用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

Del

4    0    0    0

water13 發表於 17-7-11 14:58
有師姐分享一下今年升中派嗎?謝謝

唔知點解呢邊d家長好似比較静,反而九龍城嗰邊年年都有家長報料

vkbb0413 發表於 17-7-12 13:24
唔知點解呢邊d家長好似比較静,反而九龍城嗰邊年年都有家長報料

係呀!九龍城比較多人報料!

回覆樓主

咁我報我知嘅先啦!阿女識得嘅師姐當中,2個協恩,1個德望,好似有3、4個st Paul co-edu!我只知呢d!
希望有6年級師姐家長可報料!謝謝!

water13 發表於 17-7-12 13:31
咁我報我知嘅先啦!阿女識得嘅師姐當中,2個協恩,1個德望,好似有3、4個st Paul co-edu!我只知呢d!
希望 ...

其實係咪得頭十名先跳得出聖家? 希望多d師姐可以分享吓

回覆樓主:

我們班內,3個讀直資,我女和4個同學自行去了其他band 1 中學。聽聞其他班亦有些成績好的同學自行入到其他英中。粗略估計,全級頭20多的同學去了其他更勁的學校。其餘大部分升書院,而本班內至少6個派得比聖家差。

magiccandy 發表於 17-7-13 10:06
我們班內,3個讀直資,我女和4個同學自行去了其他band 1 中學。聽聞其他班亦有些成績好的同學自行入到其他 ...
請問五六年級會講級幾? 又話無排名嘅?
我聽家長講, 校長要求自行一定要填書院, 否則日後有乜差池, 唔會俾叩門, 咁咪唔敢好進取law (如不知排名)

想請敎下, 要有什麼成績才可轉校網而不跌band, 我諗緊第日應否轉去沙田

謝賜教

magiccandy 發表於 17-7-13 10:06
我們班內,3個讀直資,我女和4個同學自行去了其他band 1 中學。聽聞其他班亦有些成績好的同學自行入到其他 ...

謝謝分享!
以我所知有2個派得比聖家差。

soscho 發表於 17-7-13 10:42
請問五六年級會講級幾? 又話無排名嘅?
我聽家長講, 校長要求自行一定要填書院, 否則日後有乜差池, 唔會俾叩 ...

小五六是沒名次的,只有大概估計,升中分兩階段,3月是先選兩間自行面試,有些學校會有2nd in 即機會好大。我兩間都填其他學校,到4月填統一派位時乙一填聖家(因為直屬關係),我覺得都好穩陣。但我知有同學自行二都填聖家,所以就算是班內排頭幾名,結果自行一不入就入番聖家。看你想不想搏,不是頭幾多名就必會走,要看選校策略,當然班主任日日都勸大家返書院架!

轉校網我不清楚,我覺得最好自行去搏,有同學都入了沙田一線中學。今年我見至少有4個入上智,原本上智話要主科4A 才可報,結果也不是,面試表現也重要 ,亦可見這間喜歡聖家的學生。

magiccandy 發表於 17-7-13 11:26
小五六是沒名次的,只有大概估計,升中分兩階段,3月是先選兩間自行面試,有些學校會有2nd in 即機會好大 ...
即成績好, 就必定派番書院(乙一)? 無排名, 但老師會講她是中上, 中下? 佢地中上嘅定義係點? 以你所知, 有冇D頭廿名又會留番係書院?
即會派左自行先, 唔得先派甲乙部, 係咪同小一派位差唔多, 甲一係跨區, 乙一係網內?

其實書院好嗎?

(好感謝你的回應)

Dear Magiccandy,

Thank you for your valuable information.

成績好是指band 1, 乙一填直屬應必入, 因為直屬中學在統一派位要保留85%學額給自己小學, 所以有時甚至要收回一些band 2 的學生。今年派位人數仍不算多, 所以,要入心儀學校不太難。

老師大約講成績中上之類的說話, 都頗含糊, 不過因為我也是教育界, 接觸好多學生, 所以我信自己個女是band 1。選校程序是先選兩間自行面試, 但即使學校收你你暫時不會知道, 之後仍要填統一派位, 而如果自行不收你, 你就會進入統一派位階段。 甲部3間可填全港任何官津校, 但位好少 (好像抽小一時的情況), 乙一想享直屬關係要填番聖家, band 1 應穩入, band 2 機會較細。乙二開始可填九龍城區內其他學校。

當然有頭20名內的學生入番聖家, 最主要原因是她們自行都填了聖家, 不多心。其實自行時就是讓學校收外來及成績較好的學生, 聖家書院也是。根據16年DSE成績, 聖家書院的成績也不錯,亦是全英文班, 校風純樸, 只是地點不太方便, 所以亦有同學喜歡直升。

回覆樓主:

書院DSE成績,可作參考

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

magiccandy 發表於 17-7-13 11:26
小五六是沒名次的,只有大概估計,升中分兩階段,3月是先選兩間自行面試,有些學校會有2nd in 即機會好大 ...

Thank you for your information

magiccandy 發表於 17-7-13 17:56
成績好是指band 1, 乙一填直屬應必入, 因為直屬中學在統一派位要保留85%學額給自己小學, 所以有時甚至要收 ...
非常感謝指教, 無錯, 你講中其中一個重點 - 出生率, 亞女下年度升小四, 出生率回升, 同你地呢幾年有多剩餘學位, 夠胆搏唔同
我本身屬穩陣派, 但書院確實位置麻麻, 而沙田又多一線英中, 又近屋企, 所以至諗下轉唔轉校網, 但學校乜都唔講, 真係唔知會否跌band.

回覆 soscho 的帖子

先了解下轉區能否保留乙一直屬的關係。照計九龍城是強區, 轉區未必會跌 band, 你現仍有時間看多些家長討論, 拿多點資料, 到時再作決定。

magiccandy 發表於 17-7-14 11:11
回覆 soscho 的帖子

先了解下轉區能否保留乙一直屬的關係。照計九龍城是強區, 轉區未必會跌 band, 你現仍 ...

其實轉區會有些冒險, 無左乙一直屬位, 唉! 真係好多考慮
查實全級有幾多%屬band 1 生?

magiccandy 發表於 17-7-13 18:01
書院DSE成績,可作參考

多謝報料

回覆樓主:

我女從中學人名單數出九龍塘這邊有58人,許話許嗰班有13人,不過吾知許有冇數錯
‹ 上一主題|下一主題