用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

73662710 發表於 17-12-8 18:11
Is it very difficult to give parents the exact number instead of some meaningless figures?

Just lik ...

去小學版睇睇,華小校長話港話畢業生有41%中文不合格,夠驚嚇未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

期待有QC家長明天將QC既DSE成績上傳出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-8 19:26
對呀, 今天是神校 speech day !

元朗鄉議局中學升讀大學學位課程 76%  

http://www.nthykyldss.edu.hk/about_sprofile_chi.html   本校概覽裏有這數據

hkpapa852 發表於 17-12-8 19:26

心急成咁成咁
勞煩各位分析啦!
文檔 3_2.JPEG
文檔 4_2.JPEG
文檔 5_2.JPEG

greenapple1093    發表於 17-12-9 21:42

BBKDWLAM 發表於 17-12-8 23:53
心急成咁成咁
勞煩各位分析啦!

Thanks for the info.  Remarkable results !

我先計我識計過d 先

3大聯:  80 / 133 = 60.15 %

8大聯:  96 / 133 = 72.18 %

聯招學 : 96/ 133 = 72.18 %

QC 真係勁 ! HKU admission 裏, 近 45.83% 係 medi ,而 medi 佔全級入 8大人數 22.91 %

心急成咁成咁
勞煩各位分析啦!

人均考7.2科,整體4+比例: 80.7%,整體5+比例:55.6%

Much lower than I expect !
Now most students are from P1, interesting.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-9 09:15
Much lower than I expect !
Now most students are from P1, interesting.

4 students even failed to acquire IBDP

hkpapa852 發表於 17-12-8 18:37
去小學版睇睇,華小校長話港話畢業生有41%中文不合格,夠驚嚇未?

應該係今年,舊年達 3 率係 86%

optman88 發表於 17-12-9 09:31
應該係今年,舊年達 3 率係 86%

我唔係知情人仕,但可以好肯定數字唔係2016或以前。

2016年 JUPAS degree有60%以上

hkpapa852 發表於 17-12-9 08:50
人均考7.2科,整體4+比例: 80.7%,整體5+比例:55.6%

整體5+率你點計?

是5+ 數 除總應考科數?

hkpapa852 發表於 17-12-9 09:21
4 students even failed to acquire IBDP

I see

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 17-12-9 11:32
整體5+率你點計?

心急成咁成咁
勞煩各位分析啦!

點解 HONG U 才有 BREAKDOWN ?

daisy17772 發表於 17-12-9 02:07
Thanks for the info.  Remarkable results !

我先計我識計過d 先

QC校網有講,讀medic有26人,22個HKU,4個CU

心急成咁成咁
勞煩各位分析啦!

皇仁,唔服唔得,連中文都咁勁,取3或以上有90%。

回覆 retriever 的帖子

數量較多的地方才比Breakdown,都好正路。年年都係咁,可能再詳細分就會變兩頁,亦會出現私隱或令部份學生尷尬的問題,個人覺得合理。

retriever 發表於 17-12-9 11:32
整體5+率你點計?

5+數除以總應考科數是正確計算方法,但只要把"分母"即是""總應考科數""變細就可以達至("5+率")提升,換言之,("drop科率")直接影響(5+率),即,("drop科率")上升,(5+率)亦同樣上升呢!知道,"皇仁" 和 "聖言"嘅人均報考科目同是大於7,但是,皇仁的drop科率高過聖言呢!其實,5+%是否可以"""有策略地提高水平"""呢?那麼,單單只睇5+%又足唔足夠了解晒"""整個局面"""呢?

YmOra 發表於 17-12-9 12:22
5+數除以總應考科數是正確計算方法,但只要把"分母"即是""總應考科數""變細就可以達至("5+率")提升,換言之, ...

個人覺得,涉覆蓋率既統計數字,先較有參考意義。平均比率,唔等於你細路係其中,因為成績可能側重某GROUP人事。

有學校公佈,同時達到5 科 5 + 既人頭比率。呢個指標有較大参參考價值。可惜唔係咁多學校有GUTS 敢公佈。
‹ 上一主題|下一主題