用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學 學科(工程vs 精算)
go

英國大學 學科(工程vs 精算) [複製鏈接]

依家有offer:

1. Bristol (civil engineering)
2.Sheffield (civil engineering)

3. uni of york ( 精算)
4. uea (精算)

大家會揀邊個?
精算好似前景好啲.. 但大學冇咁好+好難,
civil 前景冇咁好 但大學出名

興趣係math/phy , 所以兩個課程都鍾意
   3    0    0    0

1、2 是但一個都好,可以比較下學費同地理環境(鍾意凍 d 定暖 d)

York 同 UEA 之間我會考慮 York,UEA 我感覺唔係咁好,不過呢個係我主觀。而且 York 的確比較出名。冇錯,兩間大學相比之下,冇 1、2 咁出色。

精算係偏向屬於 Business 和 Maths 的範圍。

1998Ruby1998 發表於 17-7-12 21:52
1、2 是但一個都好,可以比較下學費同地理環境(鍾意凍 d 定暖 d)

York 同 UEA 之間我會考慮 York,UEA  ...
如果前途出路呢係邊個好啲? 英國同香港計

3,4 不岩佢

原因涉及的數學少

3,4 只涉及簡單的微積分

vector calculus 已經不用識

https://www.york.ac.uk/study/und ... nce/#content_year_3

YEAR 3 , 教的野, 已經BASIC 統計學的野

土木`工程

你香港已經好多大學有得讀....

http://www.bristol.ac.uk/unit-programme-catalogue/RouteStructure.jsa?byCohort=N&cohort=Y&routeLevelCode=3&modeOfStudyCode=Full+Time&ayrCode=18%2F19&programmeCode=4CIVE007U

佢可能對1,2 有興趣

佢去網站

check 番course content 先

英國選的科

香港全部都有

且香港競爭很大

香港的大學就業數字, 多做出來 , 勿盡信

回覆 888iphone4s 的帖子

英國的話就應該差唔多,精算會稍稍吃香一點點。
香港就唔係土木工程師發展嘅地方,已經過左 optimal point,發展 stagnant 並有下坡跡象。精算好工只限外國,香港的話,起薪低,凌晨手工好正常,做 insurer 精算做好多 reporting,晉升相對地頗有難度。Reinsurer 精算就非常多野搞,聘請機會少。最重要都係儘快考 ASA(2 年內) 同 FSA(5 年內)。要做好留外同留港兩手準備。

不過同樓上意見一樣,覺得仔仔適合 Civil Engineering 多 d。

hehehaha2017 發表於 17-7-12 23:36
3,4 不岩佢

原因涉及的數學少

thanks, 其實佢自己讀m1, 都係stat, 可能我撈亂咗數學, 統計,, 佢都鍾意概率/統計嗰啲

但係聽講英國actuarial 牌好難考......
同埋york精算淨係開咗一年, 怕唔怕啲教授唔熟?

civil 個困難主要係香港大熱天時做嘢都幾係嘢 (英國做嘢另計, 起碼冇咁熱)

1998Ruby1998 發表於 17-7-12 23:52

英國的話就應該差唔多,精算會稍稍吃香一點點。
actuarial香港係神科出路都咁差??? 好似香港除咗讀醫之外, 冇咩其他出路......

咁嘅情況, 係唔係畢業之後留返喺英國做嘢更加好? 仔仔有bc
但係話人係職場上怕唔怕機會比較少/畀人歧視... 呢個係我最關心嘅嘢

都唔可以話係差,只不過入得精算會計呢行,預左要係低層捱 N 年,人工初初可能比其他非神科畢業嘅同學低。
我都係 BC,我都諗緊自己 2 年後出路,我出路同你仔仔一樣狹窄,我個身高更加係令我出路雪上加霜。
歧視邊度都有,香港人對香港人都有白鴿眼,就睇你點樣應對。新聞都有講,明明學歷高過人地,因為外貌而畀人爬頭升職。唯一可以做嘅就係用成績搭救、努力爭取機會。

1998Ruby1998 發表於 17-7-13 00:57

都唔可以話係差,只不過入得精算會計呢行,預左要係低層捱 N 年,人工初初可能比 ...
你都係讀engine?其實uk engine係咪幾好搵.......

我唔係讀 Engine,我讀英文及語言學,話就話可以做語言治療、翻譯、老師、政府工,但係語言治療要再讀 Master 先出得黎做,精通中英翻譯唔止我一個,英國做英文老師更加係機率低,除左翻香港老師同政府工之外,真係唔知可以做咩。
Engineering 英國好唔好搵就見仁見智,但係應該比香港好。網上面都見到我多人話香港 Civil Eng 畢業,祝你好運...

1998Ruby1998 發表於 17-7-13 01:32

我唔係讀 Engine,我讀英文及語言學,話就話可以做語言治療、翻譯、老師、政府工 ...

香港容納唔到太多人才, civil已經係工程大佬, civil都唔掂嘅話其他都唔掂
可能都要從商

http://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20130904/00298_002.html

土木撈得OK, 都是近年的事

十多年前, 得淡笑, 土木工程
01年 科大土木工程, 畢業生, 3成就業率

學業網站

寫9成幾, 起薪萬8

事實上,只有3成人搵到相關工作

不過最差是以前這樣

最怕不是找不到工

是讀得差 , 土木工程難讀

精算是伏來的, 香港, 外國都是, 太多供應

現在香港畢業那批一半以上的工找不到相關的工作

你要攪, 就攪返工程, 在有限的選擇下

土木工程難讀, 你個仔都讀書勁的, 應該無問題

http://forum.hkgolden.com/view.a ... =1&authorOnly=False

男主角成績中上,外國精算畢業, 最後去左中小企, 做小文員, 9500蚊(過了試用期)

所以, 其實可能你得返1,2 選

1998Ruby1998 發表於 17-7-13 00:57

都唔可以話係差,只不過入得精算會計呢行,預左要係低層捱 N 年,人工初初可能比 ...

精算人工不差啊,每pass 一張paper都會加人工,系保險業中人工差不多最高,只是行頭比較窄,因每間保險公司只有一個首席精算師!

香港的精算供应已多, 但入行的人工都唔少, 应有2-3萬, 考完所有paper後都有5-6萬, 但与以前比較再升就有些难度了.
‹ 上一主題|下一主題