用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (叩門)港島民生vs聖馬可
樓主: PriscillaNg
go

(叩門)港島民生vs聖馬可   [複製鏈接]

baldhead 發表於 17-8-2 21:58
但今年民生DSE成績好好喎!
應該係呢兩年成績好好!

mami42 發表於 17-7-11 02:38
其實聖馬可仲好過港島民生

睇你用乜嚟比較,如果以DSE成績比較,港島民生比聖馬可同另一地區有名英中都要出色!筲官同張祝珊今年唔知攪乜,到現在都未公佈DSE成績。

afternoontea372 發表於 17-8-3 01:13
睇你用乜嚟比較,如果以DSE成績比較,港島民生比聖馬可同另一地區有名英中都要出色!筲官同張祝珊今年唔知 ...
以 Dse成績比較,過去幾年聖馬可比港島民生好。 2017 / 2016 4主科 4+%:-

聖馬可 70.25% / 72%

港島民生 58.45% / 61.3%

另外,張祝珊於榜日已介佈 Dse 成績, 效率很高, 抵讚。

港島民生在DSE分派成績當日已在網上公開成績。張祝珊個官方網頁到現時為止只有2016年嘅資料,請問你在那裏見到有2017年嘅資料?可以send條link來分享嗎?

回覆 afternoontea372 的帖子

http://www.ccsc.edu.hk/release-of-hkdse-exam-results-2/

nespresso 發表於 17-8-3 11:00
回覆 afternoontea372 的帖子

http://www.ccsc.edu.hk/release-of-hkdse-exam-results-2/
謝謝分享,收得好埋吓,由homepage入係搵唔到,係唔係唔想俾人知?

Minionboy 發表於 17-8-3 09:34
以 Dse成績比較,過去幾年聖馬可比港島民生好。 2017 / 2016 4主科 4+%:-

聖馬可 70.25% / 72%
以2017DSE成績計,聖馬可只有中文、英文、LS、中國文學,4科嘅4+%高過港島民生。其他科包括physics、history、geography 、economics、中史、chemistry、BAFS、數學、數學M2,9科嘅4+%都低過港島民生。

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:07
謝謝分享,收得好埋吓,由homepage入係搵唔到,係唔係唔想俾人知?
其實在"latest news 2016-17"下已經可以找到, 都尚算容易搵到

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:07

由homepage 入, click latest news , 選2016-2017, screen 掃下來,就見到
聯招未放榜,就不會在our students/student achievement/public examination results 見到住

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:18
以2017DSE成績計,聖馬可只有中文、英文、LS、中國文學,4科嘅4+%高過港島民生。其他科包括physics、histor ...

Chin, Eng, Math and LS are core subjects.  Guess people would like to give more weights on these subjects when assessing the merits of a school's performance in the DSE.

CMMM 發表於 17-8-3 11:24
Chin, Eng, Math and LS are core subjects.  Guess people would like to give more weights on these su ...

講啲實際啲嘅野好啲。

afternoontea372 發表於 17-8-3 11:47
講啲實際啲嘅野好啲。

不過無可否認,中英文最講個底、要浸出來。可能/事實入民生的學生都係1c較多,中英文成績始終難改進啲;而聖馬可dse中英文真係一路都晤錯。

回覆 dorchiu 的帖子

聖馬可仲好過港島民生, the standard is different level . 聖馬可 Band 1

講多無謂,數據最實際。

王家爸爸    發表於 17-8-4 17:25

afternoontea372 發表於 17-8-3 10:41
港島民生在DSE分派成績當日已在網上公開成績。張祝珊個官方網頁到現時為止只有2016年嘅資料,請問你在那裏 ...
CCS每年都係頭幾日有份獨立資料公佈, 校網慢慢會再update.
其實好多中學都係咁.

而且CCS會一直keep住多年DSE成績比大家check, 但港島民生會每年update同一頁, 之前無睇/留底既就唔會搵得番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

afternoontea372 發表於 17-8-4 01:12
講多無謂,數據最實際。
事實上港島民生係被外間低估, 近2-3年佢既多個選修科目學生達4+比例, 的確比筲官同聖馬可出色.
不過受中一生源限制, 港島民生中英文兩科成績還是較差.

雖知道入大學要求, 唔係 4C+2X 就係 Best 5 科目成績, 即係除非你有三科選修科兼成績都好, 否則點都要睇至少3個主科成績, 尤其係英文基本上係必睇.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jack0128 發表於 17-8-3 17:18
回覆 dorchiu 的帖子

聖馬可仲好好過港島民生, the standard is different level . 聖馬可 Band 1
坦白講, 近年DSE成績話我地知, 呢個未必再係現況

afternoontea372 發表於 17-8-4 01:12
講多無謂,數據最實際。
有數據,有真相。

王家爸爸 發表於 17-8-4 17:26
有數據,有真相。
學校DSE的整體成績 = 學校自己的學業成績表,反映學校在教學上的表現。

有冇人知港島民生既選修科係咪都用英文考?
‹ 上一主題|下一主題