用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅定邦同孫方中書院點簡好
go

羅定邦同孫方中書院點簡好 [複製鏈接]

如題 謝謝
   1    0    0    0

羅定邦文憑試成績較好(英中來說又較弱),孫中中來說很不錯

JonaT 發表於 17-7-11 15:03
如題 謝謝
想讀英中就羅定邦, 否則孫方中都唔錯, 不過注意係英普教學(唔知依家仲係咪)。因為孫書係一條龍, 所以學生本來就參差D, 但學校 & 老師實在好, 環境又好。羅定邦除咗要交學費之外, DSE中文就實在差。但見校風都好, 學生都OK斯文。

little_yolky 發表於 17-7-11 15:38
想讀英中就羅定邦, 否則孫方中都唔錯, 不過注意係英普教學(唔知依家仲係咪)。因為孫書係一條龍, 所以學生本 ...

羅定邦去年中文科DSE約一半人拎3以上,據知救恩上年中文都是一半多少少(above HK average),但英文就較差,不足50%LV3(below hk average)

Fanny_ma 發表於 17-7-11 15:41
羅定邦去年中文科DSE約一半人拎3以上,據知救恩上年中文都是一半多少少(above HK average),但英文就較差 ...
做乜舊年英文咁慘烈? 你係話救恩定羅中?

little_yolky 發表於 17-7-11 16:15
做乜舊年英文咁慘烈? 你係話救恩定羅中?

救恩啊,羅定邦英文約70%LV3,始終中中較少讀英文好輸蝕,但我欣賞救恩的傳統!

Fanny_ma 發表於 17-7-11 16:18
救恩啊,羅定邦英文約70%LV3,始終中中較少讀英文好輸蝕,但我欣賞救恩的傳統! ...
救恩成績真係一般, 無辦法, 夠B1位, 好多B2都搏到入5大英中, 救恩自然收好多B2生。而且羅定邦係英中, 所以好多時, B2生唔想等, 入到唔抽都有可能性, 唔似津校, 抽到乜就乜, 所以可能生源較參差。孫方中仲要硬食一批B3, 但都唔錯, 所以好欣賞佢。

上年,朋友個仔第三次先考到羅,但派到首志願孫書,最後放棄孫書!

今年可能派得好差,好多同學仔嚟羅叩門,亞仔做咗三年helper,第一次迫爆圖書館,仲要開多兩個課室同截龍,請家長同同學明天再來!

回覆樓主

兩間校風如何?
今日已留位羅校 但又怕學期一次考試會hea 又聽說好多活動 d人講到唔合理地多

有無真正用家可以講下羅校點

苦惱

loklokma47 發表於 17-7-11 17:22
上年,朋友個仔第三次先考到羅,但派到首志願孫書,最後放棄孫書!

今年可能派得好差,好多同學仔嚟羅叩門 ...

請問你囝囝讀得開心嗎?校風好嗎?考一次試會唔會影響學習態度?

我見d helper都係乖學生 學校比機會佢地幫手我幾buy 無刻意搵smart學生幾欣賞

唔好意思 咁多問題

JonaT 發表於 17-7-11 17:25
兩間校風如何?
今日已留位羅校 但又怕學期一次考試會hea 又聽說好多活動 d人講到唔合理地多
校風,孫書小朋友較純,始終學校在山上。論名氣、成績,羅定邦就會取勝。

我仔小學模式同羅差不多,所以好快適應,返而朋友個仔,以前讀寶湖比較谷,所以問佢,佢答鍾意中學多過小學,中學開心好多

請參考以下連結
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2172698&extra=page%3D2&page=113

今年有聽孫書講座, 佢哋中一同中二都有兩班精英班, 由外籍老師做班主任. 主要想加強學生英文學習能力.  學校環境配套設施一D都唔差.  校長話每件年學生DSE 成績都在增值.

JonaT 發表於 17-7-11 15:03
如題 謝謝

同你一樣,羅中收了小女,已交留位費,今日小女甲一入了孫中,本來我交义点?但是班主任比建議我羅中開始回落的英中,孫中不断進步的中中,而且我女喜歡孫中多,所以尊重小朋友意願,始終要讀六年,他們大個有自己主建,不如你問下你小朋友喜歡那一間多D!(emoji)

loklokma47 發表於 17-7-11 17:22

今年可能派得好差,好多同學仔嚟羅叩門 ...
今年禁犀利...

JonaT 發表於 17-7-11 17:25
兩間校風如何?
講到唔合理地多==> 唔係架.. 不過學校的確有好多唔同種類既野比學生去選擇..

羅中本身就係偏向活動形式教學...

我兒子去年讀中一, so far 他讀得幾開心,課程比較有趣味,功課唔多                        
對英語能力有要求

dinofans 發表於 17-7-13 10:23
我兒子去年讀中一, so far 他讀得幾開心,課程比較有趣味,功課唔多                        
對英語能力有 ...

請問校風好嗎?老師教學態度好嗎?謝謝

回覆 JonaT 的帖子

我兒子對大老分老師都滿意, 個別會幾關心學生, 老師亦願意入同學whatsapp group, 增加交流同學方面, 有乖有活躍d, 當然亦有中學常見的bullying, 老師介入後有改善

dinofans 發表於 17-7-13 11:21
回覆 JonaT 的帖子

我兒子對大老分老師都滿意, 個別會幾關心學生, 老師亦願意入同學whatsapp group, 增加 ...

多謝回覆 今日註冊有一分詳細講bullying 同學生應點處理 我覺得幾好 我覺得之前事件應該個別例子

書費亦比想像中便宜 有幾科唔洗買書應該老師自己出  我覺得又幾好
‹ 上一主題|下一主題