用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 港同
樓主: Muggles
go

聖保羅書院小學 vs 港同   [複製鏈接]

回覆 Muggles 的帖子

Haha, 真的不是傳聞中 Band 1C 那樣不濟。

舊年SPC 的三大入U 率達 43%, 8 大入U率約 66%, 而海外入U率則約是 18%。據了解, 那批海外大學亦屬優質大學, 那18% 入海外大學的學生, 絕對有力入讀香港 8 大。換言之, SPC 舊年入U 率超過 8 成, 應該屬 band 1B 水平了。 以男校來說, 已經算不錯。

不過如果單睇數字, 港同好似仲勁。詳細可睇長老 hkpapa852 的帖文。

回覆樓主

港同中小學教學方法是否不用學生死記?

樓主,

早前在選擇中學時, 我們比較了數字, 但我們沒有選擇數字較佳的港同。原因已在前面帖子簡單提及: 程度及合適性。

每個孩子也有其特質, 你覺得孩子適合那種教學模式是很重要的, 也只有你知道。而你又打算如何配合學校去陪伴小朋友過未來 6 年小學生活, 又或者你想與孩子選擇過怎麼樣的小學生活 ??  決定了方向也就決定了學校的選擇。

6 年前, 小兒幸運地獲兩間中上的九龍私小取錄, 結果我們沒有選擇程度較佳的英文小學, 反而揀了中文私小。結果是開開心心渡過 6 年美好悠閒的小學生活。

回覆樓主

今天交SPB 大訂,最後結果是如何?定維持港同?

如果孩子活潑可愛,為何不給快樂地學習?硬要天天功課、默書等操練?

YS_mommy 發表於 17-7-8 19:40
今天交SPB 大訂,最後結果是如何?定維持港同?

如果孩子活潑可愛,為何不給快樂地學習?硬要天天功課、默 ...
對, 我相信港同有能力做到愉快學習而又有高效能。

回覆樓主

愉快樂習,是過程中是愉快,但最終是否要記住所學的知識?我相信大家心中有數。而記住與死記某程度上是有分別的,但背誦是必須的。可以又hea又成績好的,只有資優生,並不是學校的問題。港同的抄寫功課不多,但要動腦筋的。

港同只有DSE考,以此作最終目標,背誦是不能避免的!所謂一分耕耘 一分收穫!

至於SPB與港同另一分別,是宗教,宗教所灌輸的價值觀與冇宗教的價值觀是很不一樣的。情況就如去了國際學校,有機會變得好開放一樣,朋輩的影響,是很大的。

最後,如果小朋友是狀元的材料,其實讀邊間都可以出頭。反而應該留心一下大多數同學的升學情況。

IYY    發表於 17-7-9 01:09

Charlotte_mom 發表於 17-7-7 12:01
我係港燦,熟港島學校架咋。九龍區真係麻麻地熟。
順便提供我女意見(佢成日做cheering team ...
既然你熟港島學校,咁想借個位問聲,St Joseph vs St Paul's College 又點分析?

papajelly 發表於 17-7-9 09:36
既然你熟港島學校,咁想借個位問聲,St Joseph vs St Paul's College 又點分析?

昨天St Paul不是交大訂了嗎?你還未選定?

既然2間都係相近...除非有宗教考慮
一間12年免費...一間12年學費...仲可以儲舊生分
一間英小...一間中小
坊間排名St Joseph亦稍優 ~~~

回覆樓主

以生命教育來講
港同在無宗教學校中算相當唔錯
如果唔係,以近100%升中率
正常大把人hea到七彩
點會有咁唔錯既dse成績丫

當然,spb果種有宗教學校教法又唔同

讀得到當然St Jo好,St Jo應俾Spb更谷。但唔駛學費,成績亦比Spc優秀,世襲相傳。

回覆 papajelly 的帖子

路人甲搭咀。我同事兩個仔讀緊 St Joseph,聽他描述,應該比 SPB 更谷。但如順利升中,12年免費,中學學術成績佳,世代相傳家長舊生分,我想不到為何不選 St Joseph。

manmonster 發表於 17-7-9 10:45
回覆 papajelly 的帖子

路人甲搭咀。我同事兩個仔讀緊 St Joseph,聽他描述,應該比 SPB 更谷。但如順利升 ...
借位一問,如果St Joseph 同港華呢?中學自行時點樣揀?

引用:以生命教育來講 港同在無宗教學校中算相當

原帖由 LinusYip 於 17-07-09 發表
以生命教育來講
港同在無宗教學校中算相當唔錯
如果唔係,以近100%升中率
我不是教友,曾以開放的心態去看過兩間學校,看但過就知道兩種學校價值觀可以很不同。最好自己找機會去親身看看學校和接觸一下學生,看看學校文化是否自己那杯茶。

回覆 b3410 的帖子

St Jo 是 band 1A 呀 ! 在港島男校中, 僅次於 QC !!

b3410 發表於 17-7-9 11:32
借位一問,如果St Joseph 同港華呢?中學自行時點樣揀?
如果係成績行先,一定係 SJC

b3410    發表於 17-7-9 15:26

醒目開學勳章 王國長老

IYY 發表於 17-7-9 13:51

St Jo 是 band 1A 呀 ! 在港島男校中, 僅次於 QC !!

St jo學術水平一直keep到,不容置疑。但由小一到中六12年龍爭虎鬥亦絕對唔講得笑。
又當然,比起spb,一間勁top唔駛錢有世襲但壓力較大,vs一間要錢無世襲壓力較小,真係睇家長選擇。
用公開試幾多星黎作選校唯一指標,係好公允,但亦未夠全面。

IYY 發表於 17-7-9 13:51

謝謝!咁要加倍努力喇!

全力加油, 為目標而努力 !
不過都要維持平衡生活, 保持身心健康, 讓孩子有愉快的學習歲月。

b3410    發表於 17-7-9 15:43
‹ 上一主題|下一主題