用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 港同
樓主: Muggles
go

聖保羅書院小學 vs 港同   [複製鏈接]

ok3 發表於 17-7-10 15:53
其實對比西方教育嘅free style, 東方人嘅傳統教育真係可能會教到個小朋友比較守規矩。但凡事兩面睇, 守規 ...

其實係咪簡單東方西方?

英國佬傳統果套都係內臉架。

ok3 發表於 17-7-10 15:53
其實對比西方教育嘅free style, 東方人嘅傳統教育真係可能會教到個小朋友比較守規矩。但凡事兩面睇, 守規 ...

Agreed!

啲人成日覺得針可以兩頭利。。。

完全係睇下個小朋友性格,就算同一個家庭長大,性格行為都可以差很遠,何況是學校

gskw    發表於 17-7-10 19:46

醒目開學勳章 王國長老

buzz1234 發表於 17-7-10 18:33

Agreed!

其實呢,人人都係返咁多個鐘學。學多左A自然學少左B,好公平。點講都係取捨問題

回覆樓主

我仔喺港同讀咗6年,到而家踏入青春期。我地會互相串對方、一齊講下邊個女同學好,有時笑佢佢會當街問我係咪玩野。呢啲可能喺家長心中就係無大無細。但佢已經1米6我地仲會kiu 手行,仲會pillow talk。我自己就接受到。

回覆樓主:

其實得一個位,大家搬曬教育理論出來!

傳統名校 vs 新晉名校

究竟樓主會否回應他選了未?不可能keep 住兩間直資吧?

retriever 發表於 17-7-10 18:15
其實係咪簡單東方西方?

英國佬傳統果套都係內臉架。
大概啫! 幾十歲人, 仲唔知呢個世界唔係只係得黑同白兩隻色咩!? 英國佬內儉? 比一般西方人虛偽就真!

ok3 發表於 17-7-11 10:18
大概啫! 幾十歲人, 仲唔知呢個世界唔係只係得黑同白兩隻色咩!? 英國佬內儉? 比一般西方人虛偽就真!
...

哈哈。 唔駛咁激動。

內殮唔等於謙虛,只係話深藏不露,唔俾底牌人睇姐。

呢D 是否虛偽好難講喎。

retriever 發表於 17-7-11 10:21

哈哈。 唔駛咁激動。
激動? 冇喎! 你有咩?

內儉當然唔等於謙虛, 更唔等於虛偽啦!
不過只要你細心去睇. 大部分時間都唔係咁難分啫!

YS_mommy 發表於 17-7-11 01:51
其實得一個位,大家搬曬教育理論出來!

傳統名校 vs 新晉名校
呢個post 好好呀,討論質素高!

去到呢一步,我只建議樓主,如仍未仆搥,在各樣條件相若下,乾脆由得個小朋友自己選讀邊間。

dereklg 發表於 17-7-11 12:53
呢個post 好好呀,討論質素高!

去到呢一步,我只建議樓主,如仍未仆搥,在各樣條件相若下,乾脆由得個小朋 ...

Agree! 兩間學校都咁出色,唔知最後樓主情歸何處?

Felix223 發表於 17-7-11 13:20
Agree! 兩間學校都咁出色,唔知最後樓主情歸何處?

樓主呢期仲辛苦過揀老公

回覆樓主

其實,講到尾,都係要家長同小朋友想變成一個咩人。傳統與新派的分別,亦要想清楚。總不能希望讀傳統學校,又期望個小朋友活潑好動,反之亦然。讀新派學校,亦不能期望彬彬有禮,高貴大方。

(呢個時候,又有新派家長走出來話自己小朋友點點有禮。我只想講風氣是不一樣就是不一樣。。。)

正如樓上有媽媽話,大家一齊返學一齊放學,呢樣學多咗,另一邊就少咗。

醒目開學勳章 王國長老

buzz1234 發表於 17-7-11 14:28
其實,講到尾,都係要家長同小朋友想變成一個咩人。傳統與新派的分別,亦要想清楚。總不能希望讀傳統學校, ...

如果講「詩禮傳家」、「大家閨秀」。咁港同的確唔係
又係親身經歷。n年前女女去考某間傳統女校小一。我在校務處外遊蕩,學生見到我呢個類似家長嘅路人甲,停低、點頭(近乎鞠躬了),再去校務處。
港同學生呢,見到我呢個類似家長嘅路人甲,跳下跳下走埋黎,自我介紹,跟住問你一堆問題,你邊位,你小朋友邊班,黎做咩架,點解點解點解

太多咀?太嚴肅?留俾家長決定同選擇了

不少家長都給予了中肯的意見。已經第6頁了,真的好奇,樓主替兒子選了那間學校。

manmonster 發表於 17-7-11 15:20
不少家長都給予了中肯的意見。已經第6頁了,真的好奇,樓主替兒子選了那間學校。 ...

可能睇埋聽日放榜再決定

回覆 LinusYip 的帖子

Give me five!   
我其實也有這樣想過,但唔敢出聲,以免被人話我多事。  

港同公開試成績透明度好高,SPB 去年只局部公佈成績。就算兩間中學成績完全公開可供比較,十二年後變化都可以好大。其實兩間中學都屬 Band 1(我知 banding 指學生,但坊間係咁講開),但教學方針風格各異,想清楚自己想兒子在怎樣環境下成長,應不難決定吧。

manmonster 發表於 17-7-11 16:27

Give me five!   

其實我自己都諗過係咁嫁
因為我大女今年升小一
同樣有幾個offer,包括港同
諗左好耐
因港同dse成績可參考年數太少
都想過等到過埋聽日先決定
不過最後都唔想拖其他人太耐
而且多一年半年數據又未必差太遠
早左放棄其他offer

港同公布賽果時我記得你的名字,因為你囡囡有好多 offers,想定必因你很有教養,為其他家長設想早放位,教出咁叻的囡囡。
我家港同只有 waiting,但感謝上天,最終有與港同同樣出色的學校取錄。想是緣份吧,沒法與你和明天媽一起做同學。

LinusYip 發表於 17-7-11 16:11
可能睇埋聽日放榜再決定

就算係,都人之常情。祝港同更上一層樓!

回覆樓主:

我認為兩間都各有千秋

我自己兩間都好喜歡
我非常心儀SPB那種傳統的傳承,學生斯文有禮的態度;亦十分欣賞港同的教學方法和態度,校長對教學的抱負

去年我有幸到港同聽校長的分享,真的讓我感受到她的熱誠,校長對挑選適合港同的學生亦不遺餘力,所以我相信樓主不需要太擔心,仔仔在港同是否適應。

至於SPB亦是一間好學校,新上任的校長是由中學部過來的,在SPB的教學生涯和經驗都十分豐富,而且致力推動讓小學部同學順利過渡到中學部。

我認為兩者之間如果要選擇取捨,現階段(升小一)可以看上學的便利性和兩間學校小朋友的特性,因為有根本上的分別,樓主可觀察自己仔仔再仔細選擇。

基本上,兩間都好好,樓主的仔仔好叻,選擇那一間應該是happy problem罷了

‹ 上一主題|下一主題