用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎? ...
go

其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎?   [複製鏈接]

我個女係大B,同佢考N,見人打招呼,好合作答曬所有問題,全英指拎同問題都答到,自理能力ok, 自己食飯,已戒片,但所有名幼都唔收
我上學校論壇睇,好多無做晒指拎ge都收,我係度諗,係唔係因為我係家庭主婦,家庭背境好一般,所以唔收
我諗緊K仲考唔考名幼
   5    0    0    1

小寶朱 發表於 17-7-6 21:46
我個女係大B,同佢考N,見人打招呼,好合作答曬所有問題,全英指拎同問題都答到,自理能力ok, 自己食飯,已 ...

我自己覺得有啲影響。
又或者家長的面試技巧。

不過,一試無妨,繼續努力。

mykate 發表於 17-7-6 22:02
我自己覺得有啲影響。
又或者家長的面試技巧。

若有其他申請者與你孩子水平接近,但他們父母曾於名小畢業、是專業人士、住私人高級屋宛或豪宅,你認為學校想要那一位多些?答案顯然易見

回覆樓主

名校指邊幾間?我覺得無關係。做到指定動作是基本,是否校方喜歡的類型亦緊要。你怕自己只是個家庭主婦,正面睇你是FTM 有足夠時間教養孩子,對強調家校合一的學校亦可以是你的優勢。
多方面想,你試吓同其他媽媽傾傾,會否係你教子女方法有問題,令學校唔揀選你地。比如應出手制止時你無,佢做錯你鬧佢等等。若發生在面試中都可能影響分數。仲有K1唔怕,再努力過。

Forgetmenot999 發表於 17-7-7 03:23
若有其他申請者與你孩子水平接近,但他們父母曾於名小畢業、是專業人士、住私人高級屋宛或豪宅,你認為學 ...

我都係咁諗,不過我老公想我k再報,其實有D氣餒⋯⋯

星星的後裔 發表於 17-7-7 07:24
名校指邊幾間?我覺得無關係。做到指定動作是基本,是否校方喜歡的類型亦緊要。你怕自己只是個家庭主婦,正 ...

我係家教好嚴的,自問小朋友十分有禮,從不打尖,爭嘢。
返playgroup 個個媽媽都讚,playgroup 內大部分小朋友入名幼,我小朋友入唔到,連老師都覺得失望,不過唔通我話俾人聽我家庭背景一般 =___="
不過不同學校有不同要求,希望真的有名幼只睇小朋友,不睇家長背景啦
聽你咁講,我會再努力

小寶朱 發表於 17-7-7 08:20
我係家教好嚴的,自問小朋友十分有禮,從不打尖,爭嘢。
返playgroup 個個媽媽都讚,playgroup 內大部分小 ...

努力想就要試,唔試就無機會。我地都是普通打工仔,坐巴士地鐵出入,食大家樂茶餐廳,唔係住豪宅的N 無人士,好好彩入了間多數人都話係名校的幼稚園。當初都有人同我講唔係大公司經理/董事,專業人士都唔會收。

星星的後裔 發表於 17-7-7 09:08
努力想就要試,唔試就無機會。我地都是普通打工仔,坐巴士地鐵出入,食大家樂茶餐廳,唔係住豪宅的N 無人 ...

看樓主的目標是甚麼名幼,像我們揀選的是天主教的名幼又怎會看重背景,那豈不違背本身的宗教教義?

星星的後裔 發表於 17-7-7 09:08
努力想就要試,唔試就無機會。我地都是普通打工仔,坐巴士地鐵出入,食大家樂茶餐廳,唔係住豪宅的N 無人 ...

啱ge, 唔試一定無機會,K我會再努力
恭喜你地可以入到有名氣的學校
其實呀女都入左九龍塘ge學校,不過唔係好有名氣ge名幼
可能之前太多人同我講,呀女面試好叻,所以我有過分期望,我都要調整下心態
多謝你地

Forgetmenot999 發表於 17-7-7 09:26
看樓主的目標是甚麼名幼,像我們揀選的是天主教的名幼又怎會看重背景,那豈不違背本身的宗教教義?
...

K我諗住報協恩,KV, 培正,培道,宣道,德望
博一博,努力嘗試

回覆樓主:

可能n班教既野你女已識,所以學校唔收姐,n班唔係必需品,唔洗太在意,

小寶朱 發表於 17-7-7 10:34
K我諗住報協恩,KV, 培正,培道,宣道,德望
博一博,努力嘗試

想請問你指的唔收你n班的名幼是邊幾間

keith_ccc 發表於 17-7-7 11:38
想請問你指的唔收你n班的名幼是邊幾間

st cat, 維記,劍鳴,學之園

kylala 發表於 17-7-7 10:57
可能n班教既野你女已識,所以學校唔收姐,n班唔係必需品,唔洗太在意,

多謝你安慰
不過我估唔收,係我同小朋友有不及其他錄取生之處,我會再努力嘗試

唔好介意,純分享,你講果幾間"名幼"好明顯唔係淨係會收識做晒指令的小朋友。
有時小朋友面試表現太完美老師會覺得佢係一個well-trained robot rather than一個靈活變通的小朋友,而根據我個人經驗你講呢幾間通常係收d"醒目反應快"多過收"乖"的小朋友... 同埋父母同小朋友點互動學校都會重視...
不過你小朋友係大b考k已著數過好多人,唔使太擔心,加油再試!

小寶朱 發表於 17-7-7 11:46

其實呢d學校過千人申請,十人八人爭一個位!本來取錄率就唔高!

小寶朱 發表於 17-7-7 11:46

可能有關?
住公屋既入息應該有限制?
而你揀個幾間都係私幼,可能佔好多收入?

invisible2007 發表於 17-7-7 12:18
唔好介意,純分享,你講果幾間"名幼"好明顯唔係淨係會收識做晒指令的小朋友。
有時小朋友面試表現太完美老 ...

唔緊要,開個topic, 都係大家討論下,聽下人意見
每間學校想收ge學生都唔同,如果背景不是大問題,我都多D信心再考K

ms_ck 發表於 17-7-7 12:49
可能有關?
住公屋既入息應該有限制?
而你揀個幾間都係私幼,可能佔好多收入?

我係住好舊果類公屋,董伯伯年代買了,所以負擔唔會好大,想俾多D資源俾小朋友

小寶朱 發表於 17-7-7 13:10
我係住好舊果類公屋,董伯伯年代買了,所以負擔唔會好大,想俾多D資源俾小朋友
...

你好好,投放資源又教得好
只係怕學校方面唔會知係買定租,所以有考慮,等同有時考小都會問小朋友坐咩車黎一樣
‹ 上一主題|下一主題