用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關40網旅小一問
樓主: iampizzamum
go

有關40網旅小一問   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 17-7-12 14:04

但我有個表,看落只有四成幾,我pm你。

善導應比上年差了少許,計埋瑪中,派B1都係得53人,有4x%,都算幾好了!
http://www.gccps.edu.hk/website/article/article_detail?channel_id=2745&article_id=1724

cherrieshum 發表於 17-7-12 12:56
回覆 ebuddy 的帖子

旅港今年升band 1率為51.6%(不計瑪利諾神父),與協和相當接近,荔天56.7% ...

長協個派位表有些少取巧,將所有B2直資中學放埋入去,扣去嗰15人,加番德雅,約有82人入英中,百分率為51.2%,同旅小差唔多。

http://www.heepwohcsw.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/news/1617/20162017s_1499740546.pdf

ying8 發表於 17-7-12 15:15
善導應比上年差了少許,計埋瑪中,派B1都係得53人,有4x%,都算幾好了!
http://www.gccps.edu.hk/website ...

好多學校升中派位表只列出見得人的學校,差少少就冇出,有水份,所以總人數同實際人數有出入。通常派位靚的學校,會出曬全部人數,幾好幾差果啲都出,好似旅小,b3約只有10%,怕乜列埋出嚟。名校都有b3啦,間間有,只是數目少而已!估唔到旅小同長協b1%咁接近,都話旅小b1主要是老師教出來,不是只收返來或靠家長自己谷出來(要家長幫細路日日狂溫習或預先備課)。
我兒子讀舊校,我就真係成日幫佢溫習或備課,舊校教一課考三課,為應付測考,所以要備課。舊校老師唔知點樣教,上完堂好似老師冇教過咁,要成日溫書,自己谷,煩到我死,本身工作又忙,我以前兒子在舊校,我日日要抽好多時間陪太子讀書。
入了旅小,我都唔使點理佢,佢唔識先問我,邊洗預先備課或成日溫習,學校幫我搞掂,默書同測考先溫,又OK喎,個仔多了好多free time and play time, 所以好開心。另一個由舊校插班進旅小的家長也有同感,這里輕輕鬆鬆,愉快學習,不知不覺被老師谷起來。我又發覺,旅小中文科,正如補習社說,係深過好多學校,好似中作字數,小二已要作200字,一年作16篇作文,連測考果幾篇,成20篇,老師好勤快,批改咁多,真係冇諗過, 孩子不知不覺竟學會作成篇200字的中文作文了!

都係個句, 邊間學校有實力, 睇佢公開幾多升中派位成績就知:

1. 有學校選擇唔講...
2. 有學校只列出有名氣既中學校名...
3. 亦有學校將所有學生派位結果統計出黎, 全部學校同人數一清二楚.

其實40網有好多媽媽唔上EK,無比較區內學校質素,鍾意揀新校、大校。佢地唔會理升中派位成績。

ying8 發表於 17-7-13 01:58
其實40網有好多媽媽唔上EK,無比較區內學校質素,鍾意揀新校、大校。佢地唔會理升中派位成績。 ...

但係唔上網都應該自己多問幾個各校用家,自己比較一下,唔好只追求新校或大校!
學校地方太大,學校睇唔到咁多,有時學生在暗角曳曳都未必有人知有人見。細校都有好處,人少少,老師可以睇緊些,管束學生多些,學生又會乖些,校風自然又會好些。先管後教,學生唔乖的話,成績又點會好呢?!
升中成績好,多人升b1英文中學,不單畢業生讀得上,而且是讀得好。旅小中丶英丶數各科都教學好好!
小學各科教學程度高,學生升中就唔會程度唔銜接,升了英中又唔會太辛苦追唔上。我識的旅小畢業生家長都讚校長好,老師有heart教學,又有愛心,所以學生即使升了b1a中學,食老本都得,再努力就可以在中學考得不錯成績!所以我老遠跨區冇校車都插班旅小,因為小學基礎好重要呀!

旅小升中派位真係年年有驁喜,運動表現亦一鳴驚人,睇下校網就知,唔係一間死讀書嘅學校。上年EK唔少人話我地班家長不停吹棒,但事實真係咁樣。

88881111 發表於 17-7-12 11:49

咁如果乙一不入,有冇機會乙二入?

一齊填表嘅家長,旅小乙一入唔到,所以乙二入嘅機會。。。。
放榜當日都有幾十人考叩門,除左朋友小朋友應該唔會全部係110啩。

starrymama 發表於 17-7-12 12:34
回覆 ying8 的帖子

基福好多派得好差
睇基福,請只睇頭30%

worldcat 發表於 17-7-13 11:58
一齊填表嘅家長,旅小乙一入唔到,所以乙二入嘅機會。。。。
放榜當日都有幾十人考叩門,除左朋友小朋友應 ...

系囉,放榜當然只係俾111叩門,000係另外一日

88881111 發表於 17-7-13 12:08
第一日係111同110(非40)都有份in,入門口已經要睇左揀位表先可以入去。

worldcat 發表於 17-7-13 12:19
第一日係111同110(非40)都有份in,入門口已經要睇左揀位表先可以入去。

你講嘅已經證明無可能乙二入

thyhma 發表於 17-7-13 11:43
旅小升中派位真係年年有驁喜,運動表現亦一鳴驚人,睇下校網就知,唔係一間死讀書嘅學校。上年EK唔少人話我 ...

話我地吹棒的其實並不是讀旅小的學生家長或並非心儀旅小的,見人哋做得好及家長滿意讚好都唔得。

謝謝大家的解答。填表真的是一場策略戰

conniewktang 發表於 17-7-13 16:04
話我地吹棒的其實並不是讀旅小的學生家長或並非心儀旅小的,見人哋做得好及家長滿意讚好都唔得。
...

其實,我地家長支持學校,多D讚下學校,會令校長及班老師更加努力,追求更大嘅進步。最後得益嘅始終係我地班仔女。旅小近年表現越黎越好,唔會輸比長協、荔天、又真係抵讚!

回覆樓主:

好多人無留意呢張放門口嘅通告,旅小嘅學生,就算去到中學,就算去到上智呢啲band 1 英中,一樣名列前茅,一啲都唔輸蝕。

回覆 dogkit 的帖子

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平中學嗰班中一學生仲犀利,通告話全級第1、3、4、9嘅,都黎自旅小。每年得8-9個學生升上去,一半入到前10,都算利害。

thyhma 發表於 17-7-13 21:59

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平 ...

其實最抵讚的是現任校長詹校長,佢簡直是把旅小起死回生的校長,佢使旅小不斷增值,學生成績不斷創高峰,旅小又越來越hit, 由較弱校變強校,講開又講,佢在旅小勁多家長fans!佢十幾年帶領旅小的功勞,真係抵讚!(emoji)

thyhma 發表於 17-7-13 21:59

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平 ...

講開家長日日接放學,我仔同舊校一同學都由葵青跨區小二上同下學期分別插班入旅小,冇校車都讀。

好似我小朋友插班旅小,每天由青衣陪佢坐的士返學,之後我怕遲到再繼續坐的士返工,八五折的士都要$240(單程),以前我返工坐MTR 。放學孩子又坐的士($80內)回家,用了錢但省了時間。我覺得讀這間學校是值得的!
我仔舊校家長(也住葵青),孩子轉校旅小,她早上坐的士送孩子返學,再回家煑午餐,再坐車把午餐送給孩子吃,再回家。放學又坐車到旅小接孩子放學,一日六轉,我真係佩服她。她說孩子讀得不錯,旅小校風好丶教學好、老師又有heart、孩子又愉快學習,好值得喎!佢仲辛苦過我,但每次提起學校都好滿意,多謝我好介紹添!
有時跨唔跨區讀書,都要看讀邊間同值不值得讀。我自己只看校風同教學,校舍大小反而不是問題。

conniewktang 發表於 17-7-13 22:23
其實最抵讚的是現任校長詹校長,佢簡直是把旅小起死回生的校長,佢使旅小不斷增值,學生成績不斷創高峰, ...

希望到時候有機會認識詹校長!

‹ 上一主題|下一主題