用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

其實德望篩自己小學生揀所謂校外精英都有七八年架喇,都唔明點解成績同人哋真正神校爭—節

Eat_Sleep_Play    發表於 17-7-17 21:58

回覆 lawsonmoon 的帖子

比較奇怪係好小聽到St paul coed, DGS, DBS會有學生不断走去Maryknoll, 喇沙,皇仁插班....正常一般家長比小朋友入神级直資,好小半路會走去轉津校,亦即係GH自己篩走自己學生,但又留唔到自己talented學生,唔知點解?

siden 發表於 17-7-18 06:07
今年成績跌了些,主要是中及數,上年成績更好

但第一年一條龍,全啃哂St Mary及天神非band1 中一生
Agreed

恕我愚昧,其實我又覺得小學生band 2 band 1, 睇下係边批。除非band one好top那批,如果band one 尾同band two頭嘅小朋友能力其實可能差唔多,裡面亦涉及小小運氣。直資同津校自行,可以揀最top那批(睇全港排名),但抽獎入嘅band 2生未必咁差,如學校有能力應該可以扶佢哋一把。

YmOra 發表於 17-9-10 17:51
大家討論下呢!你的想法是對的,我都相信B1c最尾尾一批與B2a最頭頭一批的實力不會有明顯相差呢!這批B2a學生 ...
小朋友無限潛能

YmOra    發表於 17-9-11 10:41

hkpapa852 發表於 17-11-15 11:13
學校係B1A定B1B, 其實唔係咁重要, 最重要係咪啱小朋友
咁如果B1A同B1C呢?

Hkpapa852, 幫朋友問上智、油真同聖羅撒近年成绩嘅比較,謝謝

hkpapa852 發表於 17-11-23 13:26
未認真去計之前, 概念係:

上智 > 油真 > 聖羅撒 ..... 點知:
感激!朋友個女六年級, 應該屬於B1A~B成續,性格文静,想讀女校,住沙田。其實聖羅撒好適合,而近年口碑亦幾好。朋友都覺得唔錯,但又仰慕上智同油真名聲,不過計埋交通,又好似唔太實際,正煩惱中~~所以要麻煩你

hkpapa852 發表於 17-11-23 14:37
聖羅撒其實唔差, 成績應該好過大部份沙田區官津中學 (除咗3間明顯比佢好)

不過聖羅撒數學科成績多年都較差 ...

我仲以為油真成绩同英華女校、st mary差唔多,估唔到宜家連上智同聖羅撒排咗頭,不過真光女校始终仍然係傳統名校,好令人仰慕嘅~細閱你清晰嘅比較圖後,聖羅撒中英同LS同上智不相伯仲,似乎聖羅撒語文係幾強,可能英文好,連LS亦唔錯,但數學真係好強差人意。
如果一個學生英文好好,數理相對較弱,係咪應該揀上智呢?因為上智數學咁强應該係敎學上有自己一套方法?

christy2011 發表於 17-11-23 14:44
回覆 jigsaw 的帖子

SRL VS 聖母玫瑰 VS 聖家, 邊間自行易入D?
如果本身係41網,過往好多人乙5後填SRL都入到(執死雞效應),但如果自行就唔肯定边間易入d

Ktfk 發表於 17-11-23 16:37
咁...升斑及畢業生人數有冇不尋常地明顯少咗呢?

我初步睇過聖羅撒2013同2016兩年report:
2013讀F1有170人,去到2016讀F4淨翻153人
2013讀F2有170人,去到2016讀F5净翻149人
2013讀F3有152人,去到2016讀F6淨翻130人

粗略估計即係大約F1至F6,平均約有1X~20人"流失"。

2012同2016比較就較誇張
2012讀F1有175人,去到2016讀F5淨翻149人
2012讀F2有161人,去到2016讀F6淨翻130人

(2012年好似係DSE開始,所以咁多人走佬?!)

我自己覺得如果收番自己八成學生部份有Band2生,流失率比我想象小。
唔知其他直属一條龍(收翻自己Band2生中學如St Mary培正),流先情况如何?

‹ 上一主題|下一主題