用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PHY and Bio 邊科容易讀?
go

PHY and Bio 邊科容易讀? [複製鏈接]

中三選科,兩科邊科容易讀D?
   5    0    0    0

呢樣野,只有當事人最清楚。
更何況,科科都唔容易讀,要睇各自能力、興趣、將來大概出路。

王家爸爸    發表於 17-7-10 17:26
2jkidsfather    發表於 17-7-10 10:22

絕對同意1988Ruby1988。

如果數學能力強,全年數學的分數,起碼有'C' 約70分以上、或數學名次全級頭三十,會選PHY先。

另外,你間中學英文定中文授課。如果以英文授課,串字記vocab能力好,唔怕血,不妨選BIO。

gigilovesnoopy 發表於 17-7-10 08:35
絕對同意1988Ruby1988。

如果數學能力強,全年數學的分數,起碼有'C' 約70分以上、或數學名次全級頭三十, ...

數學全級前五,原先選擇了BIO, 後來又覺得PHYS有興趣D,但大多數人都話PHYS 難,BIO 又好似現在冇乜興趣,究竟Bio 係咪容易取得高分,請教大家!THX

回覆 goodfriend1210 的帖子

d 人夠話數學同經濟容易高分,對我來講都係噩夢,英文先係最容易攞分。
所以真係睇你能力,兩科個 grade cut off 同 distribution 都相似,真係要睇你到底係邏輯強,定係文字功夫強。

其實真係好睇個人,我仔初初中四時,覺得 Phy 好難,書入面最簡單嘅熱身題都唔明,覺得 Bio 易明。但到測考時 Phy 高分過 Bio 好多。當然,有可能係因佢覺得難,所以平時花多咗時間溫 Phy 有關。不過,佢話過 Bio 答題難攞分,Phy 只要明白題目計到條數就可攞分。

goodfriend1210 發表於 17-7-10 06:50
我得良藥可能是你的毒藥,每個人能力不同。
不過,我會以興趣行先。

phy難定Econ難 ?

goodfriend1210 發表於 17-7-10 06:50
我數學OK,記性一般,所以對我來講,物理容易,生物難。如果你數學一般,記性OK,對你來講,生物容易,物理較難。

王家爸爸 發表於 17-7-10 17:28
我數學OK,記性一般,所以對我來講,物理容易,生物難。如果你數學一般,記性OK,對你來講,生物容易,物理 ...

同我囡一樣 所以物理 高過bio
又無得单頭揀phy 最後決定商科

TwinWong 發表於 17-7-11 08:07
同我囡一樣 所以物理 高過bio
又無得单頭揀phy 最後決定商科

可能我理解錯,就算物理高分過生物,無必要兩科都放棄?個人覺得商科完全沒有必要中學時候讀。

如果沒有記錯,名校 St. Paul's Co-ed 沒有開 BASF,理由也是沒有必要叫中學生讀商業知識。

中學生應該學習基礎知識去建立自己的思想體制。

hogwarts 發表於 17-7-11 08:46
可能我理解錯,就算物理高分過生物,無必要兩科都放棄?個人覺得商科完全沒有必要中學時候讀。

如果沒有 ...

我更知商科去邊都有得讀
依家入場券係睇best 5 best 6
佢志願又唔係醫科類 所以take 咩都無所謂
況且現今家長阻止唔到小朋友決定的
講亦唔會聽

TwinWong 發表於 17-7-11 08:51
現今家長阻止唔到小朋友決定的
講亦唔會聽

也是!

hogwarts 發表於 17-7-11 08:46

如果沒有 ...
我反而覺得呢個只係表面既解畫。直資老師薪酬一般偏低,而好既BAFS老師唔容易用比較低既薪酬請,所以直資比較難喺呢科同官津學校競爭。

TwinWong 發表於 17-7-11 08:51

其實小朋友既興趣最重要,有興趣自然有心讀,有心讀自然讀得好。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 你好!

如果主力是數底較好, 建議應該選修那 4 科最好? (希望可同時合乎較多大學課程入學要求)  謝謝!

另外你估 5 年內 M1, M2 會唔會有機會獨立成科?

邊科易讀? 只有讀嗰個先答到!

根據狀元所修學科,兩科考獲狀元機會比歷史高,哈哈

我看過幾間 BAND 1 A 的男女校中學

PHY 成績遠超BIO

http://www.plkno1whc.edu.hk/

http://www.ccsc.edu.hk/wp-conten ... ts-13_July_2016.pdf

DSE BIO 超難讀

好多陰人位, 極易中地雷

仲難過IB HL BIO

IB HL BIO 不用計ATP 詳細

DSE BIO考埋帶氧 ATP 每個cycle 幾多

我看過幾個band 1 b 的全級考第一學生, 想博醫科

最後幾個bio 都係5分收場

無法考入醫科

ratafan 發表於 17-7-12 22:12
根據狀元所修學科,兩科考獲狀元機會比歷史高,哈哈
另有原因。文科取星除咗睇叻唔叻,仲要睇 marker 既主觀印象。理科,尤其係物理,啱就滿分,無花無假。
‹ 上一主題|下一主題