用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧鏡波好唔好架?
樓主: 小夢夢
go

鄧鏡波好唔好架? [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-7-9 23:33
下下要申請免學費、免雜費,仲要在B1A長期保持名列前茅,真係困難重重。
...

申請免學費唔駛名列前茅,而且只係申請一下,就多一個機會。太可惜了。

goodboy1 發表於 19-7-9 23:29
現今社會有別於六、七十年代,貧富懸殊問題越來越嚴重。小朋友上到小六已經很懂事,尤其寄居劏房或來自單親 ...

其實我唔多願意喺呢個平台傾社會問題,不過你提起,我就講下我既意見。
現今社會貧富懸殊,其實只係政客誤導市民既口號。我細個既時候,第一次去木屋區,嗰種污糟、貧窮,現代人無辦法想像。我都有幸,一個稍為有錢既世叔伯,帶我去區既生意伙伴見識下豪宅,嗰種富有同今時今日既富豪差異唔大。所以,我初中,已經睇好多各派共產主義、資本主義等既唔同思想。
現今社會,因為有福利制度,貧富懸殊其實係縮少咗既,起碼唔會無衫著,唔會無得食,唔會無書讀,唔需要瞓街(精神有問題既除外)。
如果你認真思考,你會發現佢哋既內心屈結之所以存在,係因為兩個主要原因:第一,比佢哋好既人多咗(窮人上流既機會大咗,流唔上既自然感覺好慘);第二,資訊發達,加上政客既利用,強化咗佢哋覺得自己好慘既感覺,令佢哋覺得自己真係好慘。

王家爸爸,香港鄧鏡波又如何?

Carriecheun 發表於 19-7-10 11:20
王家爸爸,香港鄧鏡波又如何?
個人覺得香港鄧鏡波校風幾好,啲小朋友比想像中乖仔。

Thanks, 我囝之前係邊緣人,所以第一志願放鄧鏡波,即中。

sukitelfold 發表於 18-11-19 08:53
嘩⋯⋯《成日見通街食煙》,嚴重指控!

仔校有, 唔奇喎!

Soundervolt 發表於 18-12-1 00:44
唯有叫阿仔轉去讀鄧鏡波戒煙......

其實仔校有人食煙有物咁出奇呢...

我諗校長都唔敢走出來話無...

goodboy1 發表於 19-7-9 18:30
魚行學校梁紀昌校長指,不少基層學生自卑心重,即使有能力也不願意嘗試報考名校,「今年我建議兩位有能力嘅 ...

有鮮魚行入過男拔, 不過淨做運動員, 運動成績退步, 更加什麼都不是, 不是易的選擇!

desyuen 發表於 19-7-9 23:18
我每星期日都到鄧鏡波參與彌撒,我有見到佢地學校橫額及壁報板,佢地去年有學生入到HKU ,冇記錯應該是Law ...

男仔唔少覺悟後判若兩人, 呢個教會既學生係純品D 架, 你睇馬明就知啦!

retriever 發表於 19-7-10 11:48
其實仔校有人食煙有物咁出奇呢...

名校當然唔係所有都係模範學生,多年前報紙都有報導有師兄被搜出揈頭丸。

不過我意思只係就算食堙亦唔會係普遍嘅一件事啫~

BTW,而家好多名校學生覺得食煙係幾Out嘅一件事。

Soundervolt 發表於 19-7-10 12:24
名校當然唔係所有都係模範學生,多年前報紙都有報導有師兄被搜出揈頭丸。

不過我意思只係就算食堙亦唔會 ...

食咩先唔OUT?

男拔個學費减免門檻不高,申請無妨
‹ 上一主題|下一主題