用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何發掘小朋友強項,加強自信?
樓主: mlau216
go

如何發掘小朋友強項,加強自信?   [複製鏈接]

回覆樓主:

兄弟幫周定宇教小朋友用五心教育,發掘小朋友長處,可試佢方法

MrBeast 發表於 17-7-17 19:47
好多時borderline case ,不同的e生亦會有相反的建議,正所謂三歳定八十,幼兒成長經驗對性格形成有很大影 ...
請問你小朋友現在幾歲了?距係學校既學習情況同同人相處情況如何?我見好多關於大細b post你都俾好多有用意見,真心感激你,請問你小朋友做大之後有沒有一些弊處?例如覺得學既野太容易冇心聽老師講野?

sharonchan.0711 發表於 17-7-21 02:58
請問你小朋友現在幾歲了?距係學校既學習情況同同人相處情況如何?我見好多關於大細b post你都俾好多有用意 ...

升小5了,佢幼時少少delayed,大致catch up 到現應該和普通小朋友差不多,個人較靜不主動(sounds familiar?),初小時冇乜朋友,我覺得上年參加了成長的天空計劃後,樂觀了很多,又多了班朋友仔。
看一些網友分享,大些時同學之間會比較自己年䶖,做大可能會比朋友取笑之類。我小朋友自知技不如人,通常學野都頗比心機,不過佢都有提過有些堂太悶有時會遊雲。以我小朋友性格,易的反而有心機學/做,因為從中會得到成功感的關係。

回覆樓主:

我兩個小朋友老師都評佢哋好靜, 在班上好少主動答問題, 無信心。但在屋企兩個好嘈好大聲講嘢。

大嘅10月b , 升小三。 我覺得問題大啲。 至從玩熟嘅同學仔轉左校, 響班無朋友, 經常自己一個玩。 上堂老師問問題好少主動舉手答問題, 要老師叫先好細聲答。
其實少講影響到口試, 作文成績都不理想。 另一方面, 我覺得影響佢信心嘅係, 班中同學太叻, 個個出外補習, 未教乘數已經識除數, 英文未教嘅書暑假已經睇過。 課外活動方面, 同學在外已攞很多獎狀/獎牌。 佢鍾意游水, 我叫佢試報名參加學校校隊, 佢都唔想參加, 因為同學游得好快, 校外已攞獎牌。
我都唔知點幫佢揾番信心。

little_kid 發表於 17-7-21 07:32
我兩個小朋友老師都評佢哋好靜, 在班上好少主動答問題, 無信心。但在屋企兩個好嘈好大聲講嘢。

大嘅10 ...

嘩你小朋友啲同學仔咁勁,係咪讀名校?轉校幫唔幫到佢?

Share我自己細個時候嘅經歷:
我係K3插班方方幼稚園再直升上方方小學,學校係教快起碼兩三年既,嗰陣時我科科都係緊緊合格,除咗英文,英文我係從來未試過合格。嗰時成日見家長,都係話你個女好乖好文靜,但係就係太過靜,上堂好少發言亦都好被動,學業成績要再努力啲。。。果時我冇朋友,可能因為太被動,成績又差,亞媽見我讀得唔開心,四年班同我䡛去沙田津校,一去到年年考第一,因為四至六年班嘅野我喺方方三年班已讀晒,果陣我上堂成日舉手答問題,老師都好(emoji)我,自此我活躍於唔同課外活動,又成日參加比賽,朋友都多左好多。之後順利升band 1英中,但成績一落千丈⋯⋯哈哈上到中學見真張!但我都冇因為咁失去自信,因爲我游水成日攞獎(多謝亞媽當年迫我去游)所以我而家都發掘緊我女既興趣,希望佢就算學術唔掂,都可以喺其他方面build up 返啲自信!不過佢樣樣都話唔鍾意,我真係好頭痛!

我個case係比較易攪,但而家我個女就難攪啲,因為而家津校都唔易讀!

mlau216 發表於 17-7-21 09:28

其實你回看番自己小時的經歷,不是已看到答案了嗎?

MrBeast 發表於 17-7-21 09:57
其實你回看番自己小時的經歷,不是已看到答案了嗎?

我明你意思,由細B轉大B,不過過我有啲啲hesitation, 我細個係肯讀但追唔上,但我女而家係連讀都唔肯!即使我由K2課程開始再教過都聽都唔肯聽,琴晚我攞啲flash card出黎話同佢玩遊戲,其實只扮吓啲card入面公仔嘅特性,家姐扮獅子老虎玩得好開心,但細妹就一直喊話唔鍾意!成日complaint - 學ceramics 又話啲泥好yucky,學唱歌又話悶,學游水又話凍,學跳舞又話攰。。我真嘔血

MrBeast 發表於 17-7-21 06:41
升小5了,佢幼時少少delayed,大致catch up 到現應該和普通小朋友差不多,個人較靜不主動(sounds familia ...

前輩,有一事相求,請給意見,無論好壞,只要你所想到。本人原住黃大仙,小兒10月尾細b在黃大仙幼稚園讀緊k1,因家庭需要賣了黃大仙樓,暫住沙田奶奶住處大半年,今年7月讀完k1,8月也將搬至元朗新樓,報了York在元朗的新分校k1。
但最近翻看歷史看到很多關於校長為人處事,本人不太認同,而且學費也頗貴,加上新校未裝修好有點憂慮。於是有個想法。  

1.k2讀元朗學卷校,然後repeat k2其他私校+1體1藝。2.repeat k1元朗學卷校一直讀到k3+英文外補+1體1藝。
3.照舊讀York k1-k3+1體1藝(負擔比較大,不過問及小朋友意願,距叫我出去翻工賺錢,可以其他人湊距)

目標:直私、較好官津、去到扣門時有少少實力不願做蘿底橙。
疑問:1-3你認為邊個做法比較好?大抽獎報考小學時用奶奶地址報讀沙田官津好嗎?奶奶有間房專for小兒用。
期待你的意見,感謝。

sharonchan.0711 發表於 17-7-21 10:33
前輩,有一事相求,請給意見,無論好壞,只要你所想到。本人原住黃大仙,小兒10月尾細b在黃大仙幼稚園讀緊 ...
若一心想做大,k1開始較好,無需擔心ham 接問題。雖然我也不認同york校長作風,有fd讀過kln tong k1,comment 都不錯,佢k2 n k3 應該都頗深,做大會較易應付。我會建議(3),不過利申我對 york 認識不深,kg info 亦可能outdated,至於體藝,基本上是燒$,可上可不上,有時間多些和小朋友伴讀更好。
至於小學,只知沙田網有不錯的小學,實際情況要問下沙田區的網友了

mlau216 發表於 17-7-21 10:08
我明你意思,由細B轉大B,不過過我有啲啲hesitation, 我細個係肯讀但追唔上,但我女而家係連讀都唔肯!即 ...
當然你有你的原因和考慮。就你的標題,小朋友對要完成的task 有信心做到就自然會有自信,就是咁簡單,若小朋友長期處於令佢有挫敗感的環境,就會表現冇自信,什麼也覺得自己做不到、不想做。父母可做的,是幫小朋友制做合適的環境。

MrBeast 發表於 17-7-21 15:26
當然你有你的原因和考慮。就你的標題,小朋友對要完成的task 有信心做到就自然會有自信,就是咁簡單,若小 ...

同意,thanks!

MrBeast 發表於 17-7-21 14:57
若一心想做大,k1開始較好,無需擔心ham 接問題。雖然我也不認同york校長作風,有fd讀過kln tong k1,comme ...
多謝你!一言驚醒夢中人。

mlau216 發表於 17-7-21 09:28

我小朋友學校無教快,功課唔多。  可能係咁, 有啲家長可能覺得教得慢 ,加上功課唔多,小朋友有時間出外學快啲掛。

回覆樓主

會唔會考慮俾佢地分開學野?一來可選各自有興趣既,二來無咁多比較,三來其中一個唔想學會影響另一個。

試下drama、朗讀,都係易玩同埋有得表演比賽練下膽

C.Humphrey 發表於 17-7-25 18:44
會唔會考慮俾佢地分開學野?一來可選各自有興趣既,二來無咁多比較,三來其中一個唔想學會影響另一個。

試 ...

Agree! 剛剛幫佢地報左drama 同 Latin, 細妹都幾期待去跳舞(因為佢好鍾意扭pat pat ) ,但家姐有少少anxious,一時話想去一時又話唔想去,又成日話想妹妹陪佢上drama, 今次踏出第一步將佢地兩個分開,希望成功!

真係好多謝咁多BK家長俾好有用嘅意見我

mlau216 發表於 17-7-25 19:04
Agree! 剛剛幫佢地報左drama 同 Latin, 細妹都幾期待去跳舞(因為佢好鍾意扭pat pat ) ,但家姐有少少anxio ...

你孖女幼稚園係咪同班?我對孖幼稚園規定要分班,起初我覺得幾煩,因為兩班功課或活動日子會唔同,觀課又要分兩日去,請假請多日。但後來發現分班對佢地自我形象同社交都有幫助,因為孖B太習慣互相依賴同模仿,有時分開都係好事。

你睇下升小學會唔會request分班,少d比較,又可以俾佢地各自認識新朋友,放學後互相分享趣事,係好事呀!

C.Humphrey 發表於 17-7-25 19:50
你孖女幼稚園係咪同班?我對孖幼稚園規定要分班,起初我覺得幾煩,因為兩班功課或活動日子會唔同,觀課又 ...

幼稚園冇得揀,因為下午班只得一班,小學已經request左分班

mlau216 發表於 17-7-25 19:51

希望分班會好d,但要暑假俾佢地多d試下分開先

sharonchan.0711 發表於 17-7-21 10:33
前輩,有一事相求,請給意見,無論好壞,只要你所想到。本人原住黃大仙,小兒10月尾細b在黃大仙幼稚園讀緊 ...

YORK 爭議較多唔評論,但個人唔認同“讀學卷慳D 錢學體藝英文更好” 呢種論調。

外補學習,好簡單市場需要一定要快有料到,啖啖肉,等家長覺得有收獲。但細路女學野最有效係生活化,點淡淡肉,都唔夠在幼稚園天天浸有效。

mlau216 發表於 17-7-25 19:04
Agree! 剛剛幫佢地報左drama 同 Latin, 細妹都幾期待去跳舞(因為佢好鍾意扭pat pat ) ,但家姐有少少anxio ...

結果仍然係報班解決問題?
‹ 上一主題|下一主題