用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培基vs九龍塘宣道
樓主: mamibigbelly
go

培基vs九龍塘宣道   [複製鏈接]

培基咁好都放?沙田區一缐(一呂沙呂培基)小學中英文最勁果間,仲要細佬直入...好多家長會多謝你
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-7-8 11:33
培基咁好都放?沙田區一缐(一呂沙呂培基)小學中英文最勁果間,仲要細佬直入...好多家長會多謝你 ...
6年後嘅事冇人會知,話唔定人地想係外區有更好的撰擇,既然樓主已有決定為何唔係祝福佢呢?

MK0302 發表於 17-7-8 11:41
6年後嘅事冇人會知,話唔定人地想係外區有更好的撰擇,既然樓主已有決定為何唔係祝福佢呢? ...
冇唔祝福佢喎,只是可惜咁好一間培基佢會放棄啫⋯⋯
一定會祝福樓主,相信佢一定有佢考慮先做出咁嘅決定。
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-7-8 11:47
冇唔祝福佢喎,只是可惜咁好一間培基佢會放棄啫⋯⋯
一定會祝福樓主,相信佢一定有佢考慮先做出咁嘅決定。
...
咁選擇宣小也不見得會比培基差,只是可能會犧牲弟弟而已,但將來事冇人會知,樓主既然已想清楚是好事,也欣賞佢唔會霸住個位,早早放位讓其他人得益!

hppa    發表於 17-7-11 12:12

MK0302 發表於 17-7-8 12:16
咁選擇宣小也不見得會比培基差,只是可能會犧牲弟弟而已,但將來事冇人會知,樓主既然已想清楚是好事,也欣 ...
我從冇話過宣小差。兩間都是好好的小學,魚與熊掌⋯⋯樓主小朋友好叻,相信佢已經考慮好先會做出決定。
存感恩的心

HappyJaden 發表於 17-7-6 21:42
宣道!升中校網冇得輸

Agree

樓主選得好,二仔咁叻考入aps, 就好應該比佢讀,否則就對佢唔公平。至於細仔,想入哪間都應該靠自己努力,這才是正確的教育!

hppa    發表於 17-7-11 12:13

samhongkong 發表於 17-7-9 18:57
樓主選得好,二仔咁叻考入aps, 就好應該比佢讀,否則就對佢唔公平。至於細仔,想入哪間都應該靠自己努力, ...
想法相同,就算阿哥可以帶到弟弟入好學校也不代表他一定有能力跟得上,所以如果大那個有力去得更高更遠我就不會因為還有個細的阻礙大的去發展,細的就再看他自己實力了!

jamiesonbaby 發表於 17-7-11 01:24
Is APS called from waiting list?
thanks
已call

其实APS都不是那么magical, 虽说有很难得的乐团配套,排球篮球长胜帮助去神校,学术课程拔尖补底很成功,校网又好,其实背后重点所在也还是家长出力配合的成果。
现在既然有培基这样人见人爱的津校学位,又有弟妹跟尾,沙田校网一点也不弱,同样用as if在APS所出的精神时间金钱,肯定在培基都会一样出色,所以我觉得舍培基取APS不太值得。
小一入学太费神,若能够让弟妹自动入读好学校,我就觉得很值得。

samhongkong 發表於 17-7-9 18:57
樓主選得好,二仔咁叻考入aps, 就好應該比佢讀,否則就對佢唔公平。至於細仔,想入哪間都應該靠自己努力, ...

其實對,好多父母想哥哥姐姐入一間可以細佬妹都有分入的学校,但最後發現該学校不適合其中一個,何若呢!

lulumelody 發表於 17-7-12 11:36
其實對,好多父母想哥哥姐姐入一間可以細佬妹都有分入的学校,但最後發現該学校不適合其中一個,何若呢!
...
除非是国际vs local, 或是传统 vs 活动,否则好像APS和培基这些传统学校,又会有多大分别?

DD仔 發表於 17-7-12 11:45
除非是国际vs local, 或是传统 vs 活动,否则好像APS和培基这些传统学校,又会有多大分别?
...

我指唔好因為有弟妹、而一間可以世襲而選。

lulumelody 發表於 17-7-12 13:05
我指唔好因為有弟妹、而一間可以世襲而選。
随便一间学校当然不行,但若是培基,又是英文小学,又免费,派位又亮丽,怎样看都不会有损失。当然,如果弟妹并不适合传统教学则作别论。

回覆 DD仔 的帖子

同意每一間神校都是由Band 1家長及同學堆砌出來的,但也不能抹殺教師的努力,以及學校的配套。APS 有好的樂團及球隊,還有好的師資,否則不會有那麽多獎項。還有,直資/私立學校 的所有學生都是經過篩選才可入讀的,其家境以及同學的質素都有保障,正所謂孟母三遷,如果條件許可,當然會給孩子最好的學習環境。

hppa    發表於 17-7-13 17:26

samhongkong 發表於 17-7-12 15:13
回覆 DD仔 的帖子

同意每一間神校都是由Band 1家長及同學堆砌出來的,但也不能抹殺教師的努力,以及學校的 ...
正如我所写的,APS在教学&品德&体艺上的栽培当然出众,但在楼主的选择中,却不一定是APS全胜的。
据我所知,培基位处火炭半山豪宅区,有一定数目的学生都是来自中产家庭,跟一般的官津学校有点不一样。

DD仔 發表於 17-7-12 15:44
正如我所写的,APS在教学&品德&体艺上的栽培当然出众,但在楼主的选择中,却不一定是APS全胜的。
据我所知 ...
咁你又錯,培小係一間津校,無得揀學生同家長,邊有可能大倍份中產,有好多來自公屋家庭,如果我係住火炭半山豪宅,跟本睇吾上呢間學校,有錢都target 火炭英基呢d 國際學校,再者,宣小都係坐落九龍塘豪宅區。。。。宣小就真係好多中產家庭,肯比7-8 千一個月供小朋友讀間小學未計其他課外活動,基層家庭好難供。同可以肯定宣小家長都aggressive, 我自己就中意宣小多過培基,我有親戚讀培小升培基書院,如果可以係培小讀得好跟本不用考慮培基書院,因為沙田有更多中學比培基書院好。
我覺得樓主揀宣小係明智,論學校宣小當然睇高一線,錢不是考慮因素的話就算有細老妹我都會揀宣小。

其實到細老考小一時,都無必要擔心細老吾得,佢都未考你就怕吾得,是否想太多呢!。有位咁出色既哥哥帶領住細老一起學習,細老會進步得好快。

hppa    發表於 17-7-13 17:28

唉⋯⋯其實也是無休止的討論,學校各有擁躉,最後都係觀點與角度,既然樓主已決定花錢比小朋友入讀宣小,亦已放左培基,何解仲要講咁多野刺激樓主呢?莫非要人地係度講我好後悔冇揀培基先開心咩?比呢個post沉底把啦!

hppa    發表於 17-7-13 17:27
abby0624    發表於 17-7-13 16:02
‹ 上一主題|下一主題