用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 RC vs SKH
樓主: KBoyboy
go

RC vs SKH [複製鏈接]

KBoyboy 發表於 17-7-14 14:51
我是N無人士,沒有什麼背景,小朋友沒有兄弟姐妹,我哋亦唔係什麼名校舊生,沒有太多金錢support小朋友。
...

事實上無人可以知道邊間幼稚園適合妳小朋友多D(even 妳自己),除非兩間幼稚園妳都讀過,想帶出嘅係一個三歲小朋友係一張白紙,學校同家長係喺呢張白紙畫上圖畫嘅人,所以先決條件係妳自己想小朋友將來嘅路係點行,如果覺得小朋友有個愉快童年,升小將來先算,咁兩間都冇所謂,揀間方便又學費便宜就可以。但如果認為要睇埋小學因素,有個唔錯嘅backup,又可以同一大部分幼稚園同學一齊升上同一間小學同中學嘅話,我覺得RC係一個唔錯嘅選擇,始終港島區男龍幼選擇唔多,RC應該係最好嘅選擇,而且RC升小80%以上入B1小學,呢個backup唔易搵,而且好多RC仔上到各大小學成績都係名列前茅嘅。最後建議妳可以睇埋今年高幼升小嘅成績去決定,據我所知亦十分亮麗。祝妳有個好嘅決擇。

monodad 發表於 17-7-14 15:07
事實上無人可以知道邊間幼稚園適合妳小朋友多D(even 妳自己),除非兩間幼稚園妳都讀過,想帶出嘅係一個三 ...

好多謝您嘅意見,謝謝!

感激各家長的意見!

KBoyboy 發表於 17-7-10 14:15
男仔,邊間好D?謝謝

RC for sure
名幼都大把無offer, 高幼出去考直私也不錯. 有backup 好過去大海冒險

Forgetmenot999 發表於 17-7-14 10:21
我認為不止這兩間有家長背後發功,全港名幼的家長都有在背後發功。

非常同意

monodad 發表於 17-7-14 15:07
事實上無人可以知道邊間幼稚園適合妳小朋友多D(even 妳自己),除非兩間幼稚園妳都讀過,想帶出嘅係一個三 ...

可以分享下今年高幼升小成績嗎?我聽聞有100個高幼生入高小,謝謝

monodad 發表於 17-7-13 23:45
讀SKH就會入到聖公會所辦嘅小學?

扣門有優勢,再睇埋佢100%show 出黎既升小result, 好難唔揀佢

icebbs 發表於 17-7-16 14:55
可以分享下今年高幼升小成績嗎?我聽聞有100個高幼生入高小,謝謝

今年高小有100個位比高幼生。
也有考到男拔, SPB的。
但也有人考唔到直私,要去大抽獎,甚至去到叩門,等 call waiting。
家長背後發功,相信也不少。
‹ 上一主題|下一主題