用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 港同
樓主: Muggles
go

聖保羅書院小學 vs 港同   [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主,一直敬佩你十分持平。祝港同書院在今年 DSE 更上一層樓。

醒目開學勳章 王國長老

manmonster 發表於 17-7-7 09:44
回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主,一直敬佩你十分持平。祝港同書院在今年 DSE 更上一層樓。 ...

多謝先。我都好緊張。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我知嘅SPB
係的確有傳統男校果種型。唔係靚唔靚仔,而係一種自信一種態度
對學校有歸屬感,識人係spb老師,fb一吹雞搵幫手,畢左業都即時跳出黎。果種親密關係外人睇到都覺得暖
宗教氣氛唔駛講,人地個仔去st johns cathedral學organ,呢d機會唔係人人有,型到震
男校係有一種兄弟情,spb呢方面一直維持得唔錯 (唔係間間得架,真心)

港小係好錫學生嘅一間學校。老師好devoted,每年都認真review認真揀同更新教材。好花時間資源俾老師進修,做校本
港同攪德育係靠化,自己用心做教化學生咩應做咩唔應做,從來唔駛高壓。生命教育做到可以拎行政長官卓越教學獎,唔係做表面的
港同俾學生好大自由度,同時令佢地明白點解要對自己負責。所以唔駛打打殺殺,學生自然知條路應該點行。活動多,你肯舉手忙到甩碌都得。學生自會搵到適合自己果個發光位
由於教育團隊用心,家長都感覺到。所以港同家長向心力係好強

所以兩間係好難揀。希望樓主早日決定,等下一個家長開心下。

Charlotte_mom 發表於 17-7-7 10:04
我知嘅SPB
對學校有歸屬感,識人係s ...

Agree! 只有樓主先最清楚自己小朋友適合邊一間。

回覆樓主

如果你仔仔又有鬥心、又玩得,試吓保羅男。
天助自助者,  別再怨天尤人

Charlotte_mom 發表於 17-7-7 10:04
我知嘅SPB

十分感謝你的分享。同意很多男校,尤其具歷史的傳統男校,皆有其獨特之「型格」。亦很認同你對SPB的見解。希望不要介意借位一用,可否亦分享一下你對英華的感覺?

醒目開學勳章 王國長老

bluigugub 發表於 17-7-7 11:42
十分感謝你的分享。同意很多男校,尤其具歷史的傳統男校,皆有其獨特之「型格」。亦很認同你對SPB的見解。 ...

英華無咁熟wor ,只知佢收得都真係好醒,男生對自己好有要求。校長教男孩子有一套囉。
等其他家長分享好了

Muggles 發表於 17-7-6 23:16
剛收到call,應該點選好呢?傳統vs活動。雖然兩間好唔同,但兩間都係好學校。
港同啲活動好似好吸引,讀書 ...

我係SPC舊生,侄仔亦在SPC P.1讀到呢家F.1升F.2,姪女則在港同,升P.4了。

2所都好,但如要我選,我會選港同。

我知嘅SPB

如果SPB同LS呢?係咪差不多?
不喜勿插

醒目開學勳章 王國長老

Yunisbb 發表於 17-7-7 11:56
如果SPB同LS呢?係咪差不多?
不喜勿插

我係港燦,熟港島學校架咋。九龍區真係麻麻地熟。
順便提供我女意見(佢成日做cheering team跟校隊出外比賽):男拔靚仔多wor

LittleButter    發表於 17-7-10 01:04
mapp2009    發表於 17-7-8 10:52

Charlotte_mom 發表於 17-7-7 12:01
順便提供我女意見(佢成日做cheering team ...

回覆 dereklg 的帖子

請問你建議港同的考慮是甚麼?謝謝你。

我知嘅SPB

的確係難選既VS。

可能最大差別係性別。

呢方面亦幾深遠。

回覆樓主

我會選SPB, 百年老校。
不過要看看小朋友性格。

bluigugub 發表於 17-7-7 11:42
十分感謝你的分享。同意很多男校,尤其具歷史的傳統男校,皆有其獨特之「型格」。亦很認同你對SPB的見解。 ...

英華在EK唔易講。。。

Charlotte_mom 發表於 17-7-7 12:01
順便提供我女意見(佢成日做cheering team ...

叫你女點評下,邊間薯仔多?

回覆樓主

似乎很多人都喜歡近年大熱嘅港同噃。
我囝囝係唔叫唔做嘅人,喺港同呢種小朋友唔知會唔會連功課都唔交或馬虎寫幾隻字當交咗Projects呢?老師會點對付佢哋?由得佢?

retriever 發表於 17-7-7 12:12
英華在EK唔易講。。。

也是 。。。所以特別欣賞本post的客觀和理性討論,亦希望可聽多點關於幾所男校的見解。。。

retriever 發表於 17-7-7 12:12
英華在EK唔易講。。。

典解呢

Muggles 發表於 17-7-6 23:16
剛收到call,應該點選好呢?傳統vs活動。雖然兩間好唔同,但兩間都係好學校。
港同啲活動好似好吸引,讀書 ...

請問樓主是收到哪一間call?
‹ 上一主題|下一主題