用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017 中一叩門成功報喜區
樓主: bigheadis
go

2017 中一叩門成功報喜區   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-7-20 14:58
名氣你無計落去呢, 名氣係 intangible , 佢啲 peer / alumni 又係 intangible , 唔同 DSE 成績可以 quantif ...
九华在衆多津校中投放的资源算是多,就算做吾成状元丶榜眼或探花,將來的人際網都是关键之一。

kkhon 發表於 17-7-20 15:45
九华在衆多津校中投放的资源算是多,就算做吾成状元丶榜眼或探花,將來的人際網都是关键之一。 ...
Exactly, alumni 人脈呢家嘢,啲新晋學校係真係無法比擬.

無返幾廿年功力係儲唔到返嚟的.

leafun 發表於 17-7-20 14:36
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我阿女間學校有聯繫中學,有人會自行博出面,乙一留畀自己中學,因為要穩陣。 ...

所以我咪話香港有些家長真係好中意玩叩門囉!

唔得,講得多我又開始。。。

oldgamesman    發表於 17-7-20 17:13
optman88    發表於 17-7-20 16:45
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

kkhon 發表於 17-7-20 15:45

九华在衆多津校中投放的资源算是多,就算做吾成状元丶榜眼或探花,將來的人際網都是关键之一。 ...

知唔知點解九華呢幾年可以實行小班教學?點解足球場可以重舖草皮?點
解。。。

這全有賴校友們的熱心捐助。。。政府?一個仙都無俾架!有幸成為華山
一份子,應該懂得感恩!他日學有所成,記得回來承傳師兄們的大恩。

easybring    發表於 17-11-6 16:31
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-7-20 16:44
知唔知點解九華呢幾年可以實行小班教學?點解足球場可以重舖草皮?點
解。。。
有錢出錢, 冇錢出力 !

回覆樓主:

(emoji)

解。。。
情況同DG當年揼啲校友心口搵錢重建一樣,無眾多疊水校友點成事

解。。。

當然知道是來自强大的舊生會啦!好希望第日阿仔享用完呢d資源,都有本事又回饋番比dC弟。

kkhon 發表於 17-7-20 17:04
當然知道是來自强大的舊生會啦!好希望第日阿仔享用完呢d資源,都有本事又回饋番比dC弟。 ...

預先多謝你~~~  

kkhon    發表於 17-7-20 18:00

回覆 ICbaby 的帖子

我個女同你朋友同一命運,不過好你小小派去BAND2中中,紀經辛苦先叩番去BAND1中學

回覆 章太郎 的帖子

黑起上黎真係唔到你唔信

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-20 13:56
原來QE在你心目中已上返band 1a,相反...迦密還未到band 1a水平,但好多同學都將迦密當成band 1a咁擺乙一 ...
因為唔同網!KLN3網係迦密, 雖然話好多B1校, 但有幾間係有直屬, 流出位唔多, 華英、迦密兩間勝在位夠多, 大家緊係放乙一, 放乙二已經bye bye了, 所以一定要放乙一。QE成績都好勁喎, 真係爛船都有三斤釘。

不過, 我都一直覺得迦密有B1A水平, 搞到我一直唔敢乙部同阿女報添, 可能可以考慮下喎。

os_ecu 發表於 17-7-20 14:58
名氣你無計落去呢, 名氣係 intangible , 佢啲 peer / alumni 又係 intangible , 唔同 DSE 成績可以 quantif ...

非常同意

little_yolky 發表於 17-7-21 09:21
因為唔同網!KLN3網係迦密, 雖然話好多B1校, 但有幾間係有直屬, 流出位唔多, 華英、迦密兩間勝在位夠多, 大 ...
其實華英, 迦密同QES都好似, 自考DSE以來, 成績都係在B1A-B1B邊緣俳徊

撇除今年, 係過去4屆DSE (第一屆DSE資料我無統計), 華英, 迦密同QES, 都各自有兩年主科4+平均係70%+, 兩年只有6X%.

不過今年QES剛公佈, 主科4+達85%, 即係5屆中有3屆去到我心目中既B1A指標.

至於華英, 4年計主科同整體成績都較迦密好, 所以比迦密早一點可以當作"接近B1A水平"既中學

畢業年度

中學名稱

3322率

人均4+數/平均4+率

主科4+率

主科4+率平均

2012-2013

伊利沙伯中學

86.30%

~61%/~82%/~79%/~62%

71.00%

2012-2013

華英中學

88.20%

?/70.4%

~66%/~75%/~82%/~63%

71.50%

2012-2013

迦密中學

~70%/~82%/~65%/~65%

70.50%

2013-2014

伊利沙伯中學

85.62%

0.00%

~56%/~76%/~77%/~65%

68.50%

2013-2014

華英中學

88.20%

?/72.4%

~61%/~80%/~81%/~70%

73.00%

2013-2014

迦密中學

~57%/~82%/~72%/~52%

65.75%

2014-2015

伊利沙伯中學

82.3% (33222)

4.4/?

~48%/72.3%/75.9%/71.6%

66.95%

2014-2015

華英中學

82.90%

?/69.5%

55.9%/78.8%/82.4%/58.2%

68.83%

2014-2015

迦密中學

95.29% (33222)

~65%/~82%/~73%/~66%

71.50%

2015-2016

伊利沙伯中學

90% (33222)

4.9/75%

~58%/78.7%/76.4%/79.5%

73.15%

2015-2016

華英中學

87.30%

?/65.2%

55.2%/77%/81.8%/50.9%

66.23%

2015-2016

迦密中學

93.46% (33222)

~64%/~80%/~68%/~56%

67.00%

2016-2017

伊利沙伯中學

87.3% (33222)

5.6/83.6%

70.6%/84.9%/89.7%/94.9%

85.03%

2016-2017

華英中學

2016-2017

迦密中學

Ktfk    發表於 17-7-21 21:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-21 10:19
其實華英, 迦密同QES都好似, 自考DSE以來, 成績都係在B1A-B1B邊緣俳徊

撇除今年, 係過去4屆DSE (第一屆DSE ...
唔怪得知我哋今年級頭兩名都去華英, 級10去迦密。我之前仲諗住要有級5-6之內至有希望, 睇嚟, 家姐都未絕望得晒, 只差少少, KO科數多1X分就掂。雖然我都仲係鐘意銀禧多D。

little_yolky 發表於 17-7-21 10:27
唔怪得知我哋今年級頭兩名都去華英, 級10去迦密。我之前仲諗住要有級5-6之內至有希望, 睇嚟, 家姐都未絕望 ...
但你要小心,去到大家姐小六果年人數多好多,命中率會低咗

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-21 17:50
但你要小心,去到大家姐小六果年人數多好多,命中率會低咗
所以我一直都係諗住慎重D搏銀禧會較穩陣。唔知點解我哋學校同學仔好少揀銀禧, 反而丘佐榮佢哋又好like。
到阿妹果年簡直係OMG, 所以我要落力阿妹谷行保住個B2聯繫位。

little_yolky 發表於 17-7-21 18:07
所以我一直都係諗住慎重D搏銀禧會較穩陣。唔知點解我哋學校同學仔好少揀銀禧, 反而丘佐榮佢哋又好like。
到 ...
咁又係,每間學校各自有賣點,要成績~搏華英、迦密
要運動~搏旅港
要新新舍~搏黃笏南
Band 2搏升band 1至愛~搏丘佐榮

似乎銀禧又真係好似無乜賣點,難得你鐘意

回覆 hkpapa852 的帖子

請問hkpapa, 那麽旅港呢?今年DSE 成績都不錯的

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-21 23:31
咁又係,每間學校各自有賣點,要成績~搏華英、迦密
要運動~搏旅港
要新新舍~搏黃笏南

我唔覺得銀禧無賣點喎,銀禧個校長好有heart,  而且我去過銀禧開放日2次,覺得d學生非常乖巧,我不知幾鍾意,而且今年銀禧出左個榜眼,證明學校好有實力

我仔今年升中,我自行,甲1同乙1都選銀禧,但因為無運,派唔到

我女升中二,讀黃笏南,這一年內,我對黃笏南完全失望透,個校長又hea又無料
‹ 上一主題|下一主題