用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園 (北角分校) 不知所謂的幼稚園 (長文)
go

不知所謂的幼稚園 (長文) [複製鏈接]

因為某D私人理由,被迫要放小朋友入呢間學校讀N班,初時諗住小朋友讀一年啫唔係好大所謂,結果真係惡夢嘅開始。

首先都要客觀啲講,學校真係有英文老師班主任,小朋友真係學咗好多英文生字,不過發音唔係標準發音,所以唔講得上係真正國際學校。

校長睇錢行頭就好多人都知,每一樣野都係錢,完全唔係一個教育嘅人,係一個商家,曬一疊相俾你,基本上係屈你要,每一張$5;一件校褸要六百幾蚊。

讀左一年未見過個校長,見過副校長一次。出邊落都幾大雨都好,都由得啲小朋友喺出邊排隊,唔提早開門比佢哋入去,落大雨第三日佢哋先識得早少少開門。

老實講,呢間學校只係適合一類小朋友或者家長去入讀,就係雙職父母,兩個都好忙,讀邊一間學校都唔會有時間去參與學校,咁你就可以入去讀,因為每日放咗工,你返到屋企見到個小朋友冇事無干,而且學到好多野,咪好開心囉。如果你係陪住小朋友嘅話,每日你都會喊三聲點解要比咁貴學費讀啲咁嘅學校。

當然都有例外嘅或者你好好彩遇到一個異常好嘅老師,不過我未有咁幸運見過。
   1    0    0    1

回覆樓主

樓主我見你本身有留位,但衣家講到咁負面,係唔係有不愉快經歷?
其實間學校係私校,要付錢是預左既事,相比很多國際學校已經平一截,學既野都很多,性價比已經很高。
至於下雨問題,我相信是政策問題,但你看看學校的地點及上午班放學一小時候到下午班上堂,時間很緊迫,又要清潔課室,老師又要食反,早俾學生入又未必能夠完全有足夠時間及人手照顧到所有學生。

回覆樓主:

我個小朋友已經畢業咗!佢喺明慧嗰4年,非常開心,我也很滿意學校的各方面!私校一定有商業味道,但相對地會提供多D資源!
我小朋友上小學時,適應得唔錯(包括英普語言及品德行為etc)! 這些都是多謝明慧老師的教導。

CHUNGMIU 發表於 17-7-13 15:47
我個小朋友已經畢業咗!佢喺明慧嗰4年,非常開心,我也很滿意學校的各方面!私校一定有商業味道,但相對地 ...

請問小朋友呢幾年是否國際班,小朋友英普會話如何?

回覆樓主:

全日國際班!所以英普也很好,全部靠學校教授。(我在家中只用廣東話對答)

CHUNGMIU 發表於 17-7-14 06:02
全日國際班!所以英普也很好,全部靠學校教授。(我在家中只用廣東話對答)
...

Thx for info , 小女剛剛讀完pn,現考慮直上k1定轉龍校,佢係衣間學校讀得好好,所以我都傾向繼續原校升

Daijackwai 發表於 17-7-10 13:07
因為某D私人理由,被迫要放小朋友入呢間學校讀N班,初時諗住小朋友讀一年啫唔係好大所謂,結果真係惡夢嘅開 ...

非常認同。

Chf1983 發表於 17-7-14 08:48
Thx for info , 小女剛剛讀完pn,現考慮直上k1定轉龍校,佢係衣間學校讀得好好,所以我都傾向繼續原校升
...

當然龍校'

回覆樓主:

delete

dreamdream081 發表於 17-10-8 07:31
當然龍校'

龍校除了可以較易升番原小學中學,什麼都不是,在學校學到既野都很有限,學校有因為唔怕冇人讀d心態,唔會力求進步,相反私校會為了吸引學生來讀,絞盡腦汁教學生,我認識好多朋友子女讀龍校功課幼稚園要出外補習,我不想我的小朋友都是如此生活

Chf1983 發表於 18-1-29 11:54
龍校除了可以較易升番原小學中學,什麼都不是,在學校學到既野都很有限,學校有因為唔怕冇人讀d心態,唔會 ...

要出外補習的決定是好個人,都是人補我補。
連幼稚園的程度,家長都教唔到,應該好慚愧!!!

dreamdream081 發表於 18-1-29 12:13
要出外補習的決定是好個人,都是人補我補。
連幼稚園的程度,家長都教唔到,應該好慚愧!!!

衣家d人太緊張,攪到人補自己唔補好似好蝕底,事實上咁樣係對自己小朋友好?

回覆樓主:

個時讀了半年已想轉校,太多事

Daijackwai 發表於 17-7-10 13:07
因為某D私人理由,被迫要放小朋友入呢間學校讀N班,初時諗住小朋友讀一年啫唔係好大所謂,結果真係惡夢嘅開 ...

明慧點可以叫做國際學校?非常local的,優點係得學費平。嗰日去到簡介會聽到有位老師嘅港式英文都嚇左一嚇。
‹ 上一主題|下一主題