用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2016 1月出世讀PN
go

2016 1月出世讀PN [複製鏈接]

請教有冇人會2018 1月 滿2歲即刻讀PN插班?
定係等到 2018-19開學 2歲8個月先返PN? 定係直接升k1?
   1    0    0    0

通常一月出世都係9 月入學, 好少會插班

回覆樓主

我等9月先返。

回覆 lemonstar28 的帖子

我細女都係2016年1月出世, 佢出年2月會插班讀PN, 我地志在俾佢返去玩吓, 好過成日喺屋企淨係對住工人。佢嗰間係國際學校, 所以都接受插班, 而且家姐喺嗰度讀過有優先。

ritalwt 發表於 17-7-12 11:34

我細女都係2016年1月出世, 佢出年2月會插班讀PN, 我地志在俾佢返去玩吓, 好過成 ...

我就係覺得係屋企對姐姐,不如出去學下嘢,有諗過讀Playgroup,又要姐姐陪,讀得果一個鐘,不如返PN班好過,另一方便又掙扎緊洗唔洗咁早讀書。

ritalwt 發表於 17-7-12 11:34

我細女都係2016年1月出世, 佢出年2月會插班讀PN, 我地志在俾佢返去玩吓, 好過成 ...

想問下係邊間 is ?仲有位插班?我女女係2016/6月出世算細b ,plan 入國際學校但唔知有沒機,有諗過一到2歲就面佢返PN,但我地屋企用廣東話多、係咪而家要同佢全英先有機考到is ?
Btw:屋企沒請helper!而家自己湊
新手媽媽 !感謝解答!

回覆樓主

真係好煩。我個女10月先兩歲。好多幼稚園cut off line係8月31號之前出生。依家都冇嘢讀又搵唔到有一報。九龍城有冇一啲好嘅playgroup呢?

Sicsiic 發表於 17-7-12 16:27
想問下係邊間 is ?仲有位插班?我女女係2016/6月出世算細b ,plan 入國際學校但唔知有沒機,有諗過一到2歲 ...

6月應該唔得喇,插班讀2個月就放暑假,不如你正常報下年PN。
IS 睇下你想揀邊區,我target屋企附近的,所以仲有位,如果出名果啲你要問下。

sanngai 發表於 17-7-14 08:48
真係好煩。我個女10月先兩歲。好多幼稚園cut off line係8月31號之前出生。依家都冇嘢讀又搵唔到有一報。九 ...

如果你B有人帶,可以返pebbles, 民生呢類playgroup

回覆 Sicsiic 的帖子

我女嗰間喺屯門, 唔知方唔方便你。不過2016/6出世好似有D尷尬, 因為多數學校6月都就嚟放暑假, 不過你都可以打去啲學校問吓嘅。

ritalwt 發表於 17-7-14 14:14

我女嗰間喺屯門, 唔知方唔方便你。不過2016/6出世好似有D尷尬, 因為多數學校6月都就 ...

(emoji)(emoji)多謝你俾資料我!我而家住港島東,睇左esf,swck,mona ,屯門都有興趣,屯門哈羅嗎?屯門可以pm 我嗎?
小朋友係咪都要全英interview ?
我就係覺得煩,讀2個月都唔知有沒學校肯收?

lemonstar28 發表於 17-7-14 12:28
6月應該唔得喇,插班讀2個月就放暑假,不如你正常報下年PN。
IS 睇下你想揀邊區,我target屋企附近的,所 ...

Is 咁快收左你?讀下年pn?

我地梗係冇咁有米報哈羅啦
已經PM你間學校名, 佢唔洗interview, 係先到先得, 不過校舍就好細, 睇吓你介唔介意啦, 佢地7-8月好似有summer school, 你可以問吓。

joyful world english centre 有自己上嘅每日3小時 playgroup! 1.5歳以上就可以上! 我仔大仔上左半年先讀n,好開心!

Boxhill 都有summer camp 比2歲以上! 有校車添!

回覆 ritalwt 的帖子

hi, 我囡囡都是16年1月請問那間幼稚園可以pn 插班?
到下年9月直接讀k1 ?
thanks

回覆 kwing2002 的帖子

我女嗰間喺屯門, 因為我係之前已經報左名, 唔知而家仲有冇得報個書記話到時要睇返個小朋友進度先決定俾小朋友升K1定讀多年PN, 因為supposed 16年1月出世嘅小朋友係2018年8月先開始PN。我覺得除非你會俾小朋友升國際小學, 如果打算讀local school嘅就唔建議早一年讀K1, 因為大部分local小學都有年齡限制, 一定係嗰個歲數嘅小朋友先可以報讀。

kwing2002 發表於 17-7-17 15:49

hi, 我囡囡都是16年1月請問那間幼稚園可以pn 插班?

請問2016年1月可以在明年9月上k1嗎?未夠三歲可以?

明白,係呢咁有無邊間幼兒園pn  推介?

thanks

回覆 kwing2002 的帖子

我都幫細女睇緊報邊間, 因為諗住喺屯門讀PN到6月, 之後8月就出九龍再讀PN。都係報吓D名幼啦, 我估大B應該多D學校收卦。

回覆 uscayenne 的帖子

夠2歲8個月就可以入讀K1
‹ 上一主題|下一主題