用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科
go

選科 [複製鏈接]

冇乜人提ICT,比起PHY是否少人爭,出路如何
   1    0    0    0

Acatmom 發表於 17-7-11 09:51
冇乜人提ICT,比起PHY是否少人爭,出路如何

唔計個人喜好,ICT升大學不是某programme必需科,無加權,坊間支援少。

當然無Physics咁多人揀,但學校相對又開少D班。

LingChiBaBa 發表於 17-7-11 11:02
唔計個人喜好,ICT升大學不是某programme必需科,無加權,坊間支援少。

當然無Physics咁多人揀,但學校相 ...

謝謝您!是有興趣的,而且我見解是未來社會都着重lT的(不知是否正確)。呢科實用,phy較理論。
是否對呢?

至於無加權,不明白是甚麼?可否解釋一下

感謝你

Acatmom 發表於 17-7-11 11:25
謝謝您!是有興趣的,而且我見解是未來社會都着重lT的(不知是否正確)。呢科實用,phy較理論。
是否對呢?
...

在EK選科,有2主張。1是按興趣選科,有興趣便讀得好。另1是求分數,總之夠分入大學便成。

當計算入大學分數時,一般人會講計BEST5 或BEST6等,將最高5或6科計算,但大學會按個別學科對特定DSE科目成績倍大,以減低錯配機會。

至於ICT,在DSE水平其實很皮毛,不如到9月後到大學開放日了解孩子對大學那科有興趣,以及大學對該科的要求再決定。

LingChiBaBa 發表於 17-7-11 11:41
在EK選科,有2主張。1是按興趣選科,有興趣便讀得好。另1是求分數,總之夠分入大學便成。

當計算入大學分 ...

原來係咁,謝謝你耐心解釋。
‹ 上一主題|下一主題