用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 唐乃勤2017-2018
樓主: easonkinki
go

唐乃勤2017-2018   [複製鏈接]

autumnshoulder 發表於 18-6-6 22:35
作為家長, 肉痛仔仔放學番屋企, 見到在校時常被欺凌, 唔單止言語欺凌, 更被同學郁手郁腳到左瘀右瘀,
已經投 ...

有冇想過轉校?趁早消除兒子被欺凌的陰影!

fatman69 發表於 18-6-20 15:29
其實TNK是一所不差的B2a校,相信這只是個別事件,不過佢真係黑仔,兩單事件咁近,再加宣染,7月派入都會走 ...
好肯定TNK無B2a程度, 校本教材、工作紙、測驗卷、考試卷等等, 都睇到程度幾淺, 加上因為只有初中唔受教育局規管先可以自己決定教學語言,所以先可以做英中, 硬推英中但始終仔仔身邊大部分同學程度根本跟唔上, 老師英文程度亦唔好, TNK應該只係2C。 如果無KTC幫手拉客, 可能得B3。

autumnshoulder 發表於 18-6-22 00:21
好肯定TNK無B2a程度, 校本教材、工作紙、測驗卷、考試卷等等, 都睇到程度幾淺, 加上因為只有初中唔受教育局 ...

閣下有見識,英語教學係好,但硬推就吾好了,可能行番八九十年代,英書中教,咁學生仲可有好成績。
話分兩頭,基崇及馬神會否比TNK好?

回覆樓主:

每間學校都有欺凌事件,如發生在自己孩子身上當然很心痛。
若果同同學相處唔到我會盡快轉校,萬一怕左返學,留下陰影就嚴重了。
而家訓導主任處理成點?
我問仔仔佢只係話老師有講過但唔清楚事件咁嚴重。
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

easonkinki 發表於 18-6-27 13:39
每間學校都有欺凌事件,如發生在自己孩子身上當然很心痛。
若果同同學相處唔到我會盡快轉校,萬一怕左返學 ...

有更多無被報警嘅打架事件,
由於家長無報警, 學校就喺通告同報紙講大話, 聲稱「玩耍跌倒」。

autumnshoulder 發表於 18-6-29 03:19
無被報警嘅中二其實仲嚴重過被報警嘅中一,中二嗰個打到喺後面cool頸, 再推同學撞到後腦, 仲要暈倒地上, 真 ...

有否南亞生參与其中?

前兩年碰見舊朋友,佢個好文靜的女入了唐,話有個男同學經常對佢個女語言欺凌,有時放學仲跟住她繼續鬧(用粗口),向老師投訴多次也冇用,我朋友唯有去接女放學,等那個男同學出來,請他去7仔飲野講數,好彩最後那男仔肯收手,才有好日子過。

rookiemom 發表於 18-7-1 21:05
前兩年碰見舊朋友,佢個好文靜的女入了唐,話有個男同學經常對佢個女語言欺凌,有時放學仲跟住她繼續鬧(用 ...

初中都咁狼?

fatman69 發表於 18-6-29 20:45
有否南亞生參与其中?
雖然唐中收咗好多南亞生, 但咁多單打架嘅事件好似都無南亞生參與

autumnshoulder 發表於 18-7-6 01:33
雖然唐中收咗好多南亞生, 但咁多單打架嘅事件好似都無南亞生參與

部份南亞好優質,但部份好差,中又吾得英又吾得。

fatman69 發表於 18-7-6 09:12
部份南亞好優質,但部份好差,中又吾得英又吾得。

冇錯, 有d南亞或统稱NCS, d成绩真係好唔錯嫁, 好似去年DSE, 我小朋友間中学, 4个40几分学生中, 3个係NCS. d HK学生成绩都冇佢地咁好... 所以真似唔可以低估佢地既才能!

twhkleung 發表於 18-7-8 23:15
冇錯, 有d南亞或统稱NCS, d成绩真係好唔錯嫁, 好似去年DSE, 我小朋友間中学, 4个40几分学生可, 3个係NCS. d ...

DSE  40幾分?是否有誤?7科5*先42分,有4個咪好勁?請問邊間?

fatman69 發表於 18-7-8 23:49
DSE  40幾分?是否有誤?7科5*先42分,有4個咪好勁?請問邊間?

其实40几分並非好勁, 一般1b校已应有這水平, 如下

http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/57/HKDSE_2017.pdf

多NCS的直資学校並不多, 免唔会賣广告了

twhkleung 發表於 18-7-9 11:56
其实40几分並非好勁, 一般1b校已应有這水平, 如下

http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/57/HKDSE_2017.p ...

係出到狀元級人馬,好勁!

twhkleung 發表於 18-7-8 23:15
冇錯, 有d南亞或统稱NCS, d成绩真係好唔錯嫁, 好似去年DSE, 我小朋友間中学, 4个40几分学生中, 3个係NCS.  ...
唐乃勤嘅NCS未去到日日打架咁嚴重, 可能因為得自己一堆NCS做伴,但都好似有唔小行為問題, 成績亦無咁好,
由於NCS混入香港人學生上堂, 聽聞好多香港人學生都唔中意同佢地一班...

聽聞莊啟程預科書院話即將開辦中一, 自行招收初中學生,
咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊預?
係咪要喺唐乃勤讀足六年?
定係1819嘅中一先升唔到過莊啟程?

autumnshoulder 發表於 18-7-12 01:29
咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊預?係咪要喺唐 ...

莊/唐二校為何分初中高中兩邊做?究其原因是兩校校舍較細,若各
做六級,班房會有不足,但若分初/高互相配合,便合成一6x6的超級大校,所以便形成今天的局面。但事隔多年,兩校是否有擴建,策略有改,便不得而知了。

autumnshoulder 發表於 18-7-12 01:29
咁唐乃勤讀緊嘅學生仲可唔可以直升莊預?係咪要喺唐 ...
請問你在邊度睇到呢段消息?
莊校舍好細, 除非搬走, 否則如何收中一生?

今年18年收生依然是唐初+莊高, 三三制

請問大家讀左一年覺得呢間學校如何?

大件仔 發表於 18-7-12 23:40
請問你在邊度睇到呢段消息?
莊校舍好細, 除非搬走, 否則如何收中一生?

其實莊啟程校舍前身係保良局胡忠中學,人哋嗰陣中一至中七都響嗰度上。
8-)
‹ 上一主題|下一主題