用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流2017篇
樓主: pizzafat
go

時光倒流2017篇   [複製鏈接]

5)不要報/面試太多, 我的策略是1)有offer 也不去的別報2)有offer去的才報;3)心儀的second in與其他first in日期近不再去first in, 保留小朋友的體力及不太厭倦;6)心儀的有second in /final in 可以聯絡面試班(部分有專班)再加強一下(不喜勿插),父母再煲EK past paper 輔助溫習. 小朋友注意身體(我們請了幾天事假讓小朋友留家, 減低在校傷風感冒). 全家努力一年, 感恩bingo 兩間心儀, k3 下學期hea 玩hea 讀!

Most tier 1/2 schools expect k3 or p1 level even in sept/oct and don't expect your existing kg can cover all.

回覆 poodlema 的帖子

我覺得唔需要

ritachan2012 發表於 17-7-18 12:27
5)不要報/面試太多, 我的策略是1)有offer 也不去的別報2)有offer去的才報;3)心儀的second in與其他first i ...
好啱,我都係睇ek 找past papers. 點會有人覺到面試唔駛準備?

ritachan2012 發表於 17-7-18 12:27
5)不要報/面試太多, 我的策略是1)有offer 也不去的別報2)有offer去的才報;3)心儀的second in與其他first i ...
贊成去面試班

多謝分享,請問哪裡找到past paper?

沒有什麼辦法,只是打"學校名+Interview" keywords,然後在小一版及學校討論區慢慢看,將有用的整理一下(通常只有2/3page finally),也在google其他父母的blog... 花時間花心機估下題型,小朋友只有幾歲,您不幫她,難道她自己在幾千人中,陌生環境會自己大發神威?也有个别面试班会有讲座,听一下自己模拟问题、模式、游戏(fruit salad,抛豆袋), body part song,希望撞中一、两题突围 :)

回覆樓主:

我八卦入來睇下。。。心都震埋。。。冇後悔入了hae 爆的一條龍幼稚園。再時光倒流我都会同樣会為大仔放棄所有名幼入一條龍(佢而家升小五了),而亦都因為咁帶埋今年升小一的妹入一條龍。因為我是超懒的家長。

回覆樓主:

K2 升 K3 暑假好重要。啊仔幼稚園上學時英文一路唔錯,但暑假時家中無説英文,俾番哂老師,結果頭一兩次面試先發現。

RunningPig 發表於 17-7-20 12:49
K2 升 K3 暑假好重要。啊仔幼稚園上學時英文一路唔錯,但暑假時家中無説英文,俾番哂老師,結果頭一兩次面 ...

係呀!忘記暑假溫英文,結果K3一開學就要全英面試GH .......

其實興趣班應該是通過不同的訓練去完善小朋友,而唔係張証書。我小朋友怕羞唔敢講嘢,我選咗間多要求小朋友講故事、和對話的英文班,上咗幾個月進度理想。理想不在英文進步,而係較之前敢向陌生人說話,面對人多較自然,英文不能話大進步,只是在英文語境,不怕聽不怕講,但咁細,難比較是否學得夠好。其實興趣班,當發展下興趣,否則,係花錢。

smiletigger 發表於 17-7-23 01:59
其實興趣班應該是通過不同的訓練去完善小朋友,而唔係張証書。我小朋友怕羞唔敢講嘢,我選咗間多要求小朋友 ...

我囡都是怕羞,對住陌生人唔出聲,請問報邊間?

唔想幫人買廣告之餘,唔敢講小朋友改變是因佢。可能唔參加,幾個月後自然成長都唔出奇。
不過要選,自己睇下課程形式內容。多數係外藉導師,標明講故事、對話果d都係咁上下,唔好報學gammer果d

smiletigger 發表於 17-7-23 03:23
唔想幫人買廣告之餘,唔敢講小朋友改變是因佢。可能唔參加,幾個月後自然成長都唔出奇。
不過要選,自己睇 ...

是不是報oral English?
講故事的堂,小朋友有機會講?

自己了解下課堂做咩,可能間間唔同

回覆 qpo 的帖子

純粹幫朋友問,有邊幾間可以提議推介下:
1. 一條龍幼稚園;
2. 學術程度較高幼稚園。

關於上述1及2推介的幼稚園,有冇前期要報的playgroup, 可提升入讀1或2之N班及後續K1-K3的機會?

背景資料提供:朋友係新手媽媽,她的小朋友係2017年1月出世大B(女)。九龍城區居住(34校網),學費方面唔太大問題,主要想女兒可相對上較靈活學習,但不想女兒小學及中學走國際學校方向。

謝謝!

回覆 Bunnygirl 的帖子

代友請問有否推介幼稚園/相關playgroup,可達至你提及的情況?
背景資料:
背景資料提供:朋友係新手媽媽,她的小朋友係2017年1月出世大B(女)。九龍城區居住(34校網),學費方面唔太大問題,主要想女兒可相對上較靈活學習,但不想女兒小學及中學走國際學校方向。

謝謝!

真心請教今年有經驗家家長

家有小龍女,知道競爭大,所以早在k1已準備,入左半龍女校kg,但無鬆懈依然伴讀、進補、興趣班。

無奈KG英文語境弱,雖有外補阿女算識聽識講已掌握拼音,但程度未達我心目中標準,有咩方法可提升?搵NET teacher oral practice?始終名校interview英文水平要高。

另外,如果幸運有龍小私校取錄就唔可以大抽獎,所以我有心理準備叩門(有妹妹跟尾),叩門除左學術程度高,又要有好幾張得體獎狀,邊類型比賽/考試較好?

唔好怪我怪獸,我深信機會係留俾有準備既人。

劃畫和珠心算,叩門必備

C.Humphrey 發表於 17-7-25 12:46
真心請教今年有經驗家家長

家有小龍女,知道競爭大,所以早在k1已準備,入左半龍女校kg,但無鬆懈依然伴讀 ...
邊間半龍女校??
有d本身學校好谷, 有d 比較輕鬆

以我女及同學今年考學校,

間間要求唔同!!

有冇target 邊d學校?

回覆樓主:

選ㄧ間適合的小学,而不是靠名氣,聽人云亦云,地點近屋企尤其重要
‹ 上一主題|下一主題