用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017 中一叩門成功報喜區
樓主: bigheadis
go

2017 中一叩門成功報喜區   [複製鏈接]

loveissac 發表於 17-7-19 11:16
雖然派左第一志願, 但都唔係心儀果間,因為第一至第三志願都係穩陣填返自己banding的學校,之前叩左心儀果 ...
咁都好D。

os_ecu 發表於 17-7-19 10:30

講得出呢句邊間好啲嗰位家長心中有數了.  

人望高處吖嘛,

手執上智走去叩伊中,我又唔見得對眼望高幾多。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

os_ecu 發表於 17-7-19 10:22
似嘞, 可能只係選晒 B1 , 根本無 set B2 保險線, "隨機號碼" 如果太後咪 "隨機" 派俾你囉. 派 B3 唔奇

又 ...
同意, 有時1A2B學生就很容易跌入BAND3.

奥脫福 發表於 17-7-19 11:33
手執上智走去叩伊中,我又唔見得對眼望高幾多。
高一格都係高咗喎。呢啲嘢好個人的.

兩間都有參觀過, 見過同學仔老師傾過兩咀, 個人都覺得 QES 真係好過 HTC, 校舍,學生,老師 wise.

os_ecu 發表於 17-7-19 10:51
呢啲 x大學校排名見人見智 ...我就咁諗 10 間女仔學校 :

DGS, MCS, YWGS, HY, GH, SSGS, BPS, SPCS, TLG ...

某些有保留。

top tier 點都有些數據支持。

同一品牌,近年TLMSHK 成績明顯較優越。  

另 MSS,  SPSS 也很強,也有成績數據支持。

本認為,順住個大表睇已有個大概。最好比較多一两年更中肯。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

os_ecu 發表於 17-7-19 11:37

兩間都有參觀過, 見過同學仔老師傾過兩咀, 個人都覺得 QES 真係好過 H ...

咁又係,唔叩又點知自己實力好,唔賭又點知自己時運高?

如果我咁有實力同大志,乙一必定會放英華女,絕對唔會含住淚放
上智去乙一。。。我係好怕叩門既!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

os_ecu 發表於 17-7-19 11:37

兩間都有參觀過, 見過同學仔老師傾過兩咀, 個人都覺得 QES 真係好過 H ...

正是,感覺真係好個人。

QE校舍正!

反而見到好些男仔比較宅男 feel,  先至改變觀感。

當然,最後亞囡話事。

論校長風範,我個人一定投上智。

回覆 奥脫福 的帖子

英華  

奥脫福 發表於 17-7-19 11:53

(emoji)

奥脫福 發表於 17-7-19 11:53
如果我咁有實力同大志,乙一必定會放英華女,絕對唔會含住淚放
上智去乙一。。。我係好怕叩門既!
可能係受咗 學校/peer 影嚮,又有機會係中途改變主意了.

Ktfk 發表於 17-7-19 12:04
正是,感覺真係好個人。

QE校舍正!

上智嗰位校長俾我感覺好 pushy, 上次嚮簡介會有幾個唔同 form 既同學仔出嚟分享,我見校長佢係咁用言語引導佢哋講嘢,好似佢哋講啲嘢唔啱要即場撥亂反正咁, 感覺好獨裁唔係太好.

QES嗰位就官僚作風.

不過校長呢家嘢就各花入各眼啦, 幾靚仔幾啱睇最後都要睇公開試成績既.

Ktfk 發表於 17-7-19 11:44
某些有保留。
top tier 點都有些數據支持。
同一品牌,近年TLMSHK 成績明顯較優越。  
另 MSS,  SPSS 也很強,也有成績數據支持。
本認為,順住個大表睇已有個大概。最好比較多一两年更中肯。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1
"坑真"可能真係好過"油真"少少,不過可能我係九龍人所以一諗真光就會諗起油真先.  四間中係九真同埋鴨真係差少少既唧.

MSS 又確係好嘢,不過個人 overall 較 prefer St Mary.  SPSS 收得太多自己友真係對實力有少少影響.  Just my two cents la.

All in all, 如果十強計真係無乜機會會數到 HTC.

回覆 os_ecu 的帖子

是。那校長予人感覺較官僚。似 run business CEO 多d
無可否認,QE 2016 DSE result 起番,2017 就更亮麗,

等埋大圍 result 齊晒就更清楚。

Ktfk 發表於 17-7-19 14:42
回覆 os_ecu 的帖子
新校長嚟咗兩年,QE既公開試成績即見顯著進步,呢位校長真係有啲料到

os_ecu 發表於 17-7-19 14:39
"坑真"可能真係好過"油真"少少,不過可能我係九龍人所以一諗真光就會諗起油真先.  四間中係九真同埋鴨真係 ...

從數據看,坑真不衹好過油真少少了。而 MSS 或 SPSS 成績也應不在坑真之下。

叧想請教吓....

在冇乜公開數據支持下,你有何客觀論據認為SSGS 也入圍,而又捨下 MSS 或 SPSS 呢?

醒目開學勳章

呢啲 x大學校排名見人見智 ...我就咁諗 10 間女仔學校 :

DGS, MCS, YWGS, HY, GH, SSGS, BPS, SPCS, TLG ...
居然無MSS同SPSS?

Ktfk 發表於 17-7-19 15:26
從數據看,坑真不衹好過油真少少了。而 MSS 或 SPSS 成績也應不在坑真之下。
叧想請教吓....
在冇乜公開數據支持下,你有何客觀論據認為SSGS 也入圍,而又捨下 MSS 或 SPSS 呢?
師兄, 唔使咁認真啦.

呢十個名係我自己隨便諗出嚟, 全部都係個人主觀意見, 根本未有參考晒你謂既公開數據, 況且嗰啲數據亦唔會係選校考慮既全部嚟, 學校好唔好各位爸媽自有一番見解同解讀.

有人叩咗上智唔去, 讀緊上智既人唔多唔少會有少少 hard-feeling 既.

bobbob 發表於 17-7-19 15:35
居然無MSS同SPSS?
呢啲個人喜好啦.

os_ecu 發表於 17-7-19 15:42
師兄, 唔使咁認真啦.

呢十個名係我自己隨便諗出嚟, 全部都係個人主觀意見, 根本未有參考晒你謂既公開數據 ...

啊!明白晒。

我個人绝對認同 上智 未達 top 10 女校之列。

大家找對合自己囝囡的學校便满足。又何來 hard feeling 呢?

Cheers

以DSE成績計呢, HTC的確未內全港女校既10大..... 20名內啦

DGS, SPC, St Mary, MCS, HY, MSS, BPS, YWG, SH, SSGS, St Paul Cat, TLHK.......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題