須重新輪候,到時有機會無法乘搭。真道書院校長曹希銓直指「司機要吃飯」,認為讓7月續用服務的學生,有新學年乘搭校車的優先權亦無可厚非。

有署名「一群非常憤怒的家長」向教育局長發信,指根據真道書院7月校曆表,學生只需上學至77日,扣除公眾假期即有5個上學日,其中5日和6日在沒有活動下可不用上學,即7月實際只需上學3天,但仍要支付半個月校車費。

家長稱曾向校方反映此事,但「校長不但沒有正視問題,反而作出威脅性的通告」。根據家長投訴信附上的通告,校方指在正常情況下,家長「應整個學年使用校車服務」(school bus service is meant to be subscribed throughout the wholeacademic year),而不應隨意停止,又表明若家長在7月不交費乘搭校車,新學年需重新輪候服務,若屆時校車服務「求過於供」,學生有機會無法乘搭校車。

真道書院向《明報》承認,曾發出上述「提早終止校巴服務的後果」通告,及證實搭校車的學生7月要交半個月車費。校長曹希銓透過Whatsapp回覆本報查詢時表示,學校有超過35條校車路線,最便宜的車費是每月「幾百元」,校方每年開學都有向家長呼籲,希望他們7月時不要停搭校車,「但家長有權不搭」,更稱不時會有家長「用了服務,不交錢」

至於發通告指若7月停搭校車,新學年需重新輪候服務,曹希銓直指「司機要吃飯」,表示9月時若沒有足夠校車位,校車經營者根據商業運作模式,「決定對較長期支持的客戶有優先權也無可厚非,其他客戶(停搭7月的)的優先權當然便受影響」。曹又指校車經營者通常只有司機本人,相信他們不會刻意「有生意也不做」,故他希望家長明白事理。

0    0    0    0

雖然我係家長,但唔覺得校長錯

好多校車承辦商,會分一年三或四期收費。

司機是弱勢社群

校長並無從中得益
行上真道聽admission talk 時,見到一個中年男子站在離開學校很遠的一個位置,我們不知道他是迎接家長的,因為離開學校大門實在很遠,所以也沒有打招呼,到有人上台說話時才知道他是曹校長,感到十分唔好意思。

曹校長和真道老師對教育的熱誠實在令人感動!

回覆樓主:

頗多家長奉行大顧客主義,着數要取盡,對方情況不會考慮,不滿意就投訴。或者要迫到校巴做不下去時才會反省。

其實人地做生意, 我覺得又唔係呃又唔係搶, 佢地家長覺得唔抵真係可以唔坐人地架車, 人地都有權唔做你生意

七月交果半個月車費都唔想, 索性唔好搭吧 !
我仔7月無搭過一日校車, 我都特登拎支票去校務處放低。
過得人過得自己。

校車、司機和bus mom係弱勢,識有個男仔坐校車經常嘔,bus mom叫個亞媽比小朋友帶定膠袋,嘔可以用。點知個亞媽堅决唔比,話帶定嘔吐袋會令個仔形住,結果司機一個星期幾次大洗車....

校長講得好有道理!

MNIF 發表於 17-7-13 22:41
校長嘅說話真係正:「司機要食飯。」
真心欣賞,讚。

為何不依合約?不滿可去法庭吧!

skkeung 發表於 17-7-15 14:05
為何不依合約?不滿可去法庭吧!

誰不依合約?

唉,有啲香港人真係只諗自己,到時冇校巴公司肯做又投訴。所以有啲學校既校巴費只俾10個月(一年車費攤10個月俾,簡單啲講即係預繳第11個月),坐開既7月免費坐。噤家長咪唔嘈囉。

欣賞校長為弱勢司機敢言
加校巴費用, 7月份既費用攤分開其他月份交埋, 唔駛煩

vyhc 發表於 17-7-14 16:23
七月交果半個月車費都唔想, 索性唔好搭吧 !
我仔7月無搭過一日校車, 我都特登拎支票去校務處放低 ...
無錯, 其實收半個月都已經好好.  人地真係有服務到嘛

回覆樓主:

果個月返10日工都係收一個月人工吧?

annakit 發表於 17-7-15 20:16
欣賞校長為弱勢司機敢言
加校巴費用, 7月份既費用攤分開其他月份交埋, 唔駛煩 ...

合約就合约,自己唔睇内容!周圍投訴!

醒目開學勳章

回覆樓主:

直接改收10個月校車費,不用煩。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

回覆樓主:

聖誕及新年放十幾日假,唔通又要俾半個月車費?

當然係校巴問題啦。。。。。

係Marketing & Promoting 問題,校巴張包装纸唔靚。張七月,十二月及一月的校車收费攤分在其他上課多的月份裡,即是收8个月車费,送3个月免費車程,低晒!

肯定住學校隔離既同學仔都要坐!

長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener
‹ 上一主題|下一主題