用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇淅國際 KCIS Year 7
go

蘇淅國際 KCIS Year 7 [複製鏈接]

醒目開學勳章

來年我個小朋友會由local school 轉讀kcis year 7,想認識一下同校嘅家長呢!因為學校冇乜資料俾我住,只係話31/8有 orientation,唔知暑假我有乜嘢要為小朋友準備呢?
   2    0    0    0

回覆樓主:

請問你讀完一年後覺得怎樣,可否介紹下year7的學習生活?

另外,有沒有其他讀KCCIS的家長可以分享一下?

KCCIS 聽聞學習要求比較高,真的嗎?多課外活動嗎?

Geni 發表於 17-7-12 22:03
來年我個小朋友會由local school 轉讀kcis year 7,想認識一下同校嘅家長呢!因為學校冇乜資料俾我住,只係 ...

我今年也想申請阿囡轉讀KCIS, 可以分享一下過程心得嗎?

回覆 小雪小晴 的帖子

雖然我不是kccis,但是kcis家長,今年睇y6升番原校的都多,以前就多d人走,預左設備一定冇其他其他IS甘好,學費也反映,換左中學外國人校長,未知有冇心搞好kccis,老師就預成日轉,其他IS也爭IB好老師,所以科目選擇也成問題,這點係Kccis面對的困難.

回覆 beargarden 的帖子

Kcis好開心,又有適量的工課比學生,冇靚校舍,但其實小朋友冇所謂,老師流動大,但冇教教下𨍭class teacher, 冇後悔當年我幫囝既決定,吾可能滿分,叫做ok

回覆樓主

Overall kcis 都係一間好學校,除左簡陋d之外,學生品德,都很溫馴同乖,英文同國語十分好。如果由小到大在這裏讀,英文同國語一定流利,除了有些從LS半路中途插班,英文一定比下去。不過經過一段時間pick up,眼見小朋友都跟上得很快。kccis 真係不大清楚,小朋友仲未到這階段,希望真用家分享下

marcuseunis 發表於 18-7-6 00:10
回覆 小雪小晴 的帖子

雖然我不是kccis,但是kcis家長,今年睇y6升番原校的都多,以前就多d人走,預左設備 ...

謝謝你(emoji)(emoji)‍♀️

回覆樓主:

我女是 kcis的學生, 今年9月將會在KCCIS升Yr7 。 普遍來說 kcis是一間不俗的學校 他們的課程不會太淺, 而中文程度比其他國際學校高, 中文會跟程度分班 ,上到中學亦是如此。
至於老師 有些是很有愛心的,亦很願意花很多時間去了解學生的需要, 但有些老師只是打工, 不會為學生花太多的心思。

學生的品格不算是很乖 ,亦不算是很壞, 但男孩子的確比較佻皮, 女孩子亦會搞小圈子,說人八卦。 整體而言學生品格中規中矩。 如果你們仔女亦將會轉校到KCCIS上 yr7, 你可以私下message給我。 我可以分享多些資料給你們。

wwlylo 發表於 18-8-17 21:59
我女是 kcis的學生, 今年9月將會在KCCIS升Yr7 。 普遍來說 kcis是一間不俗的學校 他們的課程不會太淺, 而 ...

謝謝!

我女是 kcis的學生, 今年9月將會在KCCIS升Yr7 。 普遍來說 kcis是一間不俗的學校 他們的課程不會太淺, 而 ...

請問kccis 一級有幾多人?本地和非本地生比例大約是多少?謝謝。

leemeik 發表於 18-8-22 18:00
請問kccis 一級有幾多人?本地和非本地生比例大約是多少?謝謝。

Kcis 一班28人,我諗KCCIS 都一樣,今年KCCIS 有4班

你好!可以分享多些KCCIS的資料嗎?
‹ 上一主題|下一主題